I Trøndelag, som i resten av landet, er det gjennomgående brudd på barnevernsloven.

Barns stemme ikke blir hørt eller vurdert. Dermed får de ikke barnevernstjenester i samsvar med de behovene og rettighetene de har, konkluderer Fylkesmannen.

Fylkesmannen i Trøndelag har gjennomført tilsyn med Barne-, ungdoms- og familieetatens (Bufetat) bistandsplikt til barneverntjenestene. Det samme tilsynet er ført i hele landet og konklusjonene samsvarer.

Bufetat leverer barne- og familieverntjenester på vegne av staten. Når den kommunale barneverntjenesten har kommet til at et barn har behov for å plasseres utenfor hjemmet, skal Bufetat bistå med å finne det tiltaket de mener er riktig. Fylkesmennene har undersøkt om Bufetat oppfyller sin bistandsplikt når kommunale barneverntjenester ber om plass i beredskapshjem eller institusjon til barn i akuttsituasjoner, og når de ber om plass i institusjon som hjelpe- eller omsorgstiltak eller plass i institusjon for barn med atferdsvansker.

Barn har ikke medvirkning

Bufetat har brutt tre paragrafer i barnevernloven. Fylkesmannens rapport er tydelig på at barnet ikke blir hørt og at barnets egen mening og informasjon om sin egen situasjon ikke blir hensyntatt når Bufetat avgjør fremtiden til barnet.

- Det er svært viktig at barna det gjelder blir hørt i saker som handler om dem selv, sier oppvekst- og velferdsdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen i Trøndelag.

- Dette er en viktig rettighet det enkelte barn har, samtidig som det kan ha avgjørende betydning for hvordan den enkelte sak løses, sier Stene.

Regionleder i Bufetat Jonny Berg innrømmer feilene som er funnet.

Jonny Berg, regionleder i Bufetat Midt

- Vi tar dette alvorlig. Fylkesmannen har gjort et solid tilsynsarbeid, så vi har ingen grunn til å tvile på at konklusjonene i rapporten er riktige. Vi må bli bedre og har allerede igangsatt tiltak. Det gjelder både det at barnas stemme må høres bedre, og å dokumentere det vi gjør, sier Jonny Berg i Bufetat.

Gjennomgående lovbrudd i hele landet

- Det er ikke noe særlig å få kritikk. Men vi er ikke alene, mange av konklusjonene er like over hele landet, sier regionlederen i Bufetat Midt.

Revisjonsleder Hilde Ordemann hos Fylkesmannen i Hordaland bekrefter dette.

Hilde Ordemann, revisjonsleder hos Fylkesmannen i Hordaland

- I store trekk er den gjennomgående feilen mangelen på medvirkning fra barnet selv, sier Ordemann.

En ting er at det er mangler ved dokumentasjonen på at barnas stemme er hørt. Det påpekes også at barnets egen informasjon om hva som er viktig å ta hensyn til ved valg av bosted mangler. Barnet kan ha vesentlig informasjon som Bufetat trenger å ha for å gjøre riktig vurdering av bosted. Fylkesmannen har funnet at Bufetat ikke viser at barnets stemme er vurdert og vektet i sin avgjørelse.

- Det er Bufetats oppgave å sørge for at barnets stemme er innhentet. Hva er det barnet konkret vil og ikke vil? Så skal Bufetat reflektere over hva som er bra og ikke bra for dette barnet, sier revisjonslederen.

Videre påpeker tilsynsrapporten svikt i styring og den stiller spørsmål ved den faglige kvaliteten når de ansatte i Bufetat ikke vet nok om regelverket som skal sikre barn retten til å bli hørt og at deres stemme skal vurderes.

Må ordne opp innen mai

- Vi har fått frist til 30. april med å dokumentere nye tiltak, og skal jobbe hardt med dette, sier ​Jonny Berg, regionleder i Bufetat Midt.

Fylkesmannen har oversendt tilsynsrapporten til Bufetat Region Midt-Norge. I oversendelsen ber Fylkesmannen om en tilbakemelding på hvilken måte Bufetat vil rette opp i grunnlaget for avvikene. Samtidig ber Fylkesmannen om tilbakemelding på når iverksatte tiltak skal evalueres.

- Vi har hatt en god dialog med ledelsen i Bufetat Region Midt-Norge og kommer til å følge opp det videre Bufetat gjør for å rette opp i sin praksis, sier Erik Stene hos Fylkesmannen i Trøndelag.