Nå må han kanskje endre planen som var å kjøre hundespann 160 mil fra Alta til Ogndal.

- Det var en meget krevende etappe fra Alta med dårlig føre, kulde og vind. Opplevelsene var fantastiske, men jeg har pådratt meg noen frostskader som ikke ser bra ut. Jeg skal få sjekket disse av lege torsdag, men det ser dessverre ikke bra ut med tanke på resten av turen, skriver Kvernmo i en tekstmelding til Adresseavisen.

Jens Kvernmo er usikker på om han kan fortsette på turen fra Finnmark til Trøndelag etter at han har fått frostskader på fingrene. Foto: Jens Kvernmo

Han har hatt noen av sine aller største opplevelser ute i villmarken de siste par dagene, med et hundespann som har fungert meget godt.

Kom frem til Helligskogen

Han startet turen med hundespannet fra Alta 12. februar. Planen var å forsøke å ta seg helt hjem til Ogndal i Steinkjer om snøen holdt utover våren. Han skulle være på tur i bortimot tre måneder og legge 160 mil bak seg. Kvernmo kom frem til Helligskogen i Troms der han hadde lagt ut sitt første depot. Der kom han seg innomhus.

Kaldt å håndtere kamera

Før start snakket han om de store kontrastene man opplever på en slik tur. Stygt vær og slit som går over i godvær som setter følelsene i sving.

Det er også derfor han legger ut på de lengste turene vinterstid.

Jens Kvernmo har nådd det første depotet på sin 160 mil lange ekspedisjon fra Finnmark til Trøndelag. Foto: Jens Kvernmo

- Kulden gjør at det blir mer ekstremt. Store feil kan da få alvorlige konsekvenser. Og så blir det en del frysing, for eksempel når du skal håndtere kamerautstyr, sa Kvernmo før han satte kursen sørover.

Han har filmet underveis med tanke på at det kan bli en ny tv-serie ut av turen fra Finnmark til Trøndelag.

- Jeg bruker kameraet mye underveis. Da er fingrene utsatt, sier Kvernmo.

LES PORTRETTET: Norges nye villmann

Avventer legens vurdering

Hva han nå skal gjøre videre må han vurdere etter at han har snakket med lege.

- Jeg bryter ikke av før en lege sier til meg at jeg må gjøre det. Dette var uansett tenkt som bare en treningstur, så det er ingen krise om jeg må endre planen. Det er fantastisk fint i fjellet her nå og det er ingenting i meg som vil være innomhus, sier Kvernmo.

En meget krevende etappe, beskriver villmarkingen Jens Kvernmo om første del av ekspedisjonen. Foto: Jens Kvernmo

På Instagram har han nå lagt ut en oppdatering av situasjonen:

- Da var vi ferdig med vidda og fremme ved første depot. Krevende tur med et langt parti med gjennomslagsføre for hundene og slede. Kulde og vind har gjort det ekstra tøft. Hundene har klart seg veldig bra, og jeg er mektig imponert over hele gjengen. Virker nesten upåvirka av reisen så langt, skriver han før han forteller om sin egen tilstand:

- Selv har jeg pådratt meg noen frostskader som har bekymret meg litt. Jeg filmer turen, og det blir noen timer hver dag uten vindvotter på. Det har dessverre straffet seg denne gangen. Det ser litt mørkt ut for forsettelsen, men vi skal være til fjells resten av vinteren i en eller annen form, skriver Kvernmo på sin Instagram-profil.

Han har frostskader på seks fingre.

Årets villmarking?

Kvernmo er nominert til Årets villmarking og kan bli mannen som får tittelen under Camp Villmark som arrangeres den 6. april.

- Veldig kult å bli nominert som årets villmarking. Det er jo en gjev pris i en friluftsnasjon som Norge er, og mange kjente eventyrere har fått prisen tidligere, sier Kvernmo om nominasjonen.

Ni villmarkinger er med i semifinalen.

Lars Monsen var den første som fikk denne prisen i 2008.