- Det er veldig hyggelig å føle seg ettertraktet av næringslivet, sier datateknologistudent ved NTNU Åsne Stige (20). Hun er på bedriftsbesøk gjennom jenteprosjektet Ada, som i 21 år har jobbet for å fremme kvinner innenfor IKT-bransjen.

- Prosjektet startet i det små, men har blitt større og større, sier prosjektleder for Ada ved fakultetet for informasjonsteknologi og elektronikk, Line Berg.

- Veldig spennende

Torsdag var de kvinnelige datateknologistudentene på workshop i Finn.no sine lokaler i Oslo. Dagen før møtte de næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. Åsne Stige forteller at de hos Finn.no jobbet med teambuilding i grupper for å finne ut hva som gjør en kvinne ettertraktet innenfor teknologibransjen.

- Vi fikk fremme våre synspunkter og diskutere hva vi mener er viktig for å få flere kvinnelige teknologistudenter. Det var veldig spennende, sier hun.

At hun skulle velge en karriere innenfor datateknologi, var ikke skrevet i stein da hun gikk på videregående.

- Jeg valgte it som valgfag på videregående, og begynte å kode litt og fant det morsomt. Jeg var også med på jenteprosjektet Ada sin teknologicamp da jeg gikk på videregående, sier hun.

- Da jeg til slutt bestemte meg for å søke datateknologi, var det fordi yrket er fremtidsrettet og veldig spennende. Det er også relativt få jenter innenfor yrket, og man vil helst ha flere, sier Stige videre.

Bedriftene krangler om dem

Medstudent Hanne Olssen (20) forteller at hun alltid visste hun ville studere til å bli sivilingeniør. Hun er enig med Stige i at de føler seg ettertraktet blant bedriftene.

- Det er moro å være i Oslo og se at det er jobbtilbud for oss, sier hun.

- Bedriftene sier at de krangler litt om oss. Det gjør det ekstra motiverende å vite at man har gode muligheter for jobb da vi er ferdig med studiet.

Olssen og Stige er samstemt om at jenteprosjektet er viktig for å få flere jenter inn i it-bransjen.

- Det er veldig bra å møte flere linjer som driver med litt av det samme innenfor teknologi. Vi bygger et større nettverk, og jeg syns det er spennende å møte bedriftene i lokalene deres og slik få et innblikk i hvordan de jobber og hva de har fokus på, sier Stige.

- At det blir flere kvinnelige teknologistudenter hvert år, viser at prosjektet hjelper. Det å bli kjent med andre jenter på studiet er veldig greit det også, sier Olssen.

Under bransjesnittet

HR-direktør i netthandelselskapet Finn.no, Monica Hammer, mener jenteprosjektet Ada er en viktig arena for dem som selskap til å vise frem sin egen bedrift og mulighetene for kvinnelige teknologer innenfor bransjen.

- Hele verden vil jo ha tak i de samme folkene, og da helst kvinnelige utviklere, sier Hammer.

Hun forteller at de i Finn.no har hatt en stabil stab med 40 prosent kvinner over flere år, av omtrent 400 ansatte.

Blant kvinnelige utviklere, derimot, ligger de under bransjesnittet på 18 prosent, sier hun.

- Hos oss er nå 11 prosent av utviklerne kvinner, så vi må gjøre litt for å tiltrekke oss flere kvinnelige teknologer, sier Hammer.

- Hvis vi klarer bransjesnittet, så er det første milepæl, men vi må jobbe litt for å få til det, sier Hammer videre.

Langsiktig satsing

Hun forteller at de har hatt et samarbeid med NTNU lenge, både gjennom studentforeningen og nå også Ada-nettverket.

- NTNU er flinke, enten du er kvinne eller mann. Ada er et kjempenettverk. Vi trenger mangfold alle veier, sier hun.

Prosjektleder Line Berg sier at NTNU og IE-fakultetet har hatt en langsiktig og tung satsing på jenterekruttering for å møte behovet for kompetanse innen digitalisering og digitale teknologier i fremtiden.

- Vi har satt av tid og ressurser til det, og vi har fått lov til å vokse med midler fra NTNU, fakultetet og næringslivet. Vi trenger alle gode hoder fra begge kjønn, sier hun.

Samarbeid: HR-direktør i Finn.no, Monica Hammer (f.v.) i samtale med Line Berg som er prosjektleder for jenteprosjektet Ada. Hammer forteller at de har hatt et samarbeid med NTNU lenge, både gjennom studentforeningen og nå også Ada-nettverket. Foto: Kristin Svorte
Workshop: Torsdag hadde NTNU-studentene workshop i Finn.no sine lokaler. Åse Stige (20) (f.v.), Hanne Olssen (20), prosjektleder Line Berg, Simone Bystadhagen (21), Johanne Lie (23) og Sunniva Block (20). Foto: Kristin Svorte
Fremtiden: - Det er veldig hyggelig å føle seg ettertraktet, sier studentene. Fra venstre prosjektleder Ada Line Berg, HR-direktør i Finn.no Monica Hammer, Sunniva Block (20), Simone Bystadhagen (21), Hanne Olssen (20) og Åsne Stige (20). Foto: Kristin Svorte