OL i Sør-Korea er straks i gang og mange av de viktigste øvelsene for oss nordmenn går på tidspunkter da de fleste er på jobb.

Folkefest i bilbutikken

Hos Toyotaforhandleren på Leangen tar de OL på alvor. Kaffekroken med tv, selvbetjent vaffeljern og kaffe står allerede klar for både kunder og ansatte.

- OL er en folkefest der vi er en av hovedsponsorene. Det er alle vi ansatte veldig stolte av så vi tilrettelegger for at det skal være mulig å følge med i arbeidstida, sier Stian Berg Torgersen, salgsdirektør hos Toyota Bilia i Trondheim.

- Kan de ansatte se så mye tv de vil?

- Vi myndiggjør alle ansatte slik at de selv har ansvar for å utføre arbeidsoppgavene sine. Om de klarer å kombinere det med å se på tv, så er det helt greit. Vi skal være rause med de ansatte som er interessert, men de kan ikke sette seg ned å se hele femmila for å si det sånn. Kundene kommer selvfølgelig i første rekke, men det å få med seg innspurter og høydepunkter tror jeg bare skaper positiv energi hos de som jobber her, sier Torgersen.

Alt er klart for OL hos bilforhandleren på Leangen. Her får salgsdirektør Stian Berg Torgersen servert nypressede vafler fra en av de andre ansatte hos Toyota Bilia. Foto: Frank Lervik

Bra for butikken

Bilforhandlerne tror også positive resultater i Sør-Korea kan føre til økt salg.

- Suksess i OL tror jeg smitter over på de ansatte og vi får en god lagfølelse. Og om Johannes Høsflot Klæbo tar et OL-gull tror jeg fort vi kan selge noen biler ekstra. Han kjører jo en Toyota og alle vil jo ha en vinnerbil, smiler markedssjef Jon Robert Rønnes.

OL på storskjerm i banken

De cirka 1500 ansatte i Sparebank1 SMN-konsernet er heller ikke pålagt noen restriksjoner med tanke på å nyte OL-sendinger i arbeidstiden.

- Vi har stor tillit at våre ansatte klarer å styre dette sjøl og samtidig utføre jobben sin. Vi jo også en sterk tilknytning til både idretten og mange av utøverne fordi vi er hovedsponsor for skiforbundet, så det er naturlig at både banken og de ansatte har et engasjement til det som skal skje. I stedet for å sette begrensninger ønsker vi å underbygge dette engasjementet rundt idretten, sier Rolf Jarle Brøske, som er konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Sparebank1 SMN.

Konserndirektør for kommunikasjon Rolf Jarle Brøske i Sparebank1 SMN stoler på at de cirka 1500 ansatte i konsernet gjør jobben sin selv om de følger med på OL-sendingene.

Har dere tilrettelagt for at de ansatte skal kunne se på OL?

- Vi har planlagt en fellesvisning med storskjerm og frokost en av OL-dagene. I tillegg vil vi ha en OL-lavvo på Torvet lørdag 17. februar der alle er velkommen, sier Brøske.

Neppe bra for produktiviteten

Førsteamanuensis i arbeids- og organisasjonspsykologi ved NTNU, Marit Christensen, tror OL-titting i arbeidstida kan være et positivt trivselstiltak, men at det antakeligvis ikke bidrar positivt til produktiviteten.

- Det bør ikke være noe krav på en arbeidsplass å få se OL, men ledelsen bør vurdere om det kan være et godt trivselstiltak for å fremme tilhørighet, sosial samhørighet og jobbtilfredshet. Trivsel og helse henger nøye sammen og det er viktig å vise at man setter pris på sine ansatte. Om ledelsen ønsker å gi arbeidstakerne noen ekstra positive sosiale opplevelser så kan det jo være strategisk å tilrettelegge for å se noen av tv-sendingene i arbeidstida.

Marit Christensen er førsteamanuensis ved NTNU i fagfeltet arbeids- og organisasjonspsykologi.

- Hva med produktiviteten?

- Det kommer selvfølgelig an på hvilket arbeid man har, men i de fleste tilfellene tviler jeg på at det å se på tv-sendinger har noen positiv effekt på produktiviteten. Man får neppe noe mer engasjement for det man jobber med ved å se på OL.

- Skal du se på OL i arbeidstida?

- Nei, jeg tror ikke det. Er jeg på jobb, så er jeg på jobb. Hadde jeg vært veldig sportsinteressert hadde jeg nok fått sett noe ved å utnytte fleksibiliteten jeg har i arbeidstida mi. Slike muligheter er det nok også flere andre arbeidstakere som har, sier Christensen.

- Vi finner løsninger

Trondheim kommune har cirka 13 000 ansatte og har ikke innført noen tekniske sperrer for å unngå overdreven tid foran skjermene. Ordfører Rita Ottervik forventer at alle gjør jobben sin og tror de fleste vil få med seg høydepunktene uansett.

- Kommunens tjenester må utføres uavhengig av OL og jeg tror vi i år som tidligere finner løsninger der ledere sammen med ansatte finner ut av dette praktisk. Kanskje kan spisepausen forskyves og arbeid tas igjen for dem som har mulighet til det. Så håper jeg både skoler og spesielt sykehjem finner muligheter for å gi idrettsglede i fellesskap. Jeg vet det er mange beboere på våre sykehjem som har stor glede av idrett. Flott om alle våre sykehjem har OL-fest for beboere og ansatte.

OL 2018 havnet ikke i Trondheim, men på andre sida av jorda. Ordfører Rita Ottervik tror de cirka 13 000 kommuneansatte vil få med seg høydepunktene selv om mange av øvelsene går i arbeidstida.

- Skal du selv se på OL i arbeidstida?

- Jeg har vinterferie den ene uka og får vel med meg de fleste høydepunkter. Den andre uka må jeg jobbe en del, men skal prøve å få med meg noe på TV innimellom.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.