Muligheten til å bygge på Fengselstomta er spennende både for Studentersamfundet og NTNUs campusprosjekt.

Dag Herrem føler seg trygg på at Studentersamfundet endelig skal få utbyggingen som trengs. Svein Sødahl Kvam i Karl Knudsen AS er leid inn som prosjektleder for planene. Han mener det ikke er alvorlige faglige hinder for bygging.

- Vi er veldig sikre på at en forbygning i Nidelva vil gjøre Fengselstomta byggbar uten for store sikringskostnader. I verste fall må vi kalkpæle halvparten av tomta.

Påler med kalk skal stabilisere leira og hindre ras.

Sikrer mot utrasing

I dag er det en temmelig bratt skråning ned mot elva. Gangstien langs elva ligger på en gammel fylling som ekspertene mener er for liten til tillate nybygging i området.

For å sikre at bygging ikke får Fengselstomta til å rase ut i elva, er planen er å legge en 10–15 meter bred fylling i elva på strekningen fra Elgeseter bru frem til bolverket, trekonstruksjonen langs elvebredden som starter litt opp for Nidelven terrasse. Det vil dreie seg om 10 000–15 000 kubikkmeter med steinmasse. Fyllingen vil støtte opp elveskråningen.

- Ikke problem for elva

- Vi er i dialog med NVE om virkningene på strømningene i elva som følge av en forbygning. Så langt ser vi ikke noe alvorlig problem for de hydrologiske forholdene, når vi lager riktig form på fyllinga. Jeg vil ikke sette to strek under svaret ennå, men vi ser ikke noe teknisk problem så langt, sier Kvam.

Han opplyser at det vil bli satt i gang en rekke utredninger om konsekvensene av en fylling, inkludert virkningene for dyrelivet.

Sikrer større område

Bakklandet, Vollan og Singsaker ligger på Trondheims kanskje mest kjente kvikkleireforekomst. Ifølge Kvam vil forbygningen i elva ikke bare stabilisere Fengselstomta, men et større område der det i praksis er byggeforbud på grunn av kvikkleire i grunnen.

- Hvor stort område som sikres vil vi få klart om noen uker, sier han.

Selv om forbygningen stabiliserer mot utrasing i elva, er det noen steder bakenforliggende skredsoner som gjør det utrygt å bygge. Kvam tror det er realistisk at Fengselstomta kan være byggeklar om to år. Først må det utredes og reguleres. Etableringen av forbygningen tar ikke lang tid, men man må unngå å fylle ut i elva i perioden der når sjøørreten går opp for å gyte.

Håp for NTNU

Blir det grønt lys for bygging på Fengselstomta, er det gode nyheter for NTNU som gjerne vil etablere sitt senter for Kunst, arkitektur og musikk i forlengelsen av Studentersamfundet. Fra politikere kommer sterke signaler om å ligge unna bygging på grøntarealer, men å bygge bak Samfundet er trolig mer akseptabelt.

Mangler 50 mill.

Prislappen på Samfundets planer er 93 millioner kroner for et bygg på 4000 kvadratmeter. I tillegg kommer 15–20 millioner for fyllingen i elva der det skal anlegges grøntområde på toppen. Studentersamfundet har antydet at de mangler 50 millioner kroner for å finansiere prosjektet.

Noen skikkelig utvidelse av Det røde hus har ikke skjedd siden 60-tallet, da studenttallet var en brøkdel av i dag. Kor, band og orkestre må leie lokaler andre steder, og Samfundet må si nei til linjeforeninger.

Tale Bærland, leder i Studentersamfundet, håper det endelig kan bli en utvidelse av Studentersamfundet. Foto: Morten Antonsen
En 10-15 meter ekstra fylling i elva vil stabilisere blant annet Fengselstomta, mener Kar Knudsen AS. Foto: Svein Inge Meland
Svein Sødahl Kvam i Karl Knudsen AS har god tro på at Fengselstomta kan bebygges. Foto: Karl Knudsen AS