Ingvill Marie Thuresson fikk nei da hun ba Østbyen helsestasjon om møte med jordmor.

- Jeg ble lei meg og stressa. Det kan være jeg er ekstra følsom nå når jeg er gravid, men jeg begynte å gråte, forteller Thuresson til Adresseavisen.

Hun venter sitt første barn i mai, og fikk kontakt med helsestasjonen i uke 20 i svangerskapet, etter ha prøvd i litt over en uke.

Rett til å velge jordmor

Thuresson fikk støtte av kolleger og venner, enkelte av disse fortalte at de selv hadde opplevd det samme for flere år siden, og var overrasket over at systemet ikke hadde endret seg.

- Man har rett til å velge om man vil gå til jordmor eller fastlege. Som gravid ønsket jeg å møte en jordmor, som er spesialist på graviditet, poengterer hun.

Dagsavisen var først ute med å fortelle Thuressons historie.

Thuresson er i slutten av 20-åra og bærer sitt aller første barn. Foto: Tarjei Engeset Ofstad

– Trondheim har bevilget for lite

Kirsten Jørgensen, politisk leder i Den norske jordmorforening, tok en kikk på jordmordekningen i Trondheim kommune, og fant store mangler:

- Det er 10,3 jordmorårsverk på ca. 2600 gravide.

Ifølge henne bør det ikke være mer enn 80–100 kvinner som er gravide, eller nettopp har født, per årsverk, mens tallet for Trondheim er rundt 250. Altså burde kommunen hatt to til tre ganger så mange jordmødre.

- Dette fører til at kvinner må stå i kø, at ingen får hjemmebesøk og at kvinnene mister retten til å velge mellom jordmor, fastlege eller begge deler, forteller Jørgensen.

Kirsten Jørgensen får informasjon fra jordmødre over hele landet. Hun rapporterer om ressursmangel.

Ble feilinformert

Etter den dårlige opplevelsen kontaktet Thuresson Jordmorforbundet (et yrkesforbund), som så spurte Thuresson om det var greit at de tipset Dagsavisen om saken. Avisen hadde tidligere skrevet om dårlig jordmordekning i Kommune-Norge.

KOMMENTAR: - Kjære gravide, dere er trygge

Den kommende mammaen spurte Østbyen helsestasjon om hun kunne be om jordmor hos andre helsestasjoner i Trondheim. Hun ble overrasket over svaret.

- «Det fungerer ikke sånn», ble jeg fortalt.

Dagsavisen kontaktet Trondheim kommune, og samme dag fikk Thuresson en telefon fra en annen helsestasjon, Midtbyen, med tilbud om kontroll hos jordmor.

Utlyser nye jordmorstillinger

Kommunalsjef for barne- familietjenester i Trondheim, Hilde Vikan, svarer Adresseavisen på epost. Hun poengterer at saken fikk en god løsning, og at kommunen prøver å imøtekomme behovene hos befolkningen.

Hilde Vikan har vært kommunalsjef for barne- og familitjenester siden novmeber 2016.

«Det er ikke alltid at den enkelte jordmor på helsestasjonen har oversikten over at det kan være ledig kapasitet ved en annen helsestasjon, som i dette tilfelle. Her ble det undersøkt i etterkant, og saken fikk en god løsning».

Til Dagsavisen skrev hun også at «Trondheim kommune er nå i ferd med å utlyse cirka tre jordmorstillinger og flere prosjektstillinger».

LES OGSÅ: Advarer mot å legge ned ressursteam for gravide rusmisbrukere

Helseministeren må svare

Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) reagerte med å sende spørsmål til helseminister Bent Høie (H), da han leste saken.

- Det er bedre for både barn og mor med jordmor. Nå ser vi at retten til å velge jordmor brytes.

Wilkinson spør Høie hvordan han vil sikre alle kvinner muligheten til kontroll hos en jordmor.

Nichlas Wilkinson (SV) debuterte på tinget etter valget i 2017. Foto: Tarjei Engeset Ofstad

Kommunene må i sin helhet lønne jordmødre, mens fastlegene betales gjennom folketrygden, egenandeler og et mindre, kommunalt basistilskudd.

- Kommunen blir presset av økonomi til å velge fastleger i stedet, selv om det er dårligere. Dette må ta slutt, sier representanten.

Ingvill Thuresson synes det er bra at Wilkinson tar opp saken.

- Man får håpe at det nå blir lagt press på politikerne.

Hun er enig i at fastlegene bør slippe å utføre oppgaver som ligger innenfor jordmødrenes spesialfelt.