Senest tirsdag skrev Adresseavisen om at «mildværet dominerer varslene for Trøndelag de neste to ukene» og at det ikke var tegn til noen kuldebølge.

Temperaturomslaget i neste uke betyr at det kan bli rundt fem grader kaldere enn normalt i andre halvdel av februar og første halvdel av mars.

De ferskeste prognosene viser også at kuldeperioden kan bli langvarig.

Temperaturen i stratosfæren steg med 50 grader

I løpet av helgen økte temperaturen i stratosfæren over Nordpolen, 70 kilometer oppe i luften, med 50 grader, fra under - 80 grader til over - 40 grader, et fenomen kalt «brå stratosfærisk oppvarming».

- Tydelig signal om endring av værsituasjonen

Forsker Erik Kolstad ved Uni Research og Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen sa torsdag til Adresseavisen at  en slik temperaturøkning «er et tydelig signal om at det innen en til to uker vil skje en omfattende endring av værsituasjonen på deler av den nordlige halvkule.»

Oppvarmingen av stratosfæren innebærer at vestavinden blir kraftig svekket eller stanser helt opp, noe som på våre breddegrader gir fralandsvind fra øst og fallende temperaturer.

Betydelig endring i prognosene det siste døgnet

Etter at prognosene i forrige uke og fram til tirsdag, viste store muligheter for en mild andre halvdel av februar, har det skjedd en betydelig endring i temperaturmodellene det siste døgnet.

- De ferskeste modellene viser nå et markert temperaturfall over hele landet fra et stykke ut i neste uke. Det er grunn til å sette temperaturfallet i sammenheng med den brå statosfæriske oppvarmingen over Nordpolen i helgen, sier Kolstad.

Utelukker ikke sprengkulde

- Kan det bli en periode med sprengkulde?

- Det ser ikke slik ut nå, men det kan heller ikke helt utelukkes. Når vi nærmer oss tidspunktet for når temperaturen begynner å falle, vil det foreligge enda mer nøyaktige temperaturvarsler enn i dag, sier klimaforskeren.

Årsaken til temperaturfallet, er et høytrykk som bygger seg opp med sentrum over Nordsjøen, et høytrykk som etter hvert vil dekke hele Skandinavia og strekke seg langt ut over i Atlanterhavet.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 700  andre - følg VærAdressa på Facebook

Blokkerende høytrykk stenger lavtrykkene ute

- Dette er et såkalt blokkerende høytrykk som er så kraftig at det stenger ute lavtrykkene vestfra slik at de ikke lenger kommer inn mot kysten av Norge, men blir tvunger til å ta andre baner, forteller Kolstad.

Det er usikkert hvor lenge høytrykket vil vare. Vanlig «levetid» for et blokkerende høytrykk er åtte til ti dager, men de kan også vare i mange uker.

Følg VærTorsten på Twitter

Virkning for Trøndelag: Kaldere fra helgen

Hvor stort temperaturfallet blir, kan variere noe fra landsdel til landsdel. I Trøndelag begynner temperaturen å synke allerede i helgen. Foreløpig viser prognosene om natten sju-åtte minusgrader i lavlandet og rundt 15 minusgrader i indre strøk, mens det blir plussgrader på dagtid de mildeste stedene.

Ytterligere temperaturfall over neste helg

Månedvarselet fra amerikanske Accu Weather viser at temperaturen synker ytterligere fra over neste helg. Da kan det bli nærmere ti minusgrader i lavlandet og rundt 20 kuldegrader i indre strøk.

Langvarig kuldebølge

Det mest særpregede med prognosene er ikke spesielt lave temperaturer, men at perioden med lave temperaturer om natten ser ut til å vare så lenge.

Dersom prognosene stemmer, kan kuldeperioden vare i nærmere en måned. Det forutsetter imidlertid at høytrykket over Skandinavia ikke blir brutt ned eller flytter seg langt østover slik at lavtrykk vestfra igjen kommer inn mot kysten av Norge.

Mye pent vær og lite nedbør

Høytrykksperioden vil gi mye pent vær. Fra helgen og de neste fire ukene viser prognosene 20 dager med sol, tre dager med skyet oppholdsvær og bare fem dager med nedbør.

Grafen viser hvordan temperaturen steg med cirka 50 grader i stratosfæren over Nordpolen i helgen. Hendelsen kalles «brå statosfærisk oppvarming» Foto: Graf: CDA/JPA
Nye prognoser viser en kuldeperiode over hele landet fra neste uke og i minst ti dager framover. Kartet viser temperaturene 26. februar. Feltene med lilla viser områdene med de laveste temperaturene. Foto: Kart: wxcharts.eu
Det blokkerende høytrykket (1037 hPa - måleenhet for luftrykk) vil etter hvert dekke hele Skandinavia og strekkes seg langt ut i Atlanterhavet. Kartet viser værsituasjonen lørdag 24. februar. Foto: Kart: wxcharts.eu