Dersom du skal forhåndsbestille en passtime ved Sentrum politistasjon i Trondheim må du smøre deg med tålmodighet. Neste ledige time er 16. april. I Bergen kan du derimot få time 22. februar.

Dette har fått stortingspolitiker Guro Angell Gimse fra Høyre til å reagere. Hun sitter også i justiskomiteen.

- Dette er uholdbart. To måneder fram i tid er veldig lang tid. Vanligvis har folk mer tidsnød i en slik situasjon. Utstedelse av pass er en tjeneste som politiet skal levere, og derfor må landets politimestre disponere sine ressurser slik at tjenesten blir levert på en god og effektiv måte, mener Angell Gimse. Hun var tidligere ansatt ved Trøndelag politidistrikt som politioverbetjent.

Stortingspolitiker Guro Angell Gimse håper politiet kan finne fleksible løsninger som gjør at man får unna køen på passbestillinger.

Familien fra Trondheim skal til København i slutten av februar. Neste ledige passtime er i april

- Ingen heldig situasjon

Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt har forståelse for frustrasjonen blant kundene.

- Dette er et tilbakevendende problem, og vi synes ikke noe om å levere dårlige tjenester. Det er ingen heldig situasjon, sier han.

Moe understreker at passtjenesten må settes opp mot de andre oppgavene politiet skal løse.

- Jeg må prioritere ressursbruken vår, og de viktigste sakene er for eksempel vold mot barn og seksuelle overgrep. Jeg prøver så godt jeg kan å fordele ressursene våre til det beste for innbyggerne, sier han.

Politimester Nils Kristian Moe forteller at det handler om hvordan man prioriterer ressurser. Han lover at flere vil få opplæring til å kunne utstede pass de nærmeste dagene.

LES OGSÅ: Satte opp passtimer eksklusivt for folk fra Selbu og Tydal

- Må forlenge åpningstidene

Angell Gimse mener at passkundene ikke kan forvente å få time på dagen.

- Det må kunne forventes en viss planlegging fra publikum også, men to måneder er i alle fall for lang tid, sier hun.

I fjor skrev Adresseavisen om lange passkøer i mai, men i år har presset på passtimer oppstått allerede i februar. Angell Gimse mener politiet må være enda mer fleksibel når de ser at køene vokser.

- Når man vet at det blir press på bestillingene må det settes inn ressurser, åpningstidene bør forlenges på kvelden og man burde også holde åpent på lørdager. Man må bemanne opp, mener hun.

Hun mener man i første omgang må bli kvitt disse dobbeltbookingene som en god del kunder bedriver. Politiet i Trøndelag gikk nylig ut og fortalte at en god del kunder garderer seg og bestiller passtimer på flere steder. Enkelte dager er det mellom åtte og tolv personer som ikke møter til avtalt passtime.

- Det må man bli kvitt først som sist. Det bør ikke være mulig å booke flere timer, fastslår Angell Gimse.

Politiet venter fremdeles på svar fra leverandøren av den tekniske løsningen når det gjelder muligheten for å hindre dobbeltbooking.

LES MER: Folk dobbeltbooker passtimer i Trøndelag: – Innfør gebyr!

- Må få unna køen

Justispolitikeren fra Melhus har vært i dialog med Justisdepartementet og fått inntrykk av at Trøndelag er blant de dårligste i klassen, sammen med Øst politidistrikt. Politidirektoratet har gått ut med anbefalinger om lengre åpningstider til politidistriktene som sliter med å få unna passkøer.

- Erfaring tilsier at presset blir enda større mot sommeren. Pass er en viktig tjeneste fordi folk er vant til å kunne reise på kort tids varsel. Publikum har selvsagt et ansvar på å holde seg oppdatert på når passet går ut. I framtiden får vi forhåpentligvis en tjeneste som varsler eier om at passet er i ferd med å løpe ut, sier hun.

- Hvorfor er det mer kø i Trøndelag enn andre politidistrikt?

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg mener det er bra at sesongen utvides, og vi skal øke ressursbruken på det området fremover, sier politimester Nils Kristian Moe.

Det er også problemer med at folk møter opp til drop in-time, men sliter med å få tidlig nok kølapp. Da blir det bomtur for mange.

- Det skal være mulig å finne løsninger på dette. Her håper jeg politidistriktet er fremoverlente og setter inn en «aksjon» for å få unna køen. Dersom det var mulig å få booket timer tidligere ville man også få bukt med drop-inn køen, sier Angell Gimse.

Husker du denne fra i fjor: Politiet vil holde kveldsåpent for å fjerne passkøene

Lover flere passtimer i neste uke

Avdelingsdirektør Siw Hind ved felles enhet utlending og forvaltning ved Trøndelag politidistrikt lover bot og bedring fra og med neste uke.

- Da blir det lagt ut flere timer. Vi er full gang med opplæring av seks nye personer som kan sitte i passkranken, sier hun.

Noen av ressursene skal også til Heimdal politistasjon og Orkdal og Agdenes lensmannskontor ifølge Hind.

Avdelingsdirektør Siw Hind ved Trøndelag politidistrikt forteller at det tar tid å lære opp noen som skal utstede pass. Hun anslår at opplæringstiden er på om lag ei uke.

De siste to foregående årene har man forsøkt å ha både kvelds- og lørdagsåpent for å få unna passkø, men Hind forteller om variabel mottakelse.

- Lørdagstimer var ikke noe populært tilbud. Folk ønsker ikke å bruke lørdagen sin på å ordne pass. Kveldstimer var derimot mer populært, forklarer hun.

Hind opplyser at de vurderer fortløpende å åpne for kveldstimer når man nærmer seg den mer tradisjonelle høysesongen for passbestilling. Hun opplyser at kunden kan få en påminnelse om passtimen via epost eller sms. Man kan velge om man vil få den én time eller en hel uke i forveien

Også politiet ble tatt litt på senga av at passkøen oppsto såpass tidlig i år.

- Vi er litt overrasket, men det kan jo hende det har hjulpet med oppfordringene om å bestille pass i god tid, sier Hind forhåpningsfullt.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter