Hun sitter i justiskomiteen på Stortinget og har selv bakgrunn fra politiet.

Det har de senere årene vært en utvikling med økende antall anmeldelser. Dette gjelder hovedsakelig overgrep mot barn. Som det fremgikk av kriminalstatistikken fra Trøndelag politidistrikt for 2017, som Adresseavisen omtalte onsdag, var økningen i antall saker på 76,5 prosent fra 2016 til 2017.

- Ikke bare må politiet vær på nett, de må til og med patruljere nettet. Politiet må være der folket er, og det er på Internett, fremholder Angell Gimse.

Hun understreker at det har skjedd et paradigmeskifte innen kriminalitetsutviklingen. Nå kan folk sitte bak nedrullede gardiner, langt fra gata, og bestille overgrep på nettet. Organisert kriminalitet og økonomisk kriminalitet har også et fundament på nettet.

Skryter av orkdalspolitiet

- Dette må ha betydning for hvordan politiet jobber, sier vararepresentanten. Hun jobbet 17 år i politiet og ledet bl.a. familievoldsprosjektet i daværende Sør-Trøndelag politidistrikt. Når hun ikke sitter på Stortinget, jobber hun i Konfliktrådet.

Angell Gimse sier det foregår mye bra politiarbeid. I den forbindelse trekker hun spesielt frem politiet i Orkdal, som er en flittig bruker av nettet. Der kommer de i dialog med publikum og svarer på spørsmål.

- Flere politifolk bør være mer fremoverlente, det er på nettet det foregår.

Hun synes det var positivt at politiet i Trøndelag startet «Operasjon Duck», forløper til «Dark room» i Bergen. Politiet avslørte og pågrep en rekke personer som hadde bestilt seksuelle overgrep mot barn på nettet.

Trenger kompetanse

- Men politiet kan bli enda bedre. I likhet med patruljering på gata må også nettet patruljeres.

Justispolitikeren mener politiet trenger folk med spesiell kompetanse når kriminalitet på nettet skal avsløres.

- Kanskje bør politiet ansette sivilingeniører for å jobbe med datakriminalitet. Frem til nå har politiet selv utdannet politifolk til å etterforske datakriminalitet. Kripos har ansatt noen med annen yrkesbakgrunn.

Angell Gimse viser til at ulike former for kriminalitet på nettet øker. Mye foregår i det skjulte og de kriminelle ligger gjerne noen hakk foran politiet. Derfor mener hun at politiet bør bli mer aktive og samtidig få bistand fra yrkesgrupper med bedre datakompetanse.

Datakyndige: Justispolitiker på Stortinget, Guro Angell Gimse, mener politiet bør være mer aktive på nett og knytte til seg f.eks. sivilingeniører med datakompetanse. Foto: THERESE ALICE SANNE