Blandingshunden Dumle spretter som en gummiball rundt beina til danske Morten Larsen som står inne på kontoret sitt på Øysand i Melhus. Da er det litt lavere energinivå på de andre «kollegene» som deler arbeidsplassen med Larsen. For øyeblikket er det kornsnoker og kongeboaer i de hjemmelagede terrariumene som står langs ene kontorveggen.

- Det største terrariet jeg har laget var 200 cm langt, 60 cm høyt og 60 cm bredt. Det var til en skjeggagam, forklarer Larsen.

- Jeg ønsker å vise at reptiler ikke er så grusomt som enkelte skal ha det til. Noen er kraftige motstandere uten å ha noen kunnskap om dyrene og hva som kreves av et slikt dyrehold. Jeg har hatt besøk av folk som har vært redd både slanger og øgler, men som nå har dem selv, forklarer Larsen.

Fra møbler til reptilboliger

15. august i fjor ble det lovlig å innføre, omsette og holde 19 reptilarter i Norge. Like etter lovendringen ble det plutselig mange forespørsler på diverse reptilgrupper på Facebook om ikke noen laget terrarier som reptilene kunne bo i. Det var da Larsen innså at han kunne få utløp for hobbyen sin. Tidligere har han laget noen møbler på fritiden.

- Frem til nå har jeg laget 14 terrarium, og nylig fikk jeg tre bestillinger. I går kom det to forespørsler, sier han.

Han forteller at det kan ta mellom to-tre dager til flere uker å lage et fullverdig terrarium med lufteventiler, fuktboks, varmelampe og ikke minst interiør med enten «steinhyller» eller grotter/huler. Han kan for eksempel bruke isopor til å lage noen av elementene, og så bruker han fliselim for å forsterke mot skarpe reptilklør.

- Jeg må lage et slitelag for det er mange av reptilene som kravler og klatrer rundt i terrariet sitt. Når jeg er i skogen ser jeg hele tiden etter noe som kan passe inn i miljøet. Som for eksempel hule stokker, forklarer han.

Denne kongeboaen kan bli flere meter lang, og etter hvert må han få en større bolig av eieren sin.

LES MER: Freya (4) elsker å holde familiens to slanger: - Sjansen er større for å bli bitt av hamster

Frykter ikke at hunden blir bitt

I det ene terrariet er det fullvoksne kornsnoker på henholdsvis 130 og 150 cm. I to andre terrarier på kontoret er det åtte måneder gamle kongeboaer. Foreløpig trives de godt i sine lune hjem, men når de etter hvert vokser og kanskje ender opp med å bli rundt 3,5 meter lange, så må Larsen bygge større terrarier.

- Jeg har rundt 20 reptiler nå. Noen er i vinterdvale, mens andre er i midlertidig karantene. Jeg håper at det etter hvert blir noen egg i terrariet med de to kornsnokene, sier Larsen forhåpningsfullt.

Hunden Dumle har ingenting imot slangene, og har aldri blitt bitt av kongeboaene som han deler værelse med.

Han har aldri opplevd å bli bitt av kornsnoker og han har heller ingen betenkeligheter med å la hunden Dumle få oppholde seg i nærheten når slangene er på vift.

- Jeg er aldri redd for at hund og reptiler ikke skal gå overens. Men det er viktig å forstå at reptiler er hobbydyr, og ikke kjæledyr, sier han.

Hunden Dumle har ingenting imot å dele kontorlandskapet med reptilene. Men lekene vil han nok ha i fred.

LES MER: I Fredrikstad er det reptiler som havner under juletreet i år

Ønsker flere lovlige reptilarter

Kornsnoker og kongeboa lever i to helt forskjellige miljøer, og det er også en del ulikheter med tanke på oppførsel.

- Kongeboaer er ofte roligere og gjør ingen forsøk på å gjemme seg. De ligger mer på utstilling, sier han.

Helst skulle Larsen sett at det var enda flere reptiler som var lovlig i Norge. Han er vant til en liberal lovgivning i hjemlandet.

- Det er mye bedre å få det frem i lyset. Reptilene vil være der uansett om de er lovlige eller ikke, sier han.

Larsen ventet likevel med å skaffe seg reptiler i Norge til loven var på plass.

- Jeg reiser ofte til Danmark hvor jeg har datteren min, og der har vi kameleon og afrikanske pinnsvin. Så jeg har fått reptilbehovet mitt dekket der, sier han.

Å lage terrarium kan være tidkrevende, også fordi man skal finne gjenstander som passer i miljøet. Her er det to kornsnoker som har funnet seg til rette.
Her holder Morten Larsen en kongeboa sunglow mens hunden Dumle følger interessert med.
Larsen jobber til vanlig med å designe serverrom, men på fritiden liker han å designe litt mindre rom til reptiler.
Slik kan en av bakgrunnene til et terrarium se ut. Her får den neste beboeren litt av noen klatreplasser.

Viktig med god luft

Til vanlig designer og bygger Larsen rom til dataservere. Målet med terrarium-byggingen er ikke å tjene seg rik.

- Jeg lager ikke terrarium først og så selger jeg det. Jeg lager kun det som kundene bestiller. Jeg bare synes det er gøy å ha dette som hobby. Det er ingen terrarium som er like og det gjør det ekstra artig, sier han.

LES MER: Slangeeieren: - Det er helt feil å avlive friske dyr

Å bygge terrarium handler også om å lage varme og kalde soner i hjemmet til reptilet. Hos kornsnoker må den ene siden holde en temperatur på rundt 32-33 grader, mens på den andre siden bør temperaturen være rundt 23-24 grader. Stillestående luft kan føre til at dyrene blir syke og det kan bli mugg eller sopp i miljøet til dyrene.

- Man får fort problemer med infeksjoner hos dyrene dersom luftinga blir for dårlig. Det er som med oss, vi trives heller ikke i lokaler med dårlig luft, sier han.

Siden i fjor sommer har Morten Larsen bygget 14 terrarier til reptiler, og bestillingene strømmer inn.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter