Den harde kjernen på seks til åtte personer har skapt frykt og uro på skolen, i gater og butikker. De har truet medelever med bilder av våpen, rundlurt butikkansatte, stjålet og gjort hærverk i gatene. På Verdalsøra ungdomsskole har man funnet øl og rusbrus på toalettet.

- Det er meget alvorlig. Det handler om trusler, tyverier og bruk av alkohol. Vi vet at den lille gjengen har et 20-talls unge følgere eller hangarounds, som synes dette er spennende. Det gjør det bare enda verre. Det jobbes tverrfaglig med å få en slutt på dette, sier SLT-koordinator Anette Tiller Skjervø. SLT står for samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak.

Les også: 50 unge døde i skyggen av oljeeventyret som kom til Verdal

Vil ha kveldsravner

Verdalssamfunnet kom til hektene igjen etter at gjengkriminaliteten på 1990-tallet og først på 2000-tallet var nøytralisert. Nå er problemet en mye yngre generasjon bråkmakere.

Lensmann Knut Olav Røstad er bekymret.

- Vi har fått inn anmeldelser på en rekke tyveri og skadeverk fra butikker, og vi har gjennomført mange avhør og bekymringssamtaler. Vi ser med uro på at så unge mennesker gjør kriminelle handlinger. Dette handler om både butikktyveri, skadeverk, trusler og utidig oppførsel.

Lensmannen sier at brorparten av dem som er med er såkalte følgere.

- Det er opprettet barnevernssaker på alle som er i den harde kjernen i gjengen. Dette er sårbar ungdom som absolutt trenger trygge oppvekstvilkår og grensesetting.

Politiet har deltatt på flere foreldremøter ved Verdalsøra ungdomsskole.

- Vi har vært med på en del møter og har utfordret FAU om å sette inn kveldsravner slik at foreldrene kan møte ungdommen på kveldstid, og samtidig skaffe seg en oversikt over hva som rører seg i sentrum. Vi må få endret adferden til de unge. Forskning viser at det er i gjenger man begår kriminalitet. Nå jobber vi i fellesskap for å finne gode løsninger, sier lensmann Knut Olav Røstad.

Les også: Vilt og vondt i Verdal

Satte inn vektere

De første anmeldelsene til politiet kom fra Amfisenteret i Verdal da det eksalerte utover høsten i fjor.

På opptakene fra overvåkingskameraene kunne man se at gjengen kom til senteret like før eller etter stengetid.

- De syklet på bakhjulet i gangene, stjal og kastet mat i kafeen. De kjeftet også på personalet og var utidig og stor i kjeften. Vi sendte et skriv til foresatte den 17. oktober. Så ble det litt roligere etterpå. Enkelte forhold ble også anmeldt av leietakerne.

Merakerås sier det først og fremst var oppførselen til de unge som ble veldig plagsomt for leietakerne i senteret. Det gikk utover butikkene og deres ansatte.

- Jobben min er å sørge for at vi har trivelige og trygge arbeidsforhold for både de som jobber her og kundene våre. Det var så ille at folk gruet seg til å gå på jobb. For oss var det viktig å ta tak i dette slik at det ikke skulle fortsette.

Amfi-senteret i Verdal engasjerte også vektere for å få slutt på problemene.

- Vi leide enn vektere da det sto på som verst. Det var ingen respekt fra noen. Flere ble utvist fra senteret, men det hjalp ikke. Vi fikk bekreftet på kamera hvem disse ungdommene var, og til slutt måtte jeg finne ut hvem som var foreldre.

Merakerås tror ikke ungdommene selv skjønner konsekvensene av det de holder på med.

- Grunnen til at vi gjør dette, og ikke ser mellom fingrene med det, er fordi vi bryr oss om disse ungdommene, sier hun.

Les også: Rektoren gikk i over 30 begravelser

Alternativ undervisning

Rektor Jannike Strugstad ved Verdalsøra ungdomsskole opplyser at de har satt i verk tiltak for å løse problemene.

- For tre uker siden etablerte vi en alternativ opplæringsarena for dem som ikke passer inn i den ordinære undervisningen. Dessuten har vi forsterket inspeksjonen i friminuttene, og vil følger samtidig opp enkelte elever ganske tett.

Rektoren sier denne saken har tatt mye tid og krefter.

- Jeg har tro på at dette skal ordne seg. Vi må ta det før det eskalerer. Elevene er som lam på tomannshånd, men i grupper oppfører de seg helt annerledes. Det er også viktig at ikke disse ødelegger for de over 400 andre elevene som går på skolen, understreker rektoren.

Inspirert av dokumentarfilm

For enkelte av gjengmedlemmene skal også dokumentarfilmen «I skyggen av oljeeventyret» ha blitt en slags kultfilm. Den hadde urpremiere i fjor høst og handlet om opptøyene i Verdal på 1990-tallet og konsekvensene av industrireisingen på 1970-tallet.

- Filmen har skapt mote og flere i den harde kjernen av gjengen har sagt at de ønsker seg tilbake til denne tiden, sier SLT-koordinator Anette Tiller Skjervø, som har tro på at de skal greie å få skikk på ungdommene.

- Jeg blir nysgjerrig på hvorfor ungdommene mener det er sånn de må gjøre det for å vise hvem de er. Hva er det dette handler om, og hvor flinke er vi til å fokusere på ungdom som står utenfor. Hva trigger en slik oppførsel? Det må vi finne ut.

Ordfører Bjørn Iversen sier det er viktig å være åpen om det som skjer.

- Dette har vokst frem over litt tid og er en tendens i flere småbyer. Nå prøver vi å mobilisere foreldre. Jeg mener de som jobber med dette har vært ganske tydelige på at dette er en situasjon som ikke skal få vokse videre.

Både lensmann Knut Olav Røstad og ordfører Bjørn Iversen er bekymret over at de som begår kriminelle handlinger er så unge. Foto: Leif Arne Holme
Senterleder Tove Merakerås ved Amfi i Verdal sier det var så ille at folk gruet seg til å gå på jobb. - For oss var det viktig å ta tak i dette slik at det ikke skulle fortsette. Foto: Leif Arne Holme
Ungdomsgjengen har laget kvalm på YX-stasjonen i Verdal flere ganger. - Problemet er at de opptrer i gjenger. Dette er ikke bra for noen, ikke disse ungdommene heller. Det kan jo få konsekvenser for dem senere i livet, sier driftssjef Hans Kristoffersen i Coop Midt-Norge. Foto: Leif Arne Holme
- Det handler om trusler, tyverier og bruk av alkohol. Vi vet at den lille gjengen har et 20-talls unge følgere eller hangarounds, som synes dette er spennende. Det gjør det bare enda verre, sier SLT-koordinator Anette Tiller Skjervø i Verdal. Foto: Leif Arne Holme