– Jeg vil som kommuneoverlege si at den type aktivitet harmonerer veldig dårlig med det rusforebyggende arbeidet vi driver med i kommunene, sier Hanne T. Straume til Fædrelandsvennen.

I tillegg til å være kommuneoverlege er hun leder for helsetjenesten i Bykle og Valle kommuner.

Hun reagerer når hun får høre om de forestående cocktailkursene for barn i fjellparadiset, på Hovden Alpin Lodge.

– Har ingenting i en bar å gjøre

– Benevnelsen bartenderkurs får det til å skurre i ryggmargen, det gir en veldig dårlig signaleffekt.

– Hvorfor?

– Fordi barn har ingenting i en bar å gjøre, de vet ikke hva en cocktail er. Det er en aktivitet for voksne, så hvorfor skal de få innblikk i det? Dette er feil fokus, barn og alkohol hører bare ikke sammen, sier Straume, som etter at Fædrelandsvennen ringte mandag drøftet saken raskt med både barnevern og koordinator på rusforebygging.

De mener simpelthen at Hovden egner seg bedre for friluftsaktiviteter utendørs, enn utelivsaktiviteter innendørs. Og at fjellturismens medalje har en bakside.

– Dette er noe som er helt ukjent for setesdalskulturen, det blir for stort fokus på uteliv, restaurant- og barindustri. Det er natur og friluftsliv som er vårt store fortrinn med stillhet og familieaktiviteter, mener kommuneoverlegen.

LES KOMMENTAR: Vi har planlagt og organisert tida til barna i hjel

Kristiansandere er overrepresentert blant reisende til Hovden. Hos byens fremste frivillige avholdsorganisasjon utløser nyheten om kurset det rene hakeslepp.

– Dette synes jeg ikke er morsomt i det hele tatt. Jeg synes det er trist, både som bestefar og som leder i Blå Kors Kristiansand, sier uttaler Arvid Solheim.

– Skal ikke leke med alkohol

– Er du overrasket?

– Så opplyste som vi er, må jeg si dette er veldig overraskende. Vi må heller bruke de kreative evner på noe annet, som konkurranser i bakken, minikokkekurs og sånne ting. Man skal ikke leke med alkohol, det er altfor farlig til det. Ti prosent av Norges befolkning sliter med rus, det betyr at to-tre barn i hver skoleklasse går hjem til rus hver dag. Og i Blå Kors snakker vi med mange som har en drøm om at jula eller sommerferien skal være uten alkohol.

På tross av at det ikke er alkohol involvert i kursene for barn på Hovden, er Solheim klar på at økt fokus gir økt nysgjerrighet, og økt forbruk gir økt problem.

– Jeg synes foreldre skal tenke seg om en ekstra gang før de bidrar til å øke det fremtidige konsumet. Nå har vi en fin trend der unge drikker litt mindre enn for 20 år siden. Hvis dette blir vanlig i bursdagsselskaper og lignende, kan trenden snu, hevder Blå Kors-sjefen.

Daglig leder ved Hovden Alpin Lodge opplyser at cocktailkursene for barn er blitt svært populære. De ble første gang arrangert i vinterferien i fjor.

– Hvorfor skal barna lære å mikse drinker?

– Akkurat som at de skal lære å lage mat, er det viktig at de får lov til å eksperimentere med smaker av drikke. Det finnes ingen alkohol her, de lærer hvordan ulike juicetyper smaker sammen, og finner balansen mellom søtt og surt. Hvis de skal drikke noe, er det vel bedre at det er ferskpresset juice enn cola, sier Daniel Andersson til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at denne type kurs er vanlig ved vintersportssteder i utlandet, og mener koblingen til alkohol ikke streifer de unge deltakerne i det hele tatt.

– Uskyldig lek

– Barn er ganske uskyldige, og relaterer ikke dette til de voksnes drikke. Det er det nok mer vi voksne som gjør, spesielt de som ikke har sett hva vi holder på med. Å blande to sorter juice, legge i et sugerør og en marshmellow på toppen, betyr ikke at de forbinder det med alkohol, mener daglig leder Andersson.

Daniel Andersson, daglig leder ved Hovden Alpin Lodge.

Kursene arrangeres to dager i uka, med inntil åtte deltakere og en pris på 200 kroner per barn.

I invitasjonen på Facebook heter det at «Vi gjentar suksessen og anordner cocktailkurs for barn (6-14 år) på Hovden Alpin Lodge i vinterferien. Lær deg å lage dine egne cocktails. Vi går gjennom noen klassiske alkoholfrie drinker og du får sjansen til å komponere din egen drink. Mamma og pappa får gjerne sitte å se på.»

– Ifølge de som driver forebyggende rusarbeid er denne type aktivitet et skritt i feil retning?

– Vi gir ikke alkohol til barna. Men alle må drikke noe, hvorfor ikke drikke noe som er godt? Det er veldig uskyldig å blande juicer. Dette er lek, og handler ikke om alkohol i det hele tatt. En mamma mente dette var perfekt å ha i en barnebursdag, sier lodge-sjefen.

– Hvorfor ikke kokkekurs eller smoothiekurs?

– Nei, vi lager ikke smoothies, da må du ha blender. Vi har hatt kurs i pizzabaking i høstferien, men det tar mer plass på kjøkkenet. Det vi lager er veldig uskyldig, med kule farger.

– Og mens barna er på kurs sitter foreldrene i baren?

– De fleste foreldre sitter ved siden av barna, synes det er gøy å se på og får smake på det de lager.

Ifølge Daniel Andersson har de ikke fått kritikk for kurset før nå.

Kurset finner sted i en del av restauranten til lodgen. Foto: Fædrelandsvennen