Marte og hundene er ofte på tur. Selv om Zinga er blind trives hun veldig godt med å løpe i fjellet. Foto: Marte Alstad

- Jeg hentet Zinga i Romania i november 2016, etter at jeg hadde fått en forespørsel fra en organisasjon. Hun hadde spesielle behov fordi hun er blind og hører dårlig, og de visste at jeg hadde en blind hund fra før. Jeg var opprinnelig litt skeptisk, men det var noe jeg falt for ved denne hunden, sier Marte Alstad fra Steinkjer.

Fornøyd med nytt familiemedlem

Hunden ble adoptert gjennom organisasjonen Rolda, som driver lovlig kommersiell import av hunder til Norge. Før Zinga kom til landet fikk Alstad se en video av undersøkelsene som hunden hadde vært igjennom. Dette er påkrevd for å kunne innføre hunder fra utlandet til Norge.

- Jeg har full tiltro til denne organisasjonen, og de er veldig profesjonelle. Zinga hadde bodd på et av Roldas «shelters», et av deres senter for hjemløse hunder i Romania. Hun var veldig frisk og sunn når jeg kom ned for å hente henne, forteller Alstad.

- Hun er en kjempehund. Virkelig en lykkepille av en annen verden. Jeg er mye i fjellet og går tur, og hun er med på alle turene. Hun var alt jeg hadde blitt lovet hun skulle være, sier hun.

Alle hundene til Marte på tur. Marte forteller at Zinga er en lykkepille av en annen verden.

Farlig for norsk fauna

Veterinær og leder i Trøndelag veterinærforening, Ingeborg Ålmo, mener man aldri kan være helt sikker på hvilke sykdommer slike hunder tar med seg til Norge.

- Det kan bli veldig dramatisk om nye sykdommer havner i norsk fauna. For eksempel kan en hund i verste fall være bærer av rabiesvirus selv om det står i papirene at den er vaksinert. Ikke alle hunder får full effekt av vaksinering og attester fra utlandet trenger ikke være korrekte, forteller Ålmo.

Det viktigste for veterinærene er at informasjon om smittefaren blir kjent for folk.

- Folk jeg snakker med blir ofte veldig overrasket over hvor farlig dette kan være. Det er ikke noe vi i Norge egentlig tenker over, men det kan være farlig for folkehelsa om slik sykdom kommer til Norge. Folk som ønsker å adoptere slike hunder må veie risikoen for smitte opp mot ønsket om å hjelpe, forteller Ålmo.

Forlatt på stålverk

Zinga hadde blitt forlatt ved et stålverk i Galti og brakt til et av Roldas senter. Her ble hun tatt vare på av en dame ved navn Flory, som ifølge Alstad tar veldig godt vare på hundene.

- Dette stålverket er en plass hvor det er veldig vanlig å forlate hundene sine, og Rolda har en avtale med dem som jobber der, om at de med jevne mellomrom ser etter hundene og tar med dem som trenger det mest til deres senter, sier Marte Alstad.

Etter at hun kom til Norge med hunden har hun bare blitt møtt med positive holdninger fra sine veterinærer.

- Vi tok henne med til veterinæren med en gang når vi kom til Norge for at hun skulle få noen revaksineringer og på dyreklinikken var alle positive til at vi kom. Etter dette har hun bare trengt å være hos veterinæren én gang, for en ørebetennelse, og de på dyreklinikken har virkelig vært enestående, sier Alstad.

Skadelig for dyrevelferden

Ifølge en undersøkelse publisert i Norsk veterinærtidsskrift mener ni av ti veterinærer at et importforbud av gatehunder er nødvendig.

- Det er veldig gledelig at det er så mange veterinærer som er faglig enig om et forbud, sier presidenten i Den norske veterinærforeningen, Torill Moseng.

Leder for Den norske veterinærforening Torill Moseng. Foto: Kalvestad fotograf på Fjellhamar

I et punkt i artikkelen kommer det frem at de har oppdaget flere sykdommer hos disse hundene, som man ikke finner hos norske hunder. Hun forteller at enkelte av disse sykdommene kan smitte over til mennesker, og selv om det ikke florerer av disse sykdommene, forekommer de.

- Vi er pålagt å si ifra om dyrevelferden er dårlig. Når mange dyr blir importert til landet er både dyrevelferden og folkehelsen truet. Vi har lenge advart mot smittefaren. Vi vet at det er med godt hjerte folk ønsker å gjøre dette, men vi må si ifra hva konsekvensene av dette kan være, forteller Moseng.

Hunder som trenger hjelp

Dyrevelferdsorganisasjonen NOAH er skeptiske til et importforbud av gatehunder til Norge.

- Det foreligger ingen reell statistikk over hvor mange omplasserte hunder fra utlandet det kommer til Norge, men det er ikke snakk om noen stor gruppe. Vi mener det er viktig å påpeke at omplasserte hunder ikke utgjør noen større smittefare per definisjon enn andre importerte dyr. For eksempel er det stor risiko hos oppdrettere i utlandet som holder hundene tett i tett, sier Siri Martinsen veterinær og leder i NOAH - for dyrs rettigheter.

NOAH mener at det er urimelig å stigmatisere hjelpetrengende hunder fremfor hunder som importeres fordi noen vil kjøpe og selge dem.

Leder i Noah er Siri Martinsen er skeptisk til et importforbud.

- NOAH er selvsagt for bedre dyrehelse, og det er vår erfaring at de som driver med omplassering også ønsker det. Vi mener Mattilsynet bør utarbeide en «beste praksis»-veileder for import, med det må være likt for alle. Likt for de som tjener på oppdrett og de som ønsker å hjelpe, forteller Martinsen.

Marte Alstad tror det handler om å finne riktig hund til rett person.

- Jeg ønsket meg en robust hund som jeg kunne ta med meg på fjellet og det fikk jeg i Zinga.