Daglig leder og deleier Svein Rune Torsteinson (61) ved Gullgalleriet i Trondheim er tydelig preget dagen etter at gullsmedbutikken i Munkegata 37 ble ranet av en mann med pistol.

Han var selv til stede da ranet skjedde like før klokka 17.50 mandag ettermiddag. Politiet fikk melding av Securitas klokka 17.49.

- Han kom inn i lokalet der vi satt og jobbet, vi snudde oss og da så vi en mann med en pistol som ble siktet mot oss, forklarer Torsteinson.

- Hva tenkte du da?

- Situasjonen var alvorlig og dramatisk, men vi klarte oss bra, sier han etter en lang pause.

Svein Rune Torsteinson viser frem alarmknappen som han trykket inn etter at raneren hadde forlatt butikken.

LES MER: 24-åring varetektsfengslet etter ungdomsran

- Var konkret og bestemt

Det var også to andre til stede, en ansatt som har jobbet ved Gullgalleriet i tre år, og en som var utplassert gjennom Nav. Hun hadde sin aller første dag på arbeidsplassen da hun opplevde ranet.

Han ble med raneren ut i selve butikkområdet og ga ham smykkene han ønsket.

- Raneren var veldig konkret på hva han ønsket og sa «give me diamonds». Han var veldig bestemt, men sa ikke så mye, forklarer Torsteinson.

Raneren fikk med seg betydelige mengder smykker som lå på brett i glassmontere i disken. Foto: vegard eggen

Raneren fikk med seg tre brett med ringer og smykker til en verdi på flere hundre tusen kroner. Torsteinson ønsker ikke å gå i detalj når det gjelder verdien på tyvegodset. Den dyreste gjenstanden var en ring som kostet 22 000 kroner. Torsteinson peker i monteren på disken og forteller hvor brettene lå utstilt.

- Vi er glade for at det gikk så bra som det gjorde. Alle har tatt det bra, men det var selvsagt ubehagelig. Nå tenker vi på det positive, og det er bare snakk om materielle gjenstander som er borte, sier Torsteinson.

Politiet har fremdeles ikke pågrepet noen etter ranet.

Det var inne på verkstedet, som ligger innenfor butikkområdet, at mannen med pistol dukket opp. Da satt de tre ansatte med ryggen til. Da de snudde seg ble de møtt av en mann med pistol.

LES MER: «Åpne kassen og gi meg pengene»

- Kun innkjøpte varer

Han anslår at raneren var inne i cirka fem minutter før han gikk ut med smykkene i ei veske som han hadde på seg.

- Alarmen vår sto ved kassaapparatet, og når du har en pistol mot deg, så ja ...,nei, jeg kunne ikke trykke inn den før etter raneren hadde gått, sier Torsteinson.

I løpet av tirsdag skal Torsteinson snakke med forsikringsselskapet og med kunder som hadde levert inn sine smykker. Butikken har forsterkede vindu, kameraovervåkning og gitter foran døra.

- Det er ingen av våre kunder som er rammet. Raneren tok kun med seg innkjøpte varer, og ingenting som vi hadde laget, forklarer han.

Gullsmedbutikk-eierne Wenche Malvik og Svein Rune Torsteinson har ingen planer om å slutte med yrket til tross for den dramatiske hendelsen mandag ettermiddag.

LES OGSÅ: Bevæpnede menn ranet urmaker i Trondheim

- Føler at byen er trygg

Torsteinson har drevet med gullsmedbutikk i Trondheim siden 1982. I Munkegata har han drevet Gullgalleriet med deleier Wenche Malvik siden 2012.

- Jeg har aldri opplevd ran før nå. Heldigvis, sier han ettertenksomt.

Selv om han er 61 år, har han ingen planer om å pensjonere seg. Den dramatiske hendelsen mandag ettermiddag har ikke skremt ham fra yrket.

- Vi føler at Trondheim er en trygg by, og det håper vi at det fremdeles er. Vi må tro at dette var et enkelttilfelle, sier han.

Det var ingen andre kunder inne i butikken da ranet inntraff like før stengetid. Torsteinson forteller at det var betydelige verdier som forsvant.

- Dette skal ikke stoppe oss. Jeg trives som gullsmed og vi skal fortsette driften, sier han.

LES OGSÅ: Dømt til tre og et halvt års fengsel for urmakerran

- Sjekker videoovervåkning

Politiet gikk mandag kveld ut med et signalement basert på de tre som var til stede i butikken: Raneren er en mann som er cirka 180 cm høy. Han var kledd i mørk jakke, hadde lue og skjerf, mørkeblå boblejakke og bukser med blå logo på låret. Mannen var lys i huden og snakket gebrokkent engelsk.

Teamleder Marit Johanne By ved Trøndelag politidistrikt sier at saken etterforskes for fullt.

- Vi sjekker videoovervåkning i området og vi avhører vitner og sjekker ut tips vi har fått i saken. Vi er tidlig i etterforskningen, så vi har ikke så mye mer å komme med akkurat nå, sier hun i en kort kommentar.

Politiet har ennå ikke pågrepet noen i forbindelse med ranet av Gullgalleriet i Munkegata. Politiet gikk rundt i veitene tirsdag formiddag.
Politiet patruljerte i veitene rundt gullsmedbutikken tirsdag formiddag.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter