Siden 1. januar 2016 har Trøndelag brann- og redningstjeneste hatt 211 oppdrag. I denne perioden er det registrert 37 hendelser, der personer er tatt opp fra elv eller sjø i trondheimsområdet. Disse er fordelt på 31 oppdrag under kategorien «person i vann» og 6 oppdrag på «sokning».

- Av disse 37 oppdragene er det 29 som har vært i Nidelva. Det er åpenbart at noen av hendelsene kunne vært unngått, forklarer vakthavende brannsjef Ole-Anders Holmvaag ved Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT).

- Uvettig bading eller glatte forhold

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om bestemte enkelthendelser.

- Noen av oppdragene handler om uvettig bading eller uheldige velt med for eksempel kajakk. Det er også noen som har hatt uflaks og det kan for eksempel være glatte forhold ved elvebredden, forklarer han videre.

Jan-Eirik Selbo Martinsen er fagansvarlig ved redningsdykking hos TBRT. Han har gjort seg noen refleksjoner rundt disse oppdragene.

- Det første du tenker er tyngden du bærer på skuldrene dine. Det er veldig menneskelig å kjenne på den tyngden når man jobber på et sted der det er nødvendig å redde liv. I etterkant av slike oppdrag får man alltid tanker om man kunne gjort ting annerledes eller bedre. Man vil alltid selv være sin største kritiker, mener han.

Fagansvarlig ved redningsdykking, Jan-Eirik Selbo Martinsen (t.v.), og vakthavende brannsjef, Ole-Anders Holmvaag, mener folk må få et mer bevisst forhold til Nidelva og farene det medfører å oppholde seg i nærheten av den lunefulle elva. På to år har Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) rykkket ut 29 ganger i Nidelva. Foto: terje svaan

- Fryktelig uforutsigbar

Brannvesenet ønsker at folk som ferdes langs Nidelva skal ha en mer bevisst holdning til elvas lunefulle sider.

- Den er fryktelig uforutsigbar. Vannmengden kan være høyst forskjellig fra dag til dag. Ene dagen er det fire meter dypt, andre dager 40 cm 80–90 prosent av alle dagene er Nidelva så grumsete at du ikke kan se bunnen, opplyser Holmvaag.

Ifølge tall fra politiet er det fem personer som er funnet død i vannet i nærheten av Trondheim sentrum. Flere personer har blitt skadd som følge av møtet med elva.

- Hva kan være årsaker til at folk havner i vannet i Trondheim sentrum?

- Noen hendelser kan være uforskyldt, at folk havner i vannet ved uhell. Vi har også flere eksempler der folk som er overstadig beruset har snublet og falt ut i vannet. Jeg antar at det også i noen tilfeller kan handle om folk som forsøker å ta sitt eget liv. Det kan også være flere andre årsaker som vi har mindre kunnskap om, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim Foto: Rune Petter Ness

- Finnes utsatte plasser

- Er områdene i Trondheim sentrum godt nok sikret mot at folk havner i vannet etter ditt syn?

- Går man kailangs i Trondheim i beruset tilstand er det fort gjort å falle ut i, det er ikke sikret i det hele tatt. Man kan stille seg spørsmålet om det er mulig å sikre spesielt utsatte områder, for eksempel Kanalen mellom Nordre gate og Brattørbrua.

De fleste oppdragene har ifølge brannvesenet vært i den nedre, sentrumsnære delen av elva. Dette er områder hvor det er relativt enkelt å entre elva eller å hoppe fra bruene.

- Sekundene er så dyrebare når det gjelder redningsdykking, sier Holmvaag, som selv opererer som redningsdykker en gang iblant. TBRT har til enhver tid redningsdykkere på Sentrum brannstasjon i Trondheim. 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

- Folk har nok litt for liten respekt for elva. Det er også veldig sterke strømninger enkelte steder. Og noen steder kan man oppleve at det er nedstrøms langs bunnen og motstrøms i overflaten, forklarer Holmvaag ved TBRT.

Holmvaag og Selbo Martinsen forteller at det øves mange timer på å redde personer opp av vann. De er verdt hvert eneste minutt de gangene de får reddet noen opp av vannet. Foto: terje svaan

- Ingen sjanse til å stå imot

Han vil ikke anbefale å bade noe som helst sted langs Nidelva, den er for farlig.

- Hvis du står med vann opp til magen, og du setter deg fast i en stein, så kan strømmen dra deg under. Du har ikke en sjanse til å stå imot, mener Selbo Martinsen.

- På grunn av snøsmelting kan Nidelva i perioder ha meget lave temperaturer i vannet, som står i motsetning til en mye varmere lufttemperatur. Dette kan øke faren for hypotermi, og krampelignende tilstander som gjør personen handlingslammet sier han.

- Hvordan kan man forebygge slike hendelser?

- Riktig og god informasjon kan bidra til at folk forstår at Nidelva ikke er en egnet badeplass. Den kan være meget farlig, og det må inn i bevisstheten til folk, mener Holmvaag.

Både Holmvaag og Selbo Martinsen er overbevist om at det er mulig å få ned antallet oppdrag. Når først alarmen går, så er det heldigvis eksempler på at alle timene med trening gir betaling.

- Siden dykkertjenesten ble startet i 2004, har vi flere ganger blitt sendt ut, funnet personer på bunnen av elva som har overlevd. Da oppleves jobben som veldig meningsfull, sier Holmvaag.

Å gjøre et redningsdykk er en teknisk krevende øvelse, ifølge Holmvaag, og det skal også gjennomføres uten å sette dykkernes liv på spill.

Ønsker sikring langs Nidelva

Søndag var det to menn på henholdsvis 21 og 65 år som ble funnet døde i Nidelva. Det ble en vekker for AUF i Trondheim.

- I løpet av et halvt år har tre personer druknet i Nidelva. Man ser at sikringen rundt elva er for dårlig og enkelte steder er det vanskelig å komme seg opp dersom man har falt uti, mener AUF-leder Gjermund Bungum Gorset i Trondheim.

Han understreker at det er spesielt en del yngre mennesker som er på byen og som ferdes langs elva på nattetid.

ØNSKER SIKRING: De siste to årene har det vært 29 redningsoppdrag i Nidelva. Nå ønsker AUF sikring langs elva. Leder og nestleder i AUF i Trondheim, Gjermund Bungum og Tyra Joarsdottir, håper at dette kan bidra til å redde liv.

Tirsdag formiddag la Julie Instad Hole (Ap) frem et forslag om sikring av Nidelva:

- Ingen skal drukne fordi det er for dårlige sikringstiltak, sa hun i formannskapet.

Formannskapet vil nå be rådmannen legge fram en sak til politisk behandling om hvilke sikringstiltak som kan gjennomføres langs Nidelva og havneområdene i Midtbyen.

- Jeg ønsker at det skal settes opp et rekkverk som gjør det tryggere for byens innbyggere å ferdes langs Nidelva. Det er på tide å gjøre noe nå, vi kan ikke leke med liv, sier nestleder Tyra Joarsdottir i AUF i Trondheim.

Forslaget ble enstemmig vedtatt, men flere av partiene poengterte at det er umulig å helgardere seg. Tiltak som gjerder, mer belysning, stiger og redningsbøyer kom på bordet.

- Vi skal ikke bygge en mur langs elva, men vi må finne en løsning som ivaretar både det estetiske og tryggheten til folk som ferdes der, sier Gorset.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter