– Men dette blir det siste året vårt her, sier Einar Belboe (79).

Sammen med kona Unni (79) driver han firmaet Yggdrasil som lager røkelaks etter oppskrift fra Einars bestefar. I fjor røyket de fire tonn laks. I løpet av året fyller begge 80 år.

– Vi skal fortsette med laks og blir fortsatt på Bondens marked og julemarkedet i Trondheim. Men det veldig mye forarbeid før vi skal hit, og nå vil vi ha litt mer fri. Vi får heller dra til Røros og kose oss neste gang, vi har aldri vært på martnan som gjester, sier Unni.

På plass: Einar og Unni Belboe åpnet bod for 30. gang på Rørosmartnan tirsdag. Det blir siste gang, men paret skal ikke gi seg med røkelaksproduksjon, understreker de.

Ekteparet var en av de 150 bodholderne som hadde rigget seg til i rørosgatene i forkant av martasåpningen. Arbeidsoppgavene er klare: Unni sitter ved et lite bord bak i boden og anretter smaksprøver, mens ektemannen er salgsmann og ansiktet utad. I fjor feiret de diamantbryllup – etter 60 års ekteskap.

– Hva er oppskriften?

– Det er å krangle sånn passelig, og å stoppe i tide, sier Einar og ler.

– Det skal ikke være smertefritt vet du. Men vi trives veldig godt sammen, fortsetter han.

– Vi liker det samme. Det begynte med at vi begge likte å holde på i hagen når vi var unge, og fortsatte med at begge likte å fiske. Så ble det bare sånn, sier Unni.

Smaksprøver: Laksebitene gikk unna fra Yggdrasils bod på Rørosmartnan.

Ambassadøren åpnet

I strålende sol, med knirklydene fra den kalde snøen og den dumpe lyden av votteklapping, var alt som det skulle være under åpningen av den tradisjonsrike folkefesten i fjellbyen.

På plass: Skuespillerne Iren Reppen, Helge Jordal, Kim Haugen, og Per Frisch strålte om kapp med sola der de sto klare for å med seg inntoget av hesteekvipasjene på Malmplassen.

Skuespillerne Iren Reppen, Helge Jordal, Kim Haugen, og Per Frisch var blant de flere tusen som hadde tatt turen til Malmplassen. Kvartetten er ute på turne med Riksteatret og forestillingen «Prisen». Mandag hadde de forestilling i Storstuggu på Røros, og de rakk å få med seg litt martnasstemning før ferden gikk videre.

– Det er fantastisk å oppleve dette på en sånn dag. Her er det god stemning og blide folk. Det er morsomt, sa Kim Haugen.

Sveriges ambassadør til Norge, Axel Wernhoff, sto for den offisielle åpningen av årets martna.

– Her skal vi møtes for å handle, danse og utveksle erfaringer. Og det har vi lett for, for vi er broderfolk, sa Wernhoff fra talerstolen.

Svensk: Axel Wernhoff, Sveriges ambassadør til Norge, syntes det var storartet å se hesteekvipasjene komme inn til Røros sentrum. - En blir andektig av å se på dem, og tenke på det arbeidet som ligger bak dette, sa Wernhoff.

Han snakket om den lange og tett sammenvevde historien mellom det norske og svenske folk.

– Det er rundt 80 000 svensker som bor i Norge, eller pendler over grensen, for å få sitt levebrød her. Og det er rundt 30–35 000 nordmenn i Sverige. Vi har ikke full kontroll på det der, og det skal vi heller ikke ha. Det er ikke sånne land vi er, sa Wernhoff.

Før han ble ambassadør i Norge jobbet han som generalkonsul i Israel, og bodde i Jerusalem.

– Der settes det opp murer for å holde folk adskilt. Her er grensene åpne. La oss fortsette med det, sa Wernhoff og høstet varm applaus.

Langtransportsjåførene

Landbruksminister Jon Georg Dale brukte sin tale til hylle lokalmiljøet på Røros.

– På Rørosmartnan ser vi noe av det jeg tror er et av de nye beina Norge skal stå på: En kombinasjon av reiseliv, kultur og mat. Det er ingen tvil om at Røros og områdene rundt er et av de store fyrtårnene i lokalmatsatsingen i Norge. Her har en et mangfold av unike produkt, fagfolk og ikke minst drivende dyktige folk som utnytter ressursene, sa Dale.

Tradisjonen tro: En hesteekvipasje fra Hedmarken lasskjørerforening inntok Malmplassen foran flere tusen tilskuere.

Deretter kom i alt 90 hesteekvipasjer inn på plassen. Hestene og forbøndene kom fra Trondheim, Mora i Sverige og Gudbrandsdalen. Konferansierene Svein Arild Johnsgård og Lars Bjørk snakket fra scenen mens en furet og værbitt gjeng av hester og folk toget inn på plassen.

– 1800-tallets lasskjørere var den tidas langtransportsjåfører, sa Johnsgård.

Mange hadde solide pelskåper og luer, et helt normalt skue på Røros under martnan.

– De sitter i flotte ulveskinnspelser. Dette er «pengfolk». Det dyreste du kunne kjøpe var ulvepels. En hundepels var mye rimeligere. Her det folk med penger, det er godt å se, sa Johnsgård da han ønsket Foreningen forbonden Kløvsjø inn på plassen.

Ifølge martnassjef Lillan Sandnes er dette Nordens største samling brukshester.

Klar for festdager: Martnassjef Lillian Sandnes gledet seg over å være i gang med den 165. utgaven av Rørosmartnan.

Armfeldt-jubileum

Blant ekvipasjene var Jorulf Rådal fra Hegra, som begynte ferden i Trondheim for 12 dager siden. Han er leder av Trøndelag kjørelag, og har de siste ti årene vært med på å kjøre hest, enten fra Sverige eller fra Tydal.

– Dette har vært en drømmetur sa Rådal til Adresseavisen mandag kveld, da de var vel framme på Storwartz på Røros hvor han og 18 andre hestekjørere var innlosjert den siste natta før åpningen.

Det er første gang siden 1877 at noen kjører hele turen fra Trondheim til Røros på dette viset. I år ble det gjort igjen for å markere at det er 300 år siden general Armfeldt forsøkte å innta Trondheim.

God takt: Margot Sollie er en av stifterne av folkedanslaget på Røros. Laget fikk Røros kommunes kulturpris for 2017 og feiret med dans på Malmplassen.

Under åpningsarrangementet fikk publikum også oppleve folkedans fra Røros folkedanslag, tablået «Te Røros med lass» og et musikalsk innslag ved det lokale folkrockbandet Cooper City Ramblers.

Lokale krefter: Cooper City Ramblers med felespelmann Olav Mjelva (til høyre) og bassist Erik Evavold spilte under åpningen.

Seks på martnan

–Hvorfor er du på Rørosmartnan, og hva skal du gjøre her?

Martine Johnsson på Rørosmartnan.

Martine Johnsson (23), fra Idre i Sverige.

–Det er kjempekoselig her, og artig at det er så mye folk som møter opp. Jeg synes det er viktig å møte opp når det arrangeres ting. Jeg skal gå i bodene og se på «hemslöjd». Om jeg finner noe jeg liker, skal jeg handle. Jeg synes det er viktig å støtte opp om kunsthåndverkere. Det er en viktig del av kulturarven. Jeg er sørsamisk og «sløjder» også en del selv, med skinn og tekstil.

På martnan: Åge Nilsen og Toril Brikselli fra Namsos.

Åge Nilsen (70) og Toril Brikselli (62), fra Namsos.

–Dette er en fin ferie. Vi er her hele uka, og bor i bobil. Det er en tradisjon, vi har vært her i mange år. Vi går i gatene og ser i bodene. Vi hører også på mye bra musikk og er ute og danser. Det er veldig til folkeliv her. Pelsluene er kjøpt på Røros, og de blir stort sett bare brukt her, sier paret.

På martnan: Anna Emilie (til venstre), Kari Elise og Linn Pritsberg fra Trondheim.

Kari Elise (13), Linn (47) og Anna Emilie (20) Pritsberg, fra Trondheim.

–Det er tradisjon det, vi har hytte på Røros, og nå har vi vinterferie. Selvfølgelig drar vi hit. Det er veldig god stemning og koselig å være her. Nå skal vi gå rundt og se oss litt om. Etterpå håper vi å få et bord på Trygstad. Det er den mest populære kafeen, de har gode bakervarer, sier mor og de to døtrene.