- Jeg vil at politiet skal slutte å følge etter meg, slutte å rive opp bildørene mine, slutte å stikke rusmålere i ansiktet mitt midt på lyse dagen. Det er ubehagelig og mildt sagt ydmykende, sier 26 år gamle Awon Amidu.

- Noe som skurrer

Dette er grunnen til at han fredag 26. januar sendte klage til Trøndelag politidistrikt på grunn av det han mener er grunnløse forfølgelser og kontroller av politiet. Siden 2015 har han blitt stoppet av politiet i Trondheim seks ganger, og da er det ikke snakk om vanlige trafikkontroller, beskriver han i klagen.

«Det jeg ønsker er å kunne kjøre nevøen min til og fra trening og kamp, uten å ha en klump i magen», skriver 26-åringen i sin klage til politiet.

- Nei, hadde jeg blitt stoppet i vanlig farts- eller promillekontroller, hadde det vært helt greit. Dette er noe annet. Det er ikke på grunn av kjøreadferden min jeg har blitt stoppet, mener Amidu.

- Hva tror du er årsaken til at dette skjer gang på gang da?

- Enten så har jeg vært utrolig uheldig, ellers så er det noe galt med skjønnet politiet utviser. Jeg tror det er noe som skurrer, sier 26-åringen, som i klagen oppsummerer det slik:

«Antallet episoder, og det faktum at det har dreid seg om forskjellige tjenestemenn, under vidt forskjellige omstendigheter tyder likevel på at det dreier seg om et utbredt problem».

Tenkte å klage tidligere

26-åringen, som kom til Norge fra Ghana som treåring, er oppvokst på Angelltrøa i Trondheim og har gått barne-, ungdoms- og videregående skole i byen. Nå er han advokatfullmektig hos advokatfirmaet Leif Strøm i Trondheim. I klagen som også er oversendt Trøndelag statsadvokatembeter, beskriver han i detalj hvordan han har opplevd møtene med politipatruljene:

Tirsdagskveld i februar 2015:

Amidu ble stoppet av en patrulje i Innherredsveien, hvor han skulle slippe av en kamerat etter trening. Det viste seg at politimannen som gikk frem til bilen var en bekjent av 26-åringen. Da politimannen oppdaget dette, skal han ha ropt: «ingen fare» til makkeren i politibilen.

«Jeg tolket hele seansen i beste mening, fram til neste stopp», skriver 26-åringen i klagen.

Fredag formiddag i april 2015:

Også denne episoden skjedde på Solsiden. Amidu ventet på en kamerat da en sivil politibil stoppet brått bak bilen hans. Ifølge klagen stilte en politikvinne en rekke spørsmål, blant annet: «Er du kjenning av politiet» og «har du noe på rullebladet». Betjenten skal også ha sagt: «Du er vitne i en narkosak, hva gjelder det?», hvorpå 26-åringen, ifølge klagen, måtte forklare at han stoppet en tyv da han jobbet deltid ved en Prix-butikk i Trondheim, og at det i den forbindelse ble funnet piller og sprøyter i sekken til tyven.

Fredag 5. juni 2015 ca. klokken 13.00 på Risvollan:

Amidu skulle besøke en kamerat på Risvollan da han oppdaget at bilen hans ble forfulgt av en politibil. Den lå etter ham i flere kilometer. Da Amidu stoppet kom en politimann ut og stilte ham en rekke spørsmål, blant annet «har du noe på rullebladet». Også den nevnte Prix-episoden ble nevnt igjen av politiet. Mens han snakket med betjenten «rives døren på passasjersiden av bilen plutselig opp av den andre politibetjenten. Jeg skvetter til, i det hun geleider en alko-/narkomåler rett opp i ansiktet mitt», skriver Amidu, som blåste negativt.

Lørdags natt i Olav Tryggvasons gate, høsten 2015:

I klagen skriver 26-åringen at han denne natten skulle hente to venninner. Etter å ha parkert kom det en politibil med blålysene på. Til betjenten som gikk frem, opplyste Amidu at dette var fjerde gang han ble stoppet. Han fikk da beskjed om at det var mye piratkjøring i gaten og at han ikke burde være overrasket over å bli stoppet, refererer advokatfullmektigen. Etter denne episoden valgte Amidu å vrake bilen sin, blant annet på grunn av ubehaget med politikontrollene.

Høsten 2015 på Omkjøringsveien:

Amidu hadde lånt sin samboers bil, da en politibil kjørte opp ved siden av ham i Moholtlia. Bilen fulgte ham et stykke, før han ble stoppet - igjen. Politiet sa de hadde sett ham bremse, og at det virket som han kjørte fort - noe 26-åringen avviste. Etter en sjekk av førerkortet fikk han kjøre videre.

I forbindelse med at Amidu jobbet med masteroppgaven sin høsten 2016 og våren 2017, var han mye i Oslo, og kjørte lite bil i Trondheim.

- Men med en gang jeg kom tilbake til mine daglige rutiner i 2017, og begynte å kjøre bil - startet det igjen, sier 26-åringen.

Lade høsten 2017:

I 22.30-tiden en ukedag la Amidu merke til at en bil la seg på hjul etter ham ved Dora. Bilen fulgte etter ham helt til parkeringsplassen på City Lade. Der tok den en u-sving og forsvant. I klagen skriver 26-åringen at han selv bestemte seg for å følge etter, for å finne ut om det var sivilt politi som hadde ligget på hjul. Dette fikk han bekreftet da denne bilen stoppet en annen bilist like etterpå.

Nonnegata 10. januar 2018:

Ifølge politiklagen var Amidu denne kvelden på vei hjem fra jobb og trening rundt midnatt i sin egen bil. I Nonnegata la han merke til at en bil sto parkert med lysene på. Etter å ha passert denne bilen, la den seg på hjul etter 26-åringen, og blålysene ble slått på.

«De hadde tydeligvis gjort en vurdering, på noen ytterst få sekunder, i mørket, 15 meter unna, at jeg ikke så ut som den som sto registrert som eier i systemet deres. Det insinueres at jeg har stjålet bilen», skriver han i klagen og legger til «Jeg må således sitte der og godtgjøre at jeg ikke er kriminell».

Vurderer klage til Spesialenheten

Advokat Leif Strøm, Amidus kollega, mener at politiet ikke har noen saklig grunn for å stoppe 26-åringen hele tiden, og støtter klagen.

Advokat Leif Strøm (t.h.) sier følgende om de mange politikontrollene kollegaen har opplevd i trafikken de siste årene: - Awon har ikke gjort annet enn å være mørkhudet. Jeg mener basisgrunnlaget for dette baserer seg på fremmedfrykt. Foto: Morten Antonsen

- Det er spesielt ille når man er advokatfullmektig og behandles på denne måten av politiet. Folk legger jo merke til det. Jeg tviler på om politiet har lovlig grunnlag for å drive kontrollene, sier Strøm, og legger til:

- Awon har ikke gjort annet enn å være mørkhudet. Jeg mener basisgrunnlaget for dette baserer seg på fremmedfrykt. Jeg har hørt om flere andre mørkhudede som har samme opplevelser med politiet, men Awon er vel den mest tydelige, sier Strøm.

Awon Amidu har følgende hjertesukk til slutt i klagen sin:

«Det jeg ønsker er å kunne kjøre nevøen min til og fra trening og kamp, uten å ha en klump i magen».

Skal ha samtale

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim har ettergått politiloggen, men ingen av episodene som Amidu beskriver er loggført.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt, mener det virker «underlig og svært tilfeldig» at Amidu har blitt kontrollert så mange ganger som han beskriver. Nå ønsker han et møte med advokatfullmektigen. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Noen av kontrollene er udefinerte i tid, noe som gjør det vanskelig å spore hvem som gjennomførte kontrollene. Den siste kontrollen i klagen, tror jeg imidlertid at vi skal klare å finne ut av, og vi vil ha en samtale med en av tjenestepersonene om denne, sier Nordtvedt.

- Hva tenker du om antallet kontroller Amidu beskriver?

- Mange mennesker opplever aldri å bli kontrollert av politiet. Han har helt klart vært utsatt for politikontroller langt oftere enn det som er normalt, det er jeg overbevist om. Men jeg klarer ikke finne ut av hvorfor, sier Nordtvedt, som likevel er klar på at folk som ferdes ute på nattetid nok vil være mer utsatt for politikontroller enn ellers.

Avviser fremmedfrykt

Stasjonssjefen opplyser at ikke alle kontroller i trafikken loggføres. Han påpeker samtidig at Amidu ikke er kjent for politiet fra før.

- Derfor virker det underlig og svært tilfeldig at han har blitt kontrollert så mange ganger, som han beskriver.

Nordtvedt ønsker nå en samtale med Amidu, for å gjennomgå klagen og høre om hans opplevelser. Han ønsker også tilbakemelding om han opplever dette igjen.

- Hvis det han skriver i klagen medfører riktighet, får man et inntrykk av at noen av tjenestepersonene har opptrådt lite klokt og nedverdigende. Politifolk skal behandle folk med høflighet og respekt, konstaterer Nordtvedt.

- Er det en fremmedfrykt i trondheimspolitiet?

- Det mener jeg ikke at det er. Jeg vil avvise at det er en slik holdning i politikorpset. Vi skal være et politi for alle, og har bevisst rekruttert folk fra andre kulturer.

Førstestatsadvokat viser til politiet

- Men vil man bli kontrollert oftere av politiet når du har en annen hudfarge?

- Nei. Går man tilbake i tid, fikk vi en del føringer om at vi skulle utvise folk som ikke hadde gyldig opphold. Da opplevde vi i en periode klager fra folk med en annen hudfarge om at de ble hyppig kontrollert. Dette tok vi intern runde på. Ingen skal kontrolleres bare på bakgrunn av hudfarge, sier Nordtvedt.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, som også har mottatt klagen, henviser til politiet når Adresseavisen tar kontakt om Amidus opplevelser.

- Dette er noe politiet må svare på. Politiet og den andre parten må deretter ta stilling til om dette er noe de ønsker å sende til Spesialenheten for politisaker, sier han.