I sommer presenterte kulturminister Linda Hofstad Helleland nyheten om at regjeringen vil dekke 10 millioner kroner til ny innvendig belysning i Nidarosdomen, mot at norsk næringsliv og enkeltpersoner er villig til å spleise på resten. Hele prosjektet har en kostnadsramme på litt over 20 millioner kroner.

Nå vil altså fylkesvaraordføreren at nye Trøndelag skal gå inn med penger på vegne av alle trøndere.

- Jeg har bedt fylkesrådmannen om å utrede en sak til politisk behandling slik at vi kan få dette på plass.

Hallem vil ikke si eksakt hvor mye han mener fylkeskommunen bør bidra med.

- Men jeg ser for meg at fylkeskommunen bør bidra med et millionbeløp, eller mellom to og tre kroner per trønder.

LES OGSÅ: Vertskapsbyen Trondheim en gullgruve for hotellene

Skatter skjult i mørket

Med pengene fra regjeringen er det hittil kommet inn 11,5 millioner kroner. Det mangler altså ennå rundt 10 millioner i den store folkedugnaden, og flere private og offentlige givere må være med på spleiselaget hvis man skal komme i mål.

- Sparebank 1 og Nordenfjelske Bykreditts Stiftelse har hver gitt 500 000 kroner. I tillegg har vi fått 150 000 fra Thomas Angells stiftelse og 50 000 kroner fra andre. Det er mulig for privatpersoner å bidra via Vipps eller bankkort, opplyser kommunikasjonssjef Marianne Vikan i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).

Lys i Nidarosdomen er det store jubileumsprosjektet i forbindelse med at NDR fyller 150 år den 19. juli 2019. Ønsker er at Nidarosdomen med sin kulturhistorie, sine kunstverk og sin nasjonale betydning skal synliggjøres med ny belysning.

- Nidarosdomen er hele Norges kirke. Det er et kulturminne, et ikon og et nasjonalt symbol. Men dagens belysning i katedralen er utdatert og gir ingenting til den utrolige arkitekturen her inne. Mange store skatter ligger derfor skjult i mørket, sier Steinar Bjerkestrand, direktør ved NDR.

LES OGSÅ: Nidaros bispedømme får både norsk og sørsamisk navn

Betyr noe for de aller fleste

Fylkesvaraordføreren mener det er viktig for fylkeskommunen å sette dette på dagsorden, og at alle 450 000 trønderne skal føle et eierskap til katedralen.

- Nidarosdomen betyr noe for de aller fleste trøndere, samtidig som den har sin plass som Norges nasjonalhelligdom med den internasjonale posisjon som det gir. Derfor mener jeg at Trøndelag fylkeskommune må støtte opp under spleiselaget og bidra med sin del til ny belysning i domkirken, slik at vi alle får muligheten i fremtiden til å se de skulte relieffene og den flotte arkitekturen når vi besøker vår nasjonalhelligdom, sier fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem.

Mer tilgjengelig for tv-produksjon

Innsamlinger og private gaver har alltid vært avgjørende for kirkebygget. Uten dugnadshjelp fra «folk flest» hadde ikke Nidarosdomen kunnet fremstå i den prakt som det gjør i dag.

- Ny belysning i nasjonalhelligdommen vil bidra til et løft for Trondheim og Trøndelag, fordi det vil gjøre det veldig mye enklere og veldig mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV. Ny belysning vil også gjøre at de besøkende opplever kirka på en ny måte. Arkitekturen vil komme frem. I dag finnes det utrolig mange mørklagte skatter i form av steinskulpturer, glassmalerier, rester av takmalerier, vakre hvelv og bueganger, som ikke er synlige for de besøkende, sier Steinar Bjerkestrand, direktør ved NDR.

LES OGSÅ: Limte Luther-sitater på kirkedøren i Nidarosdomen

Et evig spleiselag

Finansieringen av gjenreisingen og restaureringen av Nidarosdomen har helt siden dette startet i 1869, vært et spleiselag mellom staten, privat næringsliv og enkeltpersoner.

Veldig mye av interiøret i Nidarosdomen er tidligere finansiert ved hjelp av gaver og innsamlinger. Den aller største innsamlingsaksjonen var det Norske Kvinners Sanitetsforening som sto bak på 1920-tallet. Da deltok tusenvis av kvinner med håndarbeid som ble loddet ut på utallige basarer over hele landet for å samle inn penger til finansieringen av det storslagne rosevinduet.

- Trøndelag fylkeskommune må støtte opp under spleiselaget og bidra med sin del til ny belysning i domkirken, slik at vi alle får muligheten i fremtiden til å se de skulte relieffene og den flotte arkitekturen når vi besøker vår nasjonalhelligdom, sier fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen