Professor May-Britt Moser og Professor Edvard I. Moser er tildelt Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Storkorset tildeles forskerne som en belønning for særlig fremragende innsats innen nevrovitenskapelig forskning. Utmerkelsen tildeles 28. februar 2018 ved Lerkendal Gård.

Stor anerkjennelse

Edvard I. Moser synes det er en stor anerkjennelse å bli tildelt Storkors, og innrømmer at han visste ikke så mye om det fra før.

- Dette er en utmerkelse utenom det vanlige og vi er veldig takknemlige, sier Moser.

Forskerne ønsker at kunnskapen om hvordan hjernen fungerer skal nå ut til folk flest. Storkors er en ikke-vitenskapelig utmerkelse, og for Moser er dette et tegn på at samfunnet utenom det akademiske, verdsetter arbeidet de gjør.

- Jeg er veldig glad for at arbeidet vi har gjort, sammen med mange andre, har nådd ut til de utenfor universitetet, sier Moser.

Mange tilbud om å jobbe utenlands

May-Britt Moser og Edvard I. Moser har fått mange tilbud om å jobbe i utlandet, men uansett om det er høyere lønn og tilbud om å jobbe hvor som helst, er det i Trondheim de vil være.

- Vi har brukt 20 år på bygge opp instituttet her i Trondheim, og hvis vi skulle flytte måtte vi begynt på nytt. Derfor vil vi heller være her, sier Edvard Moser.

Forskerne holder nå på med banebrytende forskning, og er nært av å finne ut av noe stort. De forsker nå på en ny forståelse på hvordan hjernen jobber med tid og sted, og hukommelsen av hendelser.

May-Britt Moser og Edvard I. Moser vant i 2014 Nobelprisen og har fått en rekke andre utmerkelser.

Ordenens høyeste grad

St. Olavs Orden ble innstiftet i 1847, og består av fem grader, der Storkorset er den høyeste.

Søknad om tildeling av utmerkelsen sendes til Fylkesmannen i kandidatens hjemstedsfylke. Fylkesmannen går gjennom søknadene, og gir sin anbefaling.

Videre saksbehandler Ordenskanselliet søknadene og legger frem kandidatene for St. Olavs Ordensråd. Til slutt er det Hans Majestet Kongen som tar den endelige beslutningen.

Storkors er den høyeste graden i St. Olavs Orden. Foto: Ingrid Brissach