- Kontrastene er store på en slik tur. Noen ganger er livet ute på tur jævlig. Så kommer godværet og tårene triller. Det er artig å utforske seg selv og se hvor ekstremt det kan bli og hva jeg tåler, sier Kvernmo.

Det er også derfor han legger ut på de lengste turene vinterstid.

- Kulden gjør at det blir mer ekstremt. Store feil kan da få alvorlige konsekvenser. Og så blir det en del frysing, for eksempel når du skal håndtere kamerautstyr, sier Kvernmo som filmer underveis med tanke på at det kan bli en ny tv-serie ut av turen fra Finnmark til Trøndelag.

Kvernmo filmer underveis på turen. Her tester han dronen han skal ta bilder med før avreise fra Ogndal.

Les også: – Her kan det bli mye klabb og babb

Han hadde planer om å starte fra Alta, men underkjølt regn som har kommet denne uka har skapt skareføre.

- Jeg må spare hundene for det og kjører da inn på vidda og starter der. De har ligget i ro noen dager nå og er rastløse, sier Kvernmo som melder om 15 minusgrader og kuling i Alta fredag.

Han regner med å bruke om lag tre måneder på turen hjem til Skjækerfjella og Ogndalen.

- Må gå «all in»

Han sier det er en del likheter mellom det han driver med og toppidrett.

- Du må gå «all in» og satse alt på friluftslivet. Min kompis Niklas Dyrhaug motiverte meg og pushet meg til å gjøre det. Han gjorde det samme da han tok avgjørelsen om å satse alt på langrenn for ti år siden, sier Kvernmo.

Niklas Dyrhaug under trening i OL-byen onsdag. Foto: NTB scanpix

Les også: Årets TV-personlighet: Jens Kvernmo

Samtidig som Niklas Dyrhaug og langrennsløperne i helgen gikk de første øvelsene i OL, satte Kvernmo i marsj sørover. I stedet for å ligge på sofaen og følge OL-sendingene, skal han bakse seg frem i snøen over Finnmarksvidda. Kanskje får han inn OL-sendingene på DAB-radioen han har med seg. Kanskje kan han ligge i teltet og nyte fersk ørret elle røye mens Dyrhaug strever som verst på femmila.

Kvernmo foran teltet som stort sett blir hans hjem de neste tre månedene.

Inntrykkene blir sterkere

En annen tv-sending som går for tiden er «Øya». Der forteller deltagerne om de ekstreme smakene de opplever av den lille maten de får. Etter å ha spist snegler og slange ble opplevelsen sterk når de omsider fikk fanget en iguan og tilberedt og spist den. De gleder seg enormt til å lande på Gardermoen og kjøre i seg en grillpølse eller en hamburger.

Les portrettet: Norges nye villmann

Det er den følelsen Jens Kvernmo jakter når han er ute på tur. Gleden idet han får oppleve en vakker soloppgang, eller solnedgang. Inntrykkene forsterkes av kontrasten mellom de flotte øyeblikkene og daglige slitet.

Vil ikke ødelegge eventyret

Jens skal bo i telt, samtidig som han får avbrekk innomhus ved de turisthyttene han besøker for å lade batterier til kameraet. Underveis blir det rypejakt, revejakt og fiske.

- Jeg har ikke planlagt for mye. En eventyrer sa en gang at da blir det ikke noe eventyr, sier Kvernmo.

Han kjørte nordover fra Ogndal for en uke siden og lagt ut forsyninger som han kan benytte seg av på turen tilbake til Trøndelag.

- Jeg har beregnet om lag 14 dagers marsj mellom hvert depot. Det er proviant og hundefor, men jeg baserer meg mye på at jeg får fisk underveis på turen som både hundene og jeg kan spise.

Les også: Jens (31) mistet 15,5 kilo, men tok seieren hjem i «Alene»

Drømmen om Canada

- Terrenget jeg skal igjennom er veldig variert. Det er vidde, skog og høyfjell. Noe av kjøringen med hundespannet vil gå på skuterleden sørover. Jeg møter det verste først. Der er det ingen spor å følge, så jeg er spent på det, sier Kvernmo som skal bruke to-tre dager på vidda til tilvenning for seg selv og hundene før han for alvor setter kursen sørover.

Turen skal gi grunnlag for å realisere den store drømmen for Jens: En Canada-ekspedisjon neste vinter.