Den siktede moren i 20-årene blir sittende i varetekt på såkalt oppsettende virkning inntil Frostating lagmannsrett har vurdert varetektsspørsmålet.

Det var natt til mandag 26. juni i fjor at kvinnens tre år gamle jenta ble brakt til legevakta med store hodeskader. I over to døgn lå barnet i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs hospital den påfølgende onsdagen.

Spesiell metode

Den døde jentas mor i 20-årene og stefar i 30-årene, begge av utenlandsk opprinnelse, er siktet for å ha utøvd dødelig vold mot jenta. Dette nekter de for, og hevder at barnet pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng i boligen i Namdalen. Stefaren har sittet varetektsfengslet siden slutten av juni, mens moren ble løslatt i starten av november. Etter ni dager ble hun imidlertid pågrepet av politiet og varetektsfengslet på nytt. Ifølge kjennelsen fra Inntrøndelag tingrett hadde det kommet nye opplysninger i saken «som styrker mistanken mot de siktede». Ifølge politiet var dette opplysninger som hadde kommet i vitneavhør.

I forrige uke gikk fengslingsperioden ut for begge de siktede i saken. I kjennelsen mot faren, som ble refengslet frem til rettssaken i april, går det frem at politiet har tatt i bruk romavlytting i etterforskningen mot moren.

Må oversettes

- Jeg kan bekrefte at dette er en metode som har vært brukt i saken. Det skjedde da den siktede moren var løslatt, sier politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt.

Han ønsker imidlertid ikke å si noe om hvor avlyttingen skjedde, eller hvor lenge. Adresseavisen har tidligere skrevet at kvinnen oppholdt seg i hjemkommunen i Namdalen da hun var løslatt.

- Enhver bruk av skjulte metoder krever en beslutning av retten, og det foreligger også denne saken også, sier Sand.

- Hva har kommet ut av avlyttingen?

- Dette dreier seg om et omfattende materiale som skulle være ferdig oversatt i forrige uke. Det er imidlertid ikke ferdig gjennomgått, og jeg kan derfor ikke kommentere hva som har kommet ut av det ennå, sier Sand.

Rettssak i april

Politiet fikk i 2016 utvidede muligheter til å bruke romavlytting. Ifølge straffeloven kan metoden blant annet brukes når det er skjellig grunn til mistanke om drap. Sand ønsker ikke å gå i detalj rundt grunnlaget for metodebruken mot den siktede moren, men opplyser at hun ikke er siktet for drap. Kvinnen er fortsatt siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

Det er berammet rettssak mot moren og stefaren 23. april i Namdal tingrett. Sand opplyser at politiet har som mål å være ferdig med etterforskningen innen 1. mars.

- Innen den tid vil jeg ha sendt en påtaleinnstilling til statsadvokaten. Denne siktelsen vil ikke nødvendigvis være den samme som den som foreligger, sier Sand.

Fant lydopptak på telefon

Fredag i forrige uke begjærte påtalemyndigheten også moren fengslet frem til rettssaken starter, og begrunnet det med at «det vil støte allmennhetens rettsfølelse» om kvinnen løslates. Inntrøndelag tingrett var imidlertid uenig - og viste til forrige løslatelse, hvor det samme ikke ble problematisert.

Under fengslingsmøtet mente politiadvokat Sand i tillegg at det er en fare for at kvinnen vil stikke av om hun løslates. Han viste i den forbindelse til et lydopptak som politiet har funnet på kvinnens telefon, og hvor hun sier: «Jeg lager en avtale med Gud om at når han returnerer barna mine til meg, skal jeg ikke lenger være i et ikke-muslimsk land, og jeg returnerer til mitt hjemland, der jeg har bodd tidligere og hadde et godt liv».

Inntrøndelag tingrett var enig med påtalemyndigheten i at uttalelsen tyder på at siktede har til hensikt å reise tilbake til sitt hjemland når hun får muligheten, men dommeren oppfatter uttalelsen slik at «siktede ikke vil returnere til hjemlandet før hun får sine barn». Ungene hennes er nå plassert på hemmelig adresse i regi av barnevernet, og retten antar derfor at det er svært lite trolig at hun vil få muligheten til å ta dem med ut av landet før rettssaken starter.

- Siste desperat forsøk

Inntrøndelag tingrett konkluderte med at det holder med meldeplikt i saken, og besluttet derfor å løslate siktede. Dette ble anket av politiet.

- Min klient ble veldig forhåpningsfull, glad og lettet over at hun ble løslatt, men nå får vi se hva lagmannsretten kommer frem til. Hun blir sittende i varetekt inntil de har sagt sitt, sier advokat Torfinn Svanem som forsvarer moren.

I sin anke til lagmannsretten har Sand brakt et nytt fengslingsgrunnlag på bane - gjentagelsesfare.

- Dette er helt meningsløst etter min oppfatning. Ungene er jo bortplassert på hemmelig adresse. Dette virker som et siste desperat forsøk for å hindre at hun blir løslatt, sier Svanem.

Sand har følgende kommentar gjentagelsesfaren:

- Det er ingen umulig oppgave for siktede å finne ungene. Derfor tar vi med dette fengslingsgrunnlaget.

Her er Svenn Ingar Viken (i bakgrunnen), driftsenhetsleder i Namsos og Fosnes og politiadvokat Amund Sand under en pressekonferanse etter barnedødsfallet i fjor. Foto: LEIF ARNE HOLME