39 prosent av volden og truslene i Stjørdal ble begått av disse ungdommene, som er under 18 år.

- Det ble i 2017 begått nesten like mye vold og trusler i Stjørdal sentrum som i Trondheim sentrum, opplyste Arne Henrik Ulvin, tjenesteenhetsleder for politiet i Trøndelag, Værnesregionen, da politiet orienterte om kriminalitetsstatistikken tirsdag.

Værnesregionen dekker kommunene Stjørdal med Trondheim lufthavn Værnes, Malvik, Frosta, Meråker, Selbu og Tydal med 50 000 innbyggere. Værnesregionen tilhører den samme geografiske driftsenheten som Trondheim og Fosen, med Arve Nordtvedt, politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, som driftsenhetsleder.

Ulvin understreker at de tre ungdommene ikke lenger bor på barnevernsinstitusjonen. Starten på 2018 har vært roligere, det er meldt om mindre kriminalitet.

En tøff oppvekst

Han understreker at politiet har en god dialog med barnevernsinstitusjonen. Disse ungdommene har hatt en vanskelig oppvekst og sto bak mye kriminalitet også før de kom til Stjørdal. I Stjørdal fikk de med seg en del annen ungdom seg på å begå kriminalitet.

- De aller fleste ungdommer er flotte, men et fåtall er med på å gjøre statistikken slik vi ikke ønsker. For å hindre rekruttering trenger politiet bistand fra andre offentlige etater og ikke minst foreldrene.

Driftsenhetsleder Arve Nordtvedt forteller at ungdommene har større mobilitet enn før, de beveger seg mellom de ulike tjenestestedene i Trøndelag. Ungdom på Tiller kan dra til Stjørdal og begå kriminalitet og omvendt.

Flere ungdommer filmet det de gjorde, og på den måten kom politiet over nye saker med vold, vinning og skadeverk – saker som ellers ikke villet ha blitt avdekket.

Unge gjerningspersoner

Politiet ser med bekymring på at gjerningspersonene blir yngre. I 2017 sto flere 13-åringer bak ti voldssaker i Værnesregionen, mens det året før var registrert bare ett tilfelle.

- At ungdom ned i 13- 14-årsalderen tyr til vold for å løse konflikter, bekymrer oss. Også saker med nasking og tyveri har fått yngre gjerningsmenn, sier Nordtvedt.

Han oppfordrer foreldre til å bli mer engasjerte i hva barna deres foretar seg. Flere ungdommer takler ikke prestasjonspresset og søker seg andre utfordringer, som kan ende med kriminalitet. Ungdommer avtaler på nettet å møtes til slåsskamper. Dette er en nasjonal utvikling, som politiet ikke liker.

I Trøndelag politidistrikt økte ungdomskriminaliteten med 28,4 prosent fra 2016 til 2017. Nordtvedt opplyser at politiet vil intensivere det forebyggende arbeidet blant ungdom.

Setter inn tidlige tiltak

- Vi vil sette inn tidlige tiltak når vi ser ungdom skli ut. Da lykkes vi best. Det viser seg at det er få kriminelle gjengangere blant ungdom under 18 år, fremholder han.

Nordtvedt opplyser at vold i det offentlige rom øker, både i Trøndelag og resten av landet. Det er vanskelig å si hvorfor, men ofte knyttes voldsbruk til spesielle miljøer. I 2017 økte antall straffesaker med vold i Værnesregionen fra 172 til 228 saker. Av disse lå naturlig nok Stjørdal på topp ettersom Stjørdal er den mest folkerike kommunen nord for Trondheim. Her gikk saksmengden opp fra 110 til 168 saker. I Selbu og Tydal var det ti straffesaker med vold i 2016 og 17 i fjor.

Som innen de fleste saksområdene peker Frosta seg positivt ut, også når det gjelder vold, ned fra sju saker i 2016 til to saker i 2017.

Ungdom på Frosta forteller at det er trygt og godt å vokse opp i kommunen, det begås lite kriminalitet. I Selbu og Tydal kan en god del av voldssakene knyttes til festivaler.

Vold og rus blant unge

- Mye av volden vi ser rundt omkring i ungdomsmiljøene er rusrelatert. Arrangørene av f.eks. Tydalsfestivalen gjør en god jobb, men når flere tusen mennesker samles på et lite område, er risikoen står for at vold skjer, understreker Nordtvedt.

Etterforskningsleder ved Værnesregionen, Annar Sparby, forteller om en økning i antall straffesaker med narkotika, fra 289 i 2016 til 334 i fjor. På flyplassen er det beslaglagt narkotiske tabletter fra flypassasjerer. På E14, i samarbeid med Tollvesenet, har politiet beslaglagt hasj og amfetamin, forsøkt smuglet inn over Sverige.

Arve Nordtvedt sier politiet i fjor lyktes i å avdekke bakmenn i narkotikasmuglingen. – Jeg vil gi skryt til Værnesregionen for et godt og målrettet arbeid, det har også vært et godt samarbeid med Tollvesenet, påpeker Nordtvedt.

Fyll og bråk ved stengetid

Svein Erik Gjølmesli, funksjonsleder for forebyggende og patruljetjenesten i Værnesregionen, forteller om en uønsket utvikling når det gjelder slagsmål, bråk og hærverk i Stjørdal sentrum, når skjenkestedene stenger. Dette er for øvrig en nasjonal trend, vold og rus er et økende problem når det er mye folk ute på byen.

Gjølmesli forteller at antall loggførte meldinger i Værnesregionen er gått opp fra 7621 i 2016 til 7994 i fjor. De fleste var i Stjørdal med 3284 loggmeldinger i fjor, mot 3091 året før. Han legger til at politiet skal ut i distriktene og patruljere.

- Mer tilstedeværelse fører til flere saker. Vi skal bli enda bedre, sier Gjølmesli.

Mer ungdomsvold: Arve Nordtvedt, driftsenhetsleder for Trondheim, Fosen og Værnesregionen i Trøndelag politidistrikt og Arne Henrik Ulvin, tjenesteenhetsleder for Værnesregionen liker dårlig at vold og rus blant ungdom øker. Politiet vil styrke den forebyggende innsatsen. Foto: Ola Hegvold