En orkdaling i 40-årene ble i desember ifjor dømt til fengsel i ett år og en måned for trusler og krenkende livestreaming av lensmannen i Orkdal på Facebook. Seks måneder av straffen ble gjort betinget.

Han nektet straffskyld under behandlingen i tingretten, og har ønsket å anke saken til lagmannsretten. Nå har anken blitt avvist, fordi mannen har signert anken med «Ola Nordmann», skriver Avisa Sør-Trøndelag.

- Har ikke navn

Mannens motvilje mot å oppgi sitt eget navn var også et tema under rettssaken.

- Tiltalte forholder seg til en teori om at han er et menneske fristilt fra staten. I hans teori har han ikke navn og personnummer, fordi dette eier staten. Det betyr at han ikke anerkjenner statens autoritet. Han er fristilt for rettigheter og plikter overfor staten, sa statsadvokat Kaia Strandjord innledningsvis i straffesaken.

I følge Avisa Sør-Trøndelag møtte mannen opp ved Orkdal lensmannskontor for å anke dommen. Betjenten ved lensmannskontoret visste hvem mannen var. Etter at anken ble levert underskrevet med navnet «Ola Nordmann», kvitterte betjenten med sitt eget navn og lot tiltalte få en kopi av ankesøknaden. Mannens forsvarer, advokat Sigurd J. Klomsæt, mener derfor at det ikke foreligger tvil om at det faktisk er domfelte som har anket.

Avvist

Retten erkjenner at både  betjenten som mottok anken, påtalemyndigheten og domstolene som har behandlet straffesaken mot tiltalte, er kjent med at mannen kaller seg «Ola Nordmann». Retten viser likevel til at loven krever at anke over dom skal undertegnes med eget navn, og avviste derfor mannens anke.

Forbud mot kontakt

Mange av episodene mannen ble dømt for ble lagt ut på Facebook som videoer eller livestreaming, og det var lensmann Tor-Kristian Haugan og andre ansatte ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor som var utsatt for mannens aktivitet. Retten mente at det mest alvorlige forholdet var den grove motarbeidingen av rettsvesenet.

Mannen ble dessuten ilagt kontaktforbud mot lensmannen.

- Han forbys å oppsøke, forfølge eller på noe vis ta kontakt med Tor Kristian Haugan på hans fritid, eller å ta opphold på eller ved Tor Kristian Haugan sin bolig. Forbudet gjelder i fem år, står det i dommen.