- Vi kommer til å sjekke ut mulig klageadgang og klagefrister med sikte på å bringe saken inn for Fylkesmannen, sier Eivind Maråk, styreleder i Sameiet Kanalen.

Utbygger Grilstad Marina har søkt om å få omdisponere store deler av felt B3 og N7 i Grilstadfjæra fra næring til boliger. Rådmannen har ingen større innvendinger til at bygges 383 boliger, men ville redusere høyden på den høyeste blokken fra åtte til sju etasjer.

Politikerne var uenig med rådmannen og ga grønt lys for inntil åtte etasjer. Det har satt sinnene i kok hos beboere i de 174 leilighetene i Sameiet Kanalen, som får høyblokken midt imot. Sameiet består av sju blokker, og flere beboere mister utsikten helt eller delvis.

Styreleder Eivind Maråk kaller den politiske behandlingen for et spill for galleriet. – Vi opplever at vi står overfor et demokratisk problem der det meste allerede er bestemt gjennom såkalte «forhåndsmøter» mellom utbygger/arkitekt, administrasjon og politikere i Trondheim kommune, sier Maråk.

Demokrati i forfall

Han sier han har forståelse for at det kan komme justeringer på et byggeprosjekt, men ikke at premisser og byggeklosser byttes ut med noe som er mye verre, høyere og mer ødeleggende – der seks bygg er blitt til 20.

Utbyggingspolitikken i Trondheim speiler etter Maråks mening et demokrati i forfall, der utbyggere har funnet en arena for maks profitt med byråkrater og politikere som viktige medsammensvorne.

- De viktigste avgjørelsene tas på arenaer der utbygger, Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiet sammen er makten, der de med mest penger alltid har mest rett. Ap synes å ha abdisert som «folkeparti» til fordel for pengemakten, tordner styrelederen.

Flere føler avmakt

Eivind Maråk sier Sameiet Kanalen har fått mange heiarop fra folk som har opplevd å bli overkjørt i andre utbyggingssaker i Trondheim. Det som går igjen er følelse av avmakt, der frustrasjonen rettes mot bl.a. Ap som synes å speile pengemakten og ikke folket.

I bygningsrådet sa kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) at man burde tenkt mer enn åtte etasjer. Er det slik at det er spesiell begrunnelse for å gå over sju etasjer, er man ikke rustet til å bygge by i Trondheim. Hun tar til orde for å revidere høyhuspolitikken.

Venstres Erling Moe støttet Skjøtskift. – Vi har hatt denne utfordringen mange ganger, og det blir vanskelig hvis vi skal behandle hus med denne høyden med særvilkår hver gang, sa han.

Arbeiderpartiets Marek Jasinski, som selv bor i området, synes planen ser bra ut. – Men det burde jo vært motsatt, at de største husene ikke ligger helt ut mot sjøen. Det er noe vi må tenke på i fremtiden, fremholdt Jasinski.

Klager: Styreleder i Sameiet Kanalen, Eivind Maråk, vurderer å bringe byggetillatelsen inn for Fylkesmannen. Foto: jens petter søraa