Regjeringen mener det mest fornuftige er å ha 19 valgdistrikt frem til 2025. Det betyr at valgene frem til da avvikles etter gammelt mønster med representanter fra Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag.

- Dette kompliserer hele valget for oss som har slått sammen fylkespartiene, sier Anne Marit Mevassvik, leder i Trøndelag Ap.

Les også: God kjønnsbalanse når fylkespartiene i Trøndelag velger sine ledere

Venter på valgutredning

Departementet mener at den nåværende inndelingen, med dagens 19 fylker som valgdistrikter, sikrer god geografisk representasjon fra hele landet, og foreslår å beholde denne inndelingen også ved stortingsvalget i 2021. Dette for å sikre forutsigbarhet i gjennomføringen i påvente av valglovutvalgets utredning.

Dette betyr at man ikke får noen endringer i valgdistrikter før tidligst i 2025.

- Vi må operere med to lister og vi må nominere fra to deler av fylket, mens partiene er en organisasjon hvor vi jobber som et fylkesparti. Vi er to år foran resten av fylkene i Norge, sier Mevassvik.

Med 10 mot 4 stemmer fikk hun flertall for følgende høringsuttalelse i fylkesutvalget den 6. februar:

«Fylkesutvalget mener at det ved stortingsvalget i 2021 må være 18 valgdistrikt og at Trøndelag utgjør ett valgdistrikt. Vi forutsetter at Trøndelag blir representert med samme antall mandater som i dag».

Les også: - Jeg skjønner jeg må skaffe meg traktor. Det neste blir vel krav om sjark

Grunnloven må endres

Dersom Stortinget ønsker å redusere antall valgdistrikter, må Grunnloven endres. Antall valgdistrikter ved stortingsvalg er grunnlovsfestet, og etter valgloven er det fylkene som utgjør valgdistriktene.

Etter departementets vurdering og tilrådning er det svært viktig å få avklart spørsmålet om valgdistrikter innen våren 2018. Både ved opprettholdelse og ved reduksjon av antall valgdistrikter, er en avklaring nødvendig for å sikre tilstrekkelig tid til å gjøre de nødvendige tilpasningene før valget.

Les også: Steinkjer: Ikke stygg, men lærerik

Fra 19 til 11 fylker

Stortinget vedtok 8. juni 2017 flere fylkessammenslåinger som vil tre i kraft den 1. januar 2020. Vedtaket innebærer at antall fylker i Norge reduseres fra 19 til 11.

- Hvis man skal redusere antall valgdistrikt må det fremmes i to storting i to perioder. Det ble fremmet et forslag i 2016 og flertallet i fylkesutvalget mener det må fremmes forslag i denne stortingsperioden slik at det er mulig at Trøndelag blir ett valgdistrikt fra 2021. Forutsetningen er at Trøndelag får samme antallet mandater, sier fylkesrådmann Odd Inge Mjøen.

I dag har Trøndelag 15 mandat, 10 i sør og fem i nord.

- Stortinget består i dag av 150 distriktsrepresentanter beregnet ut fra folketall og areal, og så er det ett utjevningsmandat per distrikt. Når Trøndelag blir ett valgdistrikt vil man miste ett utjevningsmandat, men få et ekstra distriktsmandat. Dette kan medføre noen utfordringer, sier Mjøen.