Rehabiliteringen av Torget er i full gang. Men hvor skiferen skulle komme fra, er ikke avklart før nå.

Etter planen skal Torget fremstå i helt ny drakt innen sommeren 2020, til en totalkostnad av 390 millioner kroner.

Prosjektleder Marit Solum sier hun er glad for at store deler av leveransen av naturstein eller skifer blir av det kortreiste slaget. Vinnerne er OppdalSten og Minera, som begge holder til i Oppdal, samt Altaskifer i Alta.

Fire firma var forhåndsuttatt og har konkurrert om oppdraget. Tre av disse har levert tilbud og har fått hver sin leveranse av skifer. Det stilles ifølge Solum høye krav til kvalitet på steinen. Torget skal fornyes i et hundreårsperspektiv.

Testet av Sintef

Som Adresseavisen på nett har vist bilder og film av, har Trondheim kommune i samarbeid med Sintef gjort omfattende testing av ulike skifertyper og leggemetoder. Det gjelder både med tanke på varighet og ønsket fargenyanse.

Området på Torget som skal steinlegges, er på om lag 10 400 m² Minera skal levere skifertypen Offerdal, mens OppdalSten vil levere skiferen Trollheimen. Begge skifertypene skal legges på selve torgflata. De utgjør henholdsvis mørk og lys stein i et åklemønster. Den samlede leveransen er på rundt 5900 m².

- Lokale leverandører betyr normalt mindre transport og lavere utslipp, i tillegg til å gi et viktig grunnlag for næringsvirksomhet. Alle tre leverandørene sitter på steinressurser som samsvarte best med krav til tekniske og estetiske egenskaper som ble satt på Torget, sier Marit Solum.

Stein på fortauet

Altaskifer skal levere stein til fortau og kantsonen inne på Torget. Skiferen skal også brukes i Kongens gate som nå er under full rehabilitering i byggetrinn én med bl.a. legging av nytt vann og avløp og et nytt fordrøyningsmagasin som skal ta hånd om overvann. Leveransen utgjør om lag 4500 m².

I Kongens gate kommer gatevarme, og flere gamle trær rives opp for å bli erstattet med nye trær lenger bort fra fasadene. For fotgjengere skal det bli lettere å passere. De nye trærne vil gi mindre skygge. Inne på torgflata kommer bord og benker.

Testing: På et eget forsøksfelt ble flere skifertyper med ulike metoder på forskjellig underlag pørvelagt. Målet var å finne den perfekte kombinasjon for det nye Torget i Trondheim. Nå er valget tatt. F.v: Lisbeth Alnæs, forskningsleder i Sintef Byggforsk, landskapsarkitekt Trond Heggem i Agraff AS og kommunikasjonsrådgiver Tine Nilsen i Trondheim kommune. Foto: Frank Lervik