Over Bakklandet: Først i rekken kommer Aud Irene Gresseth, hennes svoger Jorulf Rådal og hesten Zultan som er en norsksvensk brukshest. Det vakte oppmerksomhet på Bakklandet og gjennom Trondheim sentrum lørdag morgen da hestene vandret gjennom byen. Foto: Christine Schefte

Turen er 18 mil og de 12 hestene skal bruke elleve dager på turen. Underveis kommer flere hester til. Når de kommer til Røros, skal de være et følge på 19 hester. Helt nederst i saken finner du ruta dag for dag.

Når Rørosmartnan åpner klokka 12 tirsdag 20. februar, kommer de til Røros. Til sammen kommer et følget med 90 hesteekvipasjer inn på Malmplassen for å delta i åpningsseremonien. De fleste kommer fra Sverige.

Lasten: Utstyrskiste, vevde åkler og sekker med fôr. Foto: christine schefte

- Det er ei historisk markering. Fra Trondheim har det ikke dratt lasskjørere siden jernbanen var ferdig til Røros i 1877, forteller Jorulf Rådal. Han er leder i Trøndelag kjørelag og er turleder for følget som startet i Trondheim lørdag morgen. Rådal bor i Hegra i Stjørdal og har vært med til Røros mange ganger før.

Liker det gamle: - Flere har sagt til meg at jeg egentlig lever hundre år for sent. Jeg er fryktelig opptatt av det som er gammelt og gammel historie, sier Jorulf Rådal. Foto: christine Schefte
Hilser på folket. For første gang siden jernbanen åpnet til Røros i 1877, kommer hestebønder også fra Trondheim. Mest kjent er forbøndene som kommer til Røros fra Sverige.

- Lever hundre år for sent

- Jeg syns det er trivelig. Flere har sagt til meg at jeg egentlig lever hundre år for sent. Jeg er fryktelig opptatt av det som er gammelt og gammel historie. Dette passer midt i blinken. Det å gå tilbake 2–300 år, gå kledd slik å få være helt meg selv, sier mannen med hesten Zultan som går først i følget.

Hesten Varda er en fjording på 16 år. Det er hennes første tur til Rørosmartnan. Kusk og eier er Mimi Oust fra Skogn og passsasjer er Kirsti Arnesen fra Trondheim.

- Hva kan du si om vær og føreforhold?

- Det er jo omtrent som forventet. Vi har lagt opp til å kjøre med vogn i starten, helt til vi kommer til Kotsøy. Da går vi over til slede.

Den lange reisen har startet: Fra Trondheim starter 12 hester. Flere kommer til underveis og etter planen skal det være 19 hester når de kommer til Røros 20. februar til åpningen av martnaen.

Trafikken

Rådal forteller at de må ta hensyn til trafikken og sier de har hatt god dialog med politiet i Trondheim før de starter turen. Før de startet mente han at alt var lagt godt til rette for at følget skulle komme seg trygt ut av byen.

- Vi har fått kart og rute over hvor vi skal kjøre og hvordan vi skal oppføre oss, forteller han.

Rådal har naturlig nok vært med mange ganger før, men tidligere har de startet fra Singsås og én gang fra Melhus.

Hest og nasjonalhelligdom: Pause utenfor Nidarosdomen.

90 hester i flokk og følge til Malmplassen

Siv Lånke er en av de andre lasskjørerne som startet fra Trondheim lørdag morgen. For henne er det femte året hun er med i hestefølget til Røros.

Pangavslutning på Malmplassen: Siv Lånke gleder seg til hele turen og til å komme fram. - Det er en mektig opplevelse å kjøre inn der med til sammen 90 hester på rad og alt folket langs ruta. Det er både skummelt og artig Foto: christine schefte

- Det er en helt spesiell opplevelse. Livet rundt og samholdet i gruppa, sier hun og ser fram til alle dagene på veien og ikke minst til å komme fram.

- Det blir en pangavslutning å kjøre inn på Malmplassen på tirsdagen når martnan åpner. Det er en mektig opplevelse å kjøre inn der med til sammen 90 hester på rad og alt folket langs ruta. Det er både skummelt og artig.

Turist klapper hest: En hesteekvipasje med 12 hester er ikke et vanlig syn i Trondheims gater.

Bla nedover for å se flere bilder.

Her er ruta dag for dag:

Lørdag: Startet følget klokka ni på Kristiansten festning, over Bakklandet til Nidarosdomen, over Sverresborg og Granåsen til Skjetlein der de skal overnatte på landbruksskolen.

Søndag: Fra Skjetlein om Prestgårdslåna på Melhus og til Ler der det er overnatting.

Mandag: Ler til Støren

Tirsdag: Støren til Kotsøy

Onsdag: Kotsøy – Singsås der det blir en hviledag

Fredag: Singsås-Haltdalen

Lørdag: Haltdalen- Ålen

Søndag: Ålen til Glåmos

Mandag: Glåmos – Storwartz

Tirsdag: Storwartz – Røros klar for åpningen av Rørosmartnan tirsdag 20. februar.

Langveisfarende: Berit Morstad fra Bærum (t.h) og Ingrid Fossmark fra Vaksdal skal kjøre med hesten Tromf. Berit har deltatt i 4 år, mens det er Ingrids første. - Dette blir veldig spennende. Jeg jobber som dyrelege og det er en rolig tid på året nå, så jeg tok meg fri for å være med. Dette har vært en hemmelig drøm, så jeg var snar med å si ja da jeg ble spurt, sier Fossmark.
Før start på Festningen: 12 hester startet klokka ni lørdag formiddag.
Soldatbeskyttelse: Rune Gaustad, kommandant ved Kristiansten festning og sjef for luftkrigsskolen ønsker Terje Holkestad fra Bjugn god tur. Dette er første tur til Røros for hesten Tyr, men den 14. for eieren. - Det er militærhistorisk at de starter her i Trondheim. Det er første gang i nyere tid. Vi har i år 300 års-markering etter armfelts felttog mot Trondheim i 1718, forteller Gaustad.
Fotografert: Trondheim fikk en ny midlertidig turistattraksjon da lasskjørerne dro gjennom Midtbyen på vei til Røros.
Over Bybrua: Det var en opplevelse å oppleve hesteekvipasjen med 12 hester som startet fra Trondheim lørdag for å dra til Rørosmartnan som åpner 20. februar.
Oppstilling ved Nidarosdomen: Etter en pause ved Nidarosdomen skulle lasskjørerne videre til Skjetlein over Sverresborg.
Last: Rosemalt kiste og en enklere utstyrskiste på vogna.
Liker det gamle: - Flere har sagt til meg at jeg egentlig lever hundre år for sent. Jeg er fryktelig opptatt av det som er gammelt og gammel historie, sier Jorulf Rådal. Foto: christine Schefte