Jeg kjenner flere som har tatt samme type operasjon som jeg er henvist for. Noen er fornøyde og noen er misfornøyde. Jeg ser at de er operert på ulike sykehus og at det er benyttet ulike operasjonsteknikker. Jeg ønsker å være med å planlegge hvor denne operasjonen skal utføres og få mer informasjon om teknikken de benytter før jeg bestemmer meg.

Pasientombudet svarer: Vi som jobber ved Pasient og brukerombudet blir veldig fornøyd når vi får henvendelser hvor  pasienter etterspør både hvilke valg man har til behandling og hvordan man kan finne mer informasjon om helsehjelpen man skal motta. Vi mener at dette er viktige forberedelser til å motta helsehjelp. Det som vi ikke er like fornøyd med er at du ikke allerede har fått denne informasjonen av fastlege eller av spesialist når du var til vurdering for denne operasjonen. De skal informere grundig om inngrepet du skal ha og kunne svare på dine spørsmål om operasjonsteknikker.

Som du skriver så er det mange sykehus som utfører denne type operasjon, og de aller fleste i dag opererer etter samme teknikk og har samme praksis. Noen ganger så er det likevel slik at man kan velge ulike operasjonsteknikker både utfra alder til pasient og diagnosen man har. Jeg ville her foreslått å tatt en prat med en spesialist eller fastlege og fått informasjon om hva som finnes for å løse akkurat dine plager. Er det slik at det er flere som opererer denne type lidelse, for eksempel artrose i hofte, så kan man undersøke nærmere ulike forhold rundt dette. Se under.

Det er fritt behandlingsvalg i Norge og det betyr at hvis du ønsker denne behandlingen ved et annet sykehus så kan du be om dette.

Du kan velge mellom alle offentlige og flere private behandlingssteder i Norge.I tjenesten Velg behandlingssted kan du se og finne informasjon som kan være viktig for deg når du skal velge behandlingssted. Du kan:

Om du trenger oppfølging over tid, kan nærhet til behandlingssted og pårørende også ha betydning ved valg av behandlingssted.

Du kan velge forskjellig behandlingssteder i ulike trinn av helsehjelpen. Det vil si at vurdering av helsetilstanden din kan skje på ett behandlingssted, operasjon kan bli utført ved et annet, og rehabilitering kan mottas ved et tredje. Vær oppmerksom på at enkelte behandlingssteder selv vil utrede pasienter de skal behandle.​

Snakk med fastlegen evt spesialist ved sykehuset du allerede har vært  eller ring 800 HELSE (800 43 573) hvis du ønsker veiledning eller råd.

Har du behov for ytterligere informasjon, kan du kontakte kontoret vårt for råd og veiledning.

Med vennlig hilsen Elin Hagerup, Pasient og brukerombud i Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: trondelag@pasientogbrukerombudet.no