Hvert år mister mange eiendommen gjennom tvangssalg fordi de ikke greier å betale gjelden.

Krav som er sikret med pant i bolig og annen fast eiendom kan inndrives ved at eiendommen selges, uavhengig av eierens medvirkning. For å oppnå best mulig pris gjennomføres tvangssalget mest mulig likt et frivillig salg. Sør-Trøndelag tingrett bruker advokater og eiendomsmeglere til å gjennomføre salgene.

Instituttleder Arve Pettersen ved NTNU Handelshøyskolen opplyste til Adresseavisen mandag at mange havner i luksusfellen fordi vi vil vise frem hva vi kjøper på sosiale medier. Han er bekymret for at det er blitt helt vanlig å ha kredittkortlån eller forbrukslån, og han frykter det vil bli enda verre.

- Det er en trend i tiden. Antall innkomne tvangssalg økte fra 1065 saker i 2016 til 1261 saker i 2017, og økningen fortsetter i 2018. For å kunne behandle alle sakene har vi måttet overføre ressurser internt, sier Leif Otto Østerbø, sorenskriver i Sør-Trøndelag tingrett.

Han legger til at tvangssalgssakene er en omfattende portefølje som har holdt seg relativt stabil de senere årene. Men i fjor det var imidlertid en betydelig økning i antallet saker, da det altså kom inn 196 flere saker enn året før.

Betaler tilbake gjelden

Gjennom en gjeldsordning gis privatpersoner med alvorlige gjeldsproblemer mulighet til å få kontroll på egen økonomi ved at skyldneren tilbakebetaler så mye som mulig av gjelden innen en bestemt periode. Skyldnere som ikke kommer til en frivillig løsning med kreditorene kan kreve rettens avgjørelse. Retten behandler også begjæringer om oppheving eller endring av gjeldsordning etter krav fra kreditorer.

I forbindelse med årsrapporten fra Sør-Trøndelag tingrett for 2017 påpeker Østerbø at antallet konkursbehandlinger er økende. I 2017 ble det åpnet 336 konkurser, mens tilsvarende tall for 2016 var 270.

Ressurssituasjonen for norske domstoler er vanskelig, Sør-Trøndelag tingrett er ikke noe unntak. Likevel er saksbehandlingstiden på flere saksområder gått ned, og det er Østerbø svært godt fornøyd med. Men han er ikke fornøyd med at flere stillinger står ubesatt.

- Det gjør at vi må jobbe mer rasjonelt. Per i dag står fire stillinger som saksbehandlere og to dommerstillinger ubesatt sammenlignet med det belastningen tilsier. Da det justerte budsjettet for 2018 ble klart 12. januar, viste det seg at vi hadde fått et tilleggskutt på om lag en million kroner. Det gir ytterligere minst to bemanningsreduksjoner på saksbehandlingssiden. Dessuten skal dommeren som administrerer Prora-rettssaken, begynne ved Nordmøre tingrett når rettssaken er avsluttet og vil foreløpig ikke bli erstattet. Dette gjør at virksomheten er lite robust for fremtiden, opplyser domstolslederen.

Flere større rettssaker

En rekke store straffesaker den nærmeste tiden legger beslag på betydelige ressurser. I første kvartal skal tre–fire flere slike saker gjennomføres sammenlignet med samme periode i fjor, bl.a. en omfattende korrupsjonssak. I tillegg skal flere ukelange skjønn avholdes.

- Vi er imidlertid flinke til å forbedre våre egne arbeidsprosesser. Og nye digitale løsninger kan være ressursbesparende, sier Østerbø.

Sorenskriveren understreker at domstolen har arbeidet hardt for å tilpasse seg reduserte bevilgninger uten at det så langt har fått negative konsekvenser for publikum. Trenden med færre innkomne barnevernssaker fortsetter fra 2016. Flere saker avgjøres gjennom megling i regi av Fylkesnemnda.

- Selv er vi blitt knallgod på rettsmegling i tvistesaker. I fjor ble 278 tvistesaker avgjort, hvorav det ble meglet i 120 tvistesaker. Over 40 prosent av sakene ble avgjort gjennom megling og forliksprosenten er på 80 prosent.

Kortere saksbehandlingstid

Ifølge Østerbø ble antallet innkomne straffesaker for meddomsrett betydelig redusert fra 2016 til 2017. Det er en medvirkende årsak til at saksbehandlingstiden i dag er blitt lavere. For første gang på mange år klarte domstolen i 2016 å innfri Stortingets krav til saksbehandlingstid på 90 dager. Dette har man også klart i 2017.

Av alle straffesakene som ble avgjort i Sør-Trøndelag tingrett i fjor utgjorde tilståelsessakene om lag 23 prosent. Disse sakene behandles av én fagdommer, der siktede erkjenner straffskyld. Domstolens oppgave er å kontrollere at vilkårene for straff er oppfylt og utmåle straff. I virksomhetsplanen for 2017 var domstolens målsetting å innfri lovgivers krav til saksbehandlingstid på 30 dager for enedommersakene generelt og to dager for fengslinger. Disse målene er ifølge sorenskriveren nådd.

Innførte adgangskontroll

Han legger til at sikkerhetsarbeidet har vært prioritert i 2017. Tinghuset har en egen sikkerhets- og serviceavdeling. Likevel ble to personer straffedømt for trusler og trakassering mot bl.a. ansatte i tinghuset. I løpet av fjoråret har domstolen politianmeldt tre hendelser.

Rett før jul ble en midlertidig serviceskranke for å sluse inn besøkende etablert. I 2019 ligger det an til å bli innført en mer skjerpet adgangskontroll slik Oslo tinghus og Høyesterett har, ikke ulikt sikkerhetskontrollen på flyplassene. Du må passere en sluse og få gjenstander du bringer med deg nærmere undersøkt.

- I løpet av året håper vi å kunne komme i gang med å bygge en sikkerhetssal. Vi er sammen med Frostating lagmannsrett i dialog med Domstoladministrasjonen om finansieringen etter at saken har ligget brakk i mange år. Den nye rettssalen med forsterket sikkerhet skal brukes i saker med ekstra høyt trusselnivå, sier sorenskriver Østerbø.

Krevende: Sorenskriver ved Sør-Trøndelag tingrett, Leif Otto Østerbø, beskriver ressurssituasjonen som krevende. Likevel er saksbehandlingstiden innen de fleste sakstyper redusert. Foto: Morten Antonsen