Den profilerte forsvarsadvokaten Christian Wiig (73) fikk før jul et forelegg på 8000 kroner for ordensforstyrrelse på akuttmottaket ved St. Olavs hospital. Fordi han ikke vedtok denne bota, må han mandag møte som tiltalt i Sør-Trøndelag tingrett.

- Forsøkte å bite

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i forelegget skal han 24. september i fjor «i beruset tilstand» ha opptrådt aggressivt og høylytt på akuttmottaket. «I forbindelse med flytting fra undersøkelsesbenk til båre, tok han tak i og holdt fast armen til sykepleier NN (navnet på fornærmede journ.anm.) samt forsøkte å bite ham i armen», heter det i forelegget. Det går videre frem at Wiig ved en påfølgende legekonsultasjon rett etter, skal ha forsøkt å sparke legen.

- Har bestemt meg for å ta en fight

Forut for oppholdet på sykehuset var Wiig og kona ute og spiste på en restaurant i Trondheim sentrum.

- Jeg hadde drukket vin sammen med min kone. Deretter var vi ute og spiste. På restauranten ble jeg fjern og vi bestemte oss for å dra hjem med taxi, skriver Wiig i en e-post, hvor han beskriver hendelsesforløpet overfor Adresseavisen.

Da de forlot utestedet falt advokaten i en trapp. Han ble sendt i sykehus med ambulanse rundt midnatt.

- Jeg regner med at jeg fikk et blodtrykksfall. Jeg stupte på ansiktet i asfalten og har ingen erindring om hva som skjedde på sykehuset, beskriver Wiig videre.

Som følge av opptrinnet på sykehuset, ble politiet tilkalt og advokaten måtte derfor innom politiarresten en tur.

- Saken er en stor belastning for meg, og jeg har vurdert å vedta boten jeg fikk. Jeg er imidlertid ikke feig, og har bestemt meg for å ta en fight, fortsetter Wiig.

Mener han fikk hjerneskade

Det var Statsadvokatene i Trøndelag som besluttet at forelegget skulle sendes til retten etter at Wiig ikke vedtok boten. Det blir imidlertid ingen lokal aktor som skal føre saken. Thorbjørn Klundseter, statsadvokat ved Hedmark og Oppland statsadvokatembeter, møter som Wiigs motpart.

Thorbjørn Klundseter, statsadvokat ved Hedmark og Oppland statsadvokatembeter, er aktor i straffesaken mot Christian Wiig.

- Det er fordi jeg har litt større distanse til tiltalte enn de i påtalemyndigheten som møter ham daglig, eller ofte i retten, forklarer Klundseter.

Det er satt av to dager i straffesaken i Sør-Trøndelag tingrett, og Wiig har bestemt seg for å forsvare seg selv.

- Hva er det springende punktet i saken?

- Jeg vil nødig gå inn og si for mye om saken og bevisførselen. Det ligger ikke til meg å drive forhåndsprosedering, men det springende punktet er vel årsaken til at det ble en ordensforstyrrelse, sier Thorbjørn Klundseter.

Til NRK Trøndelag har Wiig tidligere opplyst at han og kona drakk en flaske tysk hvitvin hver, og deretter hvert sitt glass rødvin og champagne før han falt ned trappa. Advokaten avviser imidlertid at oppførselen hans på sykehuset skyldtes at han hadde drukket alkohol.

- Min oppførsel på sykehuset skyldes ikke beruselse, men en liten hjerneskade som følge av at jeg falt på ansiktet i asfalten, sier han.

Påtalemyndigheten har fem vitner

Det er stevnet 18 vitner til straffesaken, noe som ikke dagligdags i saker som omhandler ordensforstyrrelse.

- Nei, det er ikke vanlig, sier statsadvokaten.

- Hvorfor har det blitt slik?

- Det er fordi tiltalte har påberopt seg flere vitner. Fra påtalemyndigheten blir det ført fem vitner: Tre politiansatte og to ansatte fra akuttmottaket, sier statsadvokaten.

Venner og jurister vitner

Ifølge vitnelista i saken, skal Wiig føre totalt 13 vitner i saken. Vitnelista innebefatter både bekjente, jurister, leger og ambulansemedarbeidere. Blant annet skal Erik Thronæs, statsadvokat i Nordland, forklare seg via videolink eller telefon. Temaet er blodtrykksfall, noe statsadvokaten selv skal ha erfart. Han møtte også Wiig dagen etter fallet, da advokaten var forsvarer i en straffesak i Nordland.

Statsadvokat Erik Thronæs i Nordland er stevnet som vitne i straffesaken mot Christian Wiig.

Også Per Bygland, tidligere politimester i Romsdal og Vadsø, er stevnet som vitne. Han er en venn og httenabo av Wiig i Oppdal, og skal forklare seg om advokatens oppførsel i selskap.

Wiigs tidligere forsvarerkollega, Anniken Mellegaard Douglas, møter også i retten. Hun er nå konstituert lagdommer i Frostating lagmannsrett, og skal vitne om Wiigs oppførsel etter å ha drukket alkohol. Det skal også den profilerte advokaten Steinar Wiik Sørvik fra Kristiansund.

Også Anniken Mellegaard Douglass skal vitne i saken. Hun er er tidligere kollega av Christian Wiig, men jobber nå som konstituert lagdommer i Frostating lagmannsrett.

Det er ingen rettsoppnevnte sakkyndige i saken, men Michael Setsaas møter som privat sakkyndig for Wiig, og skal forklare seg generelt om hjernerystelse.