17. november 2016:

En mann er mistenkt for ulovlig oppbevaring av sprengstoff, våpen og ammunisjon og blir pågrepet i Orkdal.

Samme kveld, politistasjonen i Trondheim: Inne på glattcella på politistasjonen i Trondheim blir den høyt dekorerte spesialsoldaten stående på kne i cella. Han ber. Til Gud.

I tillegg til å ha blitt siktet for uforsvarlig omgang med våpen ble han siktet for vold i nære relasjoner.

Fra sin militære karriere er han forberedt på avhør og røff behandling. Han er trent for det. Likevel blir det hele tøft å bære denne kvelden.

- Jeg er ikke personlig kristen, men det har vært situasjoner i livet hvor jeg har bedt til Gud. Den kvelden i cella på politikammeret i Trondheim var en av dem, forteller mannen.

Det neste som skjer er at en ansatt i arresten kommer og spør om han kan hjelpe med noe.

- Jeg spurte om det var noe han trengte. Han tenkte seg litt om og så sa han noe jeg ikke tidligere har opplevd her i arresten: Jeg vil ha en klem, husker arrestforvareren Frode.

Og han får en ordentlig «bamseklem».

Satt i denne cella: - Jeg spurte om det var noe han trengte. Han tenkte seg litt om og så sa han noe jeg ikke tidligere har opplevd her i arresten: Jeg vil ha en klem, husker arrestforvareren Frode.

Kledd naken og avhørt

Det er nå 15 måneder siden mannen ble arrestert under en politiaksjon som pågikk over to døgn.

Etter at han ble arrestert av politiet novemberkvelden i 2016, ble han tatt med til politistasjonen i Trondheim, kledd naken og avhørt.

Arrestforvareren visste at han sto og klemte en soldat som har mottatt utmerkelser for tapperhet, mot og sterk ledelse under strid. Dette fikk han etter å ha kjempet på oppdrag fra det norske samfunnet. Det siste året har han kjempet mot institusjoner i det norske samfunnet.

Påtalemyndigheten har ennå ikke en tiltale klar og spørsmålet er om den sivile dommen fra tingretten, der beskyldningene om vold og trusler langt på vei tilbakevises, får betydning for straffesaken.

Adresseavisen har snakket med tidligere lensmann Randi Fagerholt i Orkdal. Hun sier at politiet ikke vil diskutere etterforskningsskritt i media.

- Nå avventer vi svar fra statsadvokaten på om det blir tiltale eller ikke i saken, sier Fagerholt.

Statsadvokaten har bedt politiet om utfyllende opplysninger om det som angår våpen og ammunisjon som ble funnet på gården, og venter nå på å få det på bordet. Det forventes at en tiltale er klar i løpet av mars måned.

- Overdreven aksjon

18. november 2016:

Mellom klokken 14.45 og 16.30 fredag hørte flere av innbyggerne i Svorkmo flere eksplosjoner. Hus ristet og glassene i skapene har klirret på steder flere kilometer unna stedet der sprengningene foregikk.

Store politistyrker, spikermatte og et pansret kjøretøy tok oppstilling i området rundt der mannen bodde. Ambulanse var med og ei bru var stengt i aksjonen.

- En overdreven aksjon som førte til usikkerhet i bygda rundt hva som foregikk. Politiet visste jeg kom med fly til Værnes den kvelden. De kunne bare ha møtt opp og tatt meg stille og rolig på flyplassen, sier trønderen.

Han ble fraktet til sentrum politistasjon i Trondheim og satt i arresten. Deretter ble han holdt i varetekt i Tunga kretsfengsel utenfor Trondheim.

Løslates: Tre uker etter aksjonen i orkdal ble mannen sluppet ut fra varetekt rett før jul i 2016.

Bruker slagordet fra tiden i spesialstyrken

- Jeg tenkte på det da jeg satt på glattcella. Jeg måtte snu det til noe positivt. Jeg tok til meg slagordet vi brukte i spesialstyrken i Forsvaret: «Grundighet gir trygghet». Jeg har lyst til å hjelpe andre i samme situasjon. Jeg tror det er mange som går til grunne, sier trønderen.

Soldater som har fått fysiske eller mentale skader etter å ha tjenestegjort utenlands har fått stor oppmerksomhet de senere årene. Trønderen det er snakk om her, har ikke fått påvist noen slike skader. Folk som har tjenestegjort sammen med han, mener at hans bidrag for Norge i utlandet nå blir brukt mot han.

- Jeg er utredet to ganger på eget initiativ og fått tilbakemelding på at jeg ikke har skader som følge av min tjeneste som soldat, sier han.

Mottok krigsmedaljen

Mannen har mottatt krigsmedaljen som er en av de høyeste militære utmerkelsene man kan få i Norge etter at han ledet et afghansk kompani ut av et bakhold. Kompaniet ble tatt i bakhold i en dal der talibankrigere lå på høydene rundt. Afghanernes kompanisjef la seg ned og ville ikke kjempe. Da tok den norske liaisonffiseren over og motstanderen ble nedkjempet.

Tjeneste i Afghanistan: Trønderen har tjenestegjort i Forsvaret i ni år og hatt fem turer utenlands.

I tillegg til dette kompaniet på mellom 40 og 50 mann, var det også ett annet kompani i front. Disse to kompaniene lå et par kilometer foran hovedstyrken. Også i det andre kompaniet var det en norsk liaisonoffiser. Han forteller dette om sin kollega og venn:

- Han er til å stole på og kan det han holder på med. Han stiller opp for andre og sier fra dersom noe ikke fungerer. Han er en positiv type. I kampen han nå kjemper sivilt nå hjelper det nok mye at han har en sterk psyke og den militære treningen har nok betydd mye. Vi har et sterkt bånd, sier han.

Denne uttalelsen støttes også av en annen venn og tidligere kollega i Forsvaret.

Trønderen har tjenestegjort i Forsvaret i ni år og hatt fem turer utenlands.

- Jeg har brukt mine beste år der og vært en bitteliten brikke i det å gjøre Norge tryggere. Jeg har betalt min skatt og mine avgifter. Nå opplever jeg at jeg ikke får hjelp. Da gjør du deg noen tanker, men jeg mener ikke med det å si at samfunnet skylder meg noe.

- Skulle bygge vei

Seks ladninger skal ha blitt destruert av militært personell på gården hans.

Han har erkjent feil oppbevaring av sprengstoffet. Våpnene han hadde var alle lovlig ervervet.

- Hvorfor oppbevarte du ikke dette på lovlig vis?

- Jeg skulle bruke sprengstoffet til å bygge en vei på eiendommen. Å ikke oppbevare det på forskriftsmessig vis var dumt gjort. Det er jo slik at du skal gjøre det, men så blir det utsatt. Våpnene hadde jeg oppbevart i våpenrommet mitt, sier han.

Hevder våpenrommet var låst

18. november 2016 kl. 21.21:

Politiet bekrefter at en mann er pågrepet og at omkring 30 skytevåpen er beslaglagt i forbindelse med en aksjon som har pågått over de siste to døgn. Forsvaret bekrefter at de har bidratt med personell og utstyr til å detonere sprengstoff.

Mannen er utdannet innen sprengning og er sertifisert for dette. Han hadde også ervervstillatelse for sprengstoff.

Politiet opplyste først at det var militært sprengstoff på eiendommen, men dette gikk de senere tilbake på. Mannen sitter nå også på rapporter som sier at eiendommen hans er påført skader som følge av detonering av sprengstoffet.

Han hevder han hadde låst våpenrommet.

- Jeg hadde ei rifle stående i stua etter å ha vært på rådyrjakt, sier han.

Han satt nesten tre uker i varetekt før han slapp ut før jul i 2016.