Rune Olsø kommenterer henleggelsen på e-post til Adresseavisen. Han skriver at henleggelsen var som forventet, og slår fast at Økokrim ikke har funnet bevis for at det foreligger brudd på noen lover eller regler.

Her kan du lese dokumentet bak Kystad-henleggelsen i sin helhet

- Henleggelsen var forventet fra min side. Jeg merker meg at Økokrim skriver at vitner har bekreftet at jeg meldte meg inhabil i saken allerede i mars 2015 slik at jeg fra dette tidspunktet kun var å betrakte som interessent i saken. Dette, og en stor mengde bevis som ikke er gjengitt i vedtaket, dokumenterer det jeg hele tiden har fremholdt: At jeg har fulgt lover og regler til punkt og prikke.

- Hva betyr det for deg og din familie?

- Jeg og min familie er selvsagt glade for at mitt navn nå er renvasket. Samtidig har det vært en tøff tid for familien. Å urettmessig bli mistenkeliggjort på denne måten, unner jeg ingen.

Rune Olsø er glad for å være renvasket. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

- Du slo tidlig i etterforskningen fast at Økokrim kjapt kom til å henlegge saken med begrunnelsen «intet straffbart forhold». Henleggelsen er begrunnet med bevisets stilling. Hvordan kommenterer du det nå?

- Adresseavisen skapte gjennom flere titalls oppslag et uriktig og tungt belastende bilde av meg. Det ledet til disse svært grove og falske anklagene. Når man har blitt utsatt for slike beskyldninger, er det betryggende at det er gjennomført en svært grundig etterforskning, med gjennomgang av PC-er, mobiltelefoner, private mailkontoer og avhør av en rekke personer. Etter denne etterforskningen har Økokrim slått fast at det ikke finnes noen bevis for regel- eller lovbrudd, og jeg er fullt ut renvasket.

- Du skriver på Facebook at Adresseavisen nylig «ble felt i PFU for å ha publisert usanne påstander om meg i flere av disse tomtesakene.» Men du klaget aldri Kystad-saken til PFU. Hvorfor blander du inn PFU-behandlingen i en annen sak?

- Det er Adresseavisen som selv har trukket andre omtalte tomtesaker inn i sin dekning av denne etterforskningen. Da må avisen tåle at det påpekes at Adresseavisen ble felt i PFU for å ha publisert usanne påstander om meg i de tomtesakene, skriver Rune Olsø i en e-post til Adresseavisen.

Sjefredaktør Husby: - Rett å omtale avtalen

Sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen mener fortsatt at avisen hadde svært god grunn til omtale Kystad-avtalen for å belyse hvordan prosessen rundt omgjøring av grøntarealer til økonomisk attraktive tomter kan skje i Trondheim.

Sjefredaktør Kirsti Husby Foto: Ole Ekker

- Vi bedriver kritisk og undersøkende journalistikk på områder vi mener er viktige, uavhengig av om det er straffbare forhold eller ikke. Økokrim har stadfestet det Adresseavisen har skrevet, både når avtalen ble inngått, og hva som skulle til for å utløse den andre millionen etter vilkårene i avtalen. Økokrims etterforskning, og deretter henleggelse av saken etter bevisets stilling, er bare én av konsekvensene i kjølvannet av Adresseavisens dekning. Saken har også ført til at Trondheim kommune har innført lobbyregister, og at kommunerevisjonen har igangsatt flere undersøkelser rundt Kystad, Overvik og Være, sier Husby.

- Ingen PFU-klage for Kystad

Husby presiserer at Kystad-avtalen ikke er klaget inn for PFU og konstaterer at det heller ikke kommer til å skje fordi klagefristen har gått ut.

- Derimot ble vi innklaget for sakene om Overvik og Være, publisert i 2016. Her fikk vi kritikk for en tittel på Facebook og brudd på nettdebatten i tilknytning til noen av sakene. Det ble for øvrig ikke påvist en eneste faktafeil i noen deler av dekningen i dette sakskomplekset, sier Husby.