Forbrukerrådets nettjeneste hvakostertannlegen.no har vist seg å være et usedvanlig nyttig verktøy for deg som prisbevist pasient. Bare på en enkel konsultasjon med røntgen kan spare deg opp til 744 kroner om du går for den billigste.

I motsetning til legebesøk så faller ikke tannbehandling under de samme rettighetene i folketrygden. Som hovedregel må norske statsborgere over 20 år betale alle utgiftene til tannbehandling selv. Alle barn fram til myndighetsalder har gratis tannbehandling.

Det finnes unntak fra denne reglene. Disse finner du i regelverket og takster vedrørende stønad til dekning av utgifter til tannbehandling som du kan lese HER.

- Privatisering gir konkurranse

Hilde Uthaug i Forbrukerrådet og ansvarlig for nettsiden hvakostertannlegen.no sier til Adresseavisen at tannlegeprisene i Norge spriker såpass mye på pris på grunn av konkurransen.

- Det handler om tilbud og etterspørsel, sier Uthaug.  - Noen tannleger investerer mange penger i moderne teknologi og flotte kontorer, mens andre igjen holder seg kanskje til litt eldre ustyr. Husleie er også en faktor som spiller inn når det gjelder prisene vi betaler til tannlegen.

Hilde Uthaug: - Det handler om tilbud og etterspørsel, sier Hilde Uthaug hos Forbrukerrådet om de norske tannlegeprisene.

Ulik praksis i alle nordiske land

Til sammenligning har vårt naboland Sverige gratis tannbehandling fram til fylte 20 år.  Etter fylte 20 år så vil Högkostnadsskyddet tre i funksjon når tannlegeregningen passerer 3.000 SEK og inneholder et tilskudd på 50% av utgiftene fra 3.000 SEK til 15.000 SEK og dekker 85% av utgiftene over 15.000 SEK. I Norge er det en generell regel at alle over 20 år betaler tannlegeregningen selv.

Svenskene betaler til Tannvården via skatteseddelen og har således langt større fordeler enn vi nordmenn når det gjelder utgiftene til tannhelse.

Tannlegene har opplysningsplikt

Nettsiden hvakoserttannlegen.no skal til enhver tid vise de ulike satsene hos de ulike tannlegkontor. Tannlegene har opplysningsplikt på de utvalgte prispakkene som vises på nettstedet, opplyser Forbrukerrådet.

Så gjør vi så når vi trekker en tann

Når det kommer til andre typer behandlinger som for eksempel en enkel tannutrekning som ikke krever kirurgisk inngrep, men der bedøvelse, hygienetillegg og andre kostnader knyttet til behandlingen så er forskjellene enda større. Her finner vi igjen tannlege Bengt Bjerke på Røros som utfører behandlingen for 600 kroner, mens Trondheim Tannhelsesenter i Kongens gate i Trondheim gjør den samme for hele 1670 kroner.

Det blir ikke hull i en tann som er ren: Det er store penger å spare på vanlige fyllinger om du er villig til å velge den riktige tannlegen.

Her i tennene til Jens er vi aldri sukkerlens

Den behandlingen de fleste av oss assosierer med det å gå til tannlegen er fylling av hull. Også her er det store penger å spare. Hos tannlege Helge Foosnæs AS i Namsos får du en liten fylling for 480 kroner. Dyrest er det hos Trondheim Tannhelsesenter i Kongens gate for 1240 kroner.

SJEKK PRISER PÅ ALLE TANNLEGER OG ALLE BEHANDLINGER I HELE NORGE HER

Åpningstider

Når det kommer til tilgjengelighet så er ikke de norske tannlegene de mest fleksible. Bare 84 av 2153 norske tannleger har helgeåpent. Ranheim Tannhelse kan ta imot deg lørdag og søndag fra klokken 10 - 14, mens Trondheim Tannhelsesenter i Kongens gate har åpent kl. 10-14 på lørdag og 11-14 på søndag.

Noen trønderske tannleger har nå også kveldsåpent. Fem tannlegesenter tilbyr denne tjenesten, men strekker seg ikke lenger enn til klokken 20 på kun enkelte dager.

Disse er: Ranheim tannhelse, Toppen tannhelsesenter, Trondheim tannhelsesenter, Tanngården og Byåsen tannhelse.

Alle prisene som er oppgitt i denne saken er hentet fra hvakostertannlegen.no som er en tjeneste fra Forbrukerrådet. Adresseavisen tar forbehold om at noen av disse prisene kan ha blitt endret siden Forbrukerrådets siste oppdatering.