Blant dem som har reagert på kronikken i Adresseavisen 14. februar er Høyres Pål Sæther Eiden, Fremskrittspartiets Lill Harriet Sanduaune og Miljøpartiets Tommy Reinås

Her kan du lese den omstridte kronikken: Kulturen trenger ikke å frykte fylkeskommunen

- Jeg synes dette er ekstremt uryddig, sier Høyres gruppeleder Pål Sæther Eiden.

Fylkesdirektør for kultur og folkehelse, Karen Espelund av en annen oppfatning.

- Helt uproblematisk, svarer hun, og får støtte av leder for hovedutvalget for kultur, May Brit Lagesen (Ap).

Kritisk. Høyres Pål Sæther Eiden kritiserer Lagesen og Espelund for å blande roller. Foto: Jens Petter Søraa

- Dette er en sak som er behandlet mange ganger i fylket. Det ville vært oppsiktsvekkende om politikerne og administrasjonen var uenige om innholdet i denne saken, sier hun.

- Utidig

Fremskrittspartiets Lill Harriet Sandaune kaller på sin side kronikken utidig.

- Det skal ikke være nødvendig å påpeke slike ting. Det må være en selvfølge at administrasjonen er upartiske, sier Sandaune.

- Det er ikke lenger klart hvor Tore Sandviks lange arm starter og hvor den slutter, skriver Frps Lill Harriet Sandaune, i en e-post til Adresseavisen. Foto: Frank Cadamarteri

I en e-post til Adresseavisen utdyper hun kritikken og skriver blant annet:

- Vi har valg i Trøndelag, og der velges politikerne som skal styre fylket vårt. Administrasjonen skal være politisk nøytral og ha faglig integritet. Når Espelund går ut på denne måten svekker hun rådmannens autoritet, og det er ikke lenger klart hvor Tore Sandviks lange arm starter og hvor den slutter.

Også MDGs Tommy Reinås reagerer på at hovedutvalgslederen og en representant for administrasjonen viser sammen går ut sammen i «det politiske ordskiftet». MDG vil stille spørsmål om saken til rådmannen og regner med at dette kommer opp i fylkesutvalget 6. mars.

- Dersom administrasjonen på egne ben ønsker å gå ut og delta i ordskiftet, så er det greit. Det som ikke er ønskelig er at politisk valgte går ut sammen med adminstrasjonen.

MDGs Tommy Reinås vil stille spørsmål til rådmannen om saken.

Det siste er også Høyres Eiden helt enig i.

- Hovedprinsippet er at det ikke er slik det skal gjøres. Rådmannen må signalisere klart at han er upartisk. En fylkesdirektør bør ikke gå ut sammen med et parti, sier han.

Lignende sak i Trondheim

Adresseavisen har tidligere omtalt en tilsvarende sak fra Trondheim. I november 2016 skrev kommunaldirektør Einar Aassved Hansen og Ap-politiker Ferhat Güven en felles kronikk om byutvikling. Den gang la både Güven og rådmannen seg flat for kritikken og innrømmet at det var uheldig.

Her kan du lese mer om denne saken.

Verken Espelund eller Lagesen har fått reaksjoner på kronikken før Adresseavisen stiller spørsmål om saken. Fylkesdirektør Espelund viser til at det finnes klare linjer for hva som er akseptabelt. Hun mener hun har overholdt dette og viser til at det finnes tydelige politiske vedtak i saken som hun forholder seg til når hun uttaler seg. Samtidig er det viktig å holde debatten oppe.

Burde diskutere innholdet

Lagesen viser til at saken det handler om, skillet mellom nasjonal og statlig kulturpolitikk, er noe de har jobbet med siden 2013 og behandlet mange ganger. Kronikken var et svar på en kulturkommentar i Adresseavisen.

Les Terje Eidsvågs kommentar her: Kulturens berettigede angst for fylkeskommunen

May Britt Lagesen ber mindretallspartiene diskutere innholdet i kronikken fremfor å drive med politisk polemikk.

- Det er ikke er sjokkerende at fylkeskommunen vil ha større bevissthet omkring skillet mellom nasjonal og statlig kulturpolitikk. Jeg vil oppfordre disse partiene til å diskutere innholdet i ekspertutvalgets rapport om saken, fremfor å drive med politisk polemikk som dette, sier Lagesen.

- Du har ingen forståelse for kritikken?

- Nei, jeg skulle ønske de deltok i innholdsdebatten fremfor dette. Det er ikke tvil om hvor fylkeskommunen står i denne saken. Dersom fylkesrådmannen utredet det ville det vært annerledes. Her handler det om å svare opp overordnet knyttet til viktige problemstillinger for å jobbe videre med rapporten fra ekspertutvalget, sier Lagesen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter