Re-Naa beholdt sin Michelin-stjerne da den nordiske guiden for 2018 ble offentliggjort i København mandag ettermiddag.

Dette betyr at Michelin-inspektørene har rangert Re-Naa i Stavanger blant de aller beste restaurantene i landet. Sven Erik Renaa ved Re-Naa er glad for å ha fått beholde sin stjerne.

- Målet vårt var å beholde stjernen, og det var som forventet. Vi jobber hardt for å stadig forbedre oss og alltid levere bra.

- Hva skal til for å få en eller flere stjerner i Michelin-guiden?

- Veldig mye. Man må ha en god totalpakke, det handler om hvordan gjestene blir mottatt, om vinpakken, stemningen og interiøret. Men aller mest om maten. Man må være på et kjempehøyt kreativt nivå og levere jevnt, sier Renaa.

Ingen stjerner til Trøndelag

Fagn, som åpnet i Credos gamle lokaler i august, var den restauranten i Trondheim som lå best an til å få Michelin-stjerne. Det ble ingen stjerne i denne omgang, men kjøkkensjef Jonas Andre Nåvik i Fagn er ikke skuffet.

- Vi hadde egentlig ikke ventet å få stjerne i år, jeg tror vi trenger mer tid. I år hadde vi derfor ingen forhåpninger, men jobber fortsatt mot én stjerne. Vi trenger nok noen småjusteringer og litt bygningsmessige forbedringer, sier Nåvik.

Det ble bare delt ut én ny stjerne til en norsk restaurant i år, den gikk til Galt og kjøkkensjef Björn Svensson i Oslo. Stavanger-restauranten Sabi Omakase beholdt sin ene stjerne.

Restaurant Frantzén i Sverige mottok tre stjerner.Med totalt 64 stjernerestauranter dette året, vokser Michelin-stjernefamilien i Norden med én ny tre-stjerners restaurant, to nye to-stjerners restauranter og syv nye én-stjerne restauranter.

- Snakkes mye om Trondheim

- Vi har aldri vært så nær en Michelin-stjerne som nå, men jeg tror nok det er et år for tidlig, mente Ulf Dalheim da Adresseavisen snakket med ham før tildelingen.

Han driver vin- og matnettstedet Vinpuls, og har i en årrekke fulgt restaurantmiljøet i Trondheim tett gjennom sin tidligere jobb som journalist og vinanmelder i Adresseavisen.

- Jeg vet at det snakkes mye om Trondheim nå. Dette har nok også Michelin-guiden fanget opp. Og de beste restaurantene i Trondheim holder nå nivået som kreves, hevder Dalheim.

- Dersom Credo leverer som jeg håper og forventer, er de en opplagt kandidat til neste år. Røst Teaterbistro holder nesten samme nivå. Bula Neobistro leverer også sterkt, men kanskje har de et annet konsept enn det guiden tradisjonelt setter pris på, sier Dalheim, som likevel har registrert at guiden i senere år har fått et mer åpent syn.

- Fortjener stjerner i år

Audun H.M. Hagen utgjør halvparten av Smakspolitiet, Adresseavisens resturantanmelderduo. Han har latt seg imponere over nivået hos flere av restaurantene i byen. Hagen mener at Trondheim hadde fortjent stjerner i år.

- De to heteste kandidatene, Credo og Fagn, lider av at de ikke hadde åpent så lenge i fjor.

- Røst Teaterbistro, Bula Neobistro og To Rom og Kjøkken leverer også store matopplevelser, med høy presisjon fra A til Å, lokale råvarer av topp kvalitet og kreativ egenart, mener Hagen.

Langt fra Paris

Dalheim mener at den i dag nedlagte Bryggen ved Gamle Bybro burde hatt en stjerne for 25 år siden. Siden den gang er det først nå at byen har gode nok kandidater innen «fine dining».

- Vi lider nok fortsatt under at det er langt fra Paris, det var først i fjor at en norsk restaurant utenfor Oslo fikk stjerne. Men at flere restauranter herfra er blitt med i topplistene fra Nordic White Guide, er ingen ulempe, tror han.

Hagen forklarer at det virker som om Michelin utvider territoriet sitt veldig langsomt i Norden.

- Jeg har spist på både én-, to- og trestjerners restauranter rundt i verden, og de beste trondheimsrestaurantene står ikke tilbake for enkelte internasjonale stjernerestauranter. Jeg tror de liker å holde oss på pinebenken og at tilbakeholdenhet med stjernene høyner statusen når de først deles ut, spekulerer Hagen.

Den dagen byen får sin første stjerne, tror Dalheim det vil bety mye.

- Oppmerksomheten rundt matmiljøet blir mer internasjonal, og selvtilliten vil vokse. Så tror jeg også det vil føre til at de i sjiktet like under de aller beste vil løfte seg ytterligere, sier han.