Adresseavisen omtalte i juni i fjor en liten flik av politiarbeidet i saken. Da ble to litauere (48 og 27 år) pågrepet og varetektsfengslet av Sør-Trøndelag tingrett, etter funn av nær to kilo amfetamin i skogen ved Byavassvegen på Frosta.

Brukte mange politimetoder

Nylig møtte de to mennene i retten tiltalt for grov narkokriminalitet. I retten ble hele spekteret av politiets metoder brukt i forbindelse med opprullingen av saken, presentert for dommerne:

Både kommunikasjonskontroll, teknisk sporing av kjøretøy, romavlytting, hemmelig ransaking, kameraovervåkning og undercover-agent fra politiet er omtalt i rettsavgjørelsen.

Politiet måtte lete lenge, før de fant dette partiet med narkotika i skogen på Frosta. Det dreier seg om 1789 gram amfetamin, som to litauere nå er dømt for å ha ervervet og oppbevart.

- Flere skjulte etterforskningsmetoder ble brukt, sier statsadvokat Kaia Strandjord, som var aktor i den åtte dager lange straffesaken.

Avlyttet fra 2016

Det går frem av dommen at politiet hadde avlyttet telefonen til den 48 år gamle litaueren fra februar 2016 frem til juni 2017. Det første forholdet han måtte svare for i retten var imidlertid overdragelse av 1,2 kilo amfetamin til en norsk 41-åring ved Hegra i Stjørdal i desember 2015. Dette nektet han straffskyld for. Nordmannen, bosatt i Trondheim, ble dømt for dette og flere andre forhold i november i fjor, og vitnet i straffesaken mot litaueren. 41-åringen forklarte at han hadde en avtale om å forsøke å selge partiet med amfetamin for 120 000 kroner og at han 30. desember 2015 fikk overlevert dette fra en annen litauer. 41-åringen betalte 35 000 kroner kontant.

Sør-Trøndelag tingrett finner det bevist at 48-åringen etter avtale overdro narkopartiet til nordmannen og fikk den andre litaueren til å levere det. Sistnevnte er ikke pågrepet av politiet, og er besluttet etterlyst internasjonalt, opplyser Strandjord.

- Farefull metode

Trondheimspolitiet fortsatte å holde 48-åringen under oppsikt og i april 2016 ble det satt inn en såkalt undercover-agent, for å samle informasjon om denne mannen, samt den medtiltalte 27-åringen, ifølge dommen.

- Metoden med undercover-agent må godkjennes av politimester og statsadvokat. Det er en vanskelig og farefull metode for den som driver med dette, sier Strandjord.

Politiadvokat Bente Bøklepp, som var medaktor under straffesaken, vil ikke si noe om hvor ofte politiet i Trøndelag benytter seg av denne metoden. Hun opplyser imidlertid at slike agenter er en del av et nasjonalt bistandsorgan i Oslo-politiet, hvor politidistriktene kan henvende seg når de trenger infiltrasjonshjelp.

Ecstasytabletteene lå i denne flasken da politiet fant stoffet.

Undercover-agenten i denne saken kalte seg «Åge», og vitnet anonymt under straffesaken.

Monterte videokamera

Av dommen går det frem at agenten frem til juni 2017, hadde en rekke møter med den tiltalte 48-åringen. Samtalene på engelsk ble tatt opp og er gjengitt i dommen. Retten mener at samtalene viste at litaueren hadde god kjennskap til handel med amfetamin, ifølge dommen.

5. oktober i 2016 landet 48-åringen og 27-åringen på Værnes etter en tur til hjemlandet. Politiet ransaket da bagasjen deres uten at de visste det og registrerte en mobiltelefon. 27-åringen kjøpte deretter en GPS ved en el-butikk i Levanger. I forbindelse med kjøpet, spurte han betjeningen om det var mulig å taste inn GPS-koordinater på utstyret, ifølge dommen. Dette utstyret skulle politiet finne igjen året etter.

Politiet monterte en videokamera for å overvåke et skogsområde på Frosta fra oktober 2016. Her er en 27 år gammel litauer som senere ble både tiltalt og dømt for oppbevaring av nær to kilo amfetamin i dette skogsområdet.

Over flere dager i oktober 2016 registrerte politiet aktivitet i et skogsområde ved Byavassvegen på Frosta - ikke langt fra Falstadskogen, og 24. oktober fant politiet en plastflaske med ecstasytabletter. Et funn som politiet senere ikke har klart å knytte til noen konkrete personer. Politiet monterte etter dette et videokamera på stedet for å holde området under oppsikt.

Fant ikke narko

Etterforskerne jobbet ufortrødent videre med miljøet, og 11. juni i 2017 sto spanere på avstand og fulgte med da 27-åringen møtte to andre litauere (26 og 29) på en rasteplass nord for Åsen - ved Nesvatnet. Politiet forventet at det skulle skje en overlevering av amfetamin. De to litauerne på 26 og 29 år kjørte etter noen minutter til Trondheim, hvor de ble stoppet, pågrepet og senere varetektsfengslet. Politiet ransaket både bilen og mennene, men fant ikke noe narkotika.

Politiet fulgte også etter 27-åringens bil. Han stoppet ved skogsområdet nært Byavassvegen - området hvor han hadde vært observert flere ganger tidligere. Litaueren gikk inn i skogen med en ryggsekk og ca. 20 minutter senere kom han ut igjen med den samme sekken. Han ble pågrepet kort tid etterpå og varetektsfengslet sammen med 48-åringen.

I sekken til mannen fant politiet arbeidshansker, en hagespade, GPS-utstyret som han kjøpte i Levanger i 2016 og en lapp med to GPS-koordinater. Mellom disse to punktene hadde politiet tidligere funnet ecstasyen, ifølge dommen.

Oppsøkt etter løslatelse

Men noe amfetamin ble imidlertid ikke funnet i skogen trass omfattende søk med narkohunder. De fire litauerne måtte derfor løslates. 26- og 29-åringen forlot landet, men det gjorde ikke de to andre litauerne. De dro til en bolig på Frosta, hvor agenten «Åge» 22. juni i fjor oppsøkte dem og tilbød seg å kjøpe narkopartiet, som retten mener de to hadde oppbevart i skogen. Det litauerne imidlertid ikke visste, var at politiet hadde funnet partiet på 1,7 kilo amfetamin i skogen samme dag. Stoffet ble gravd opp ved det ene koordinatspunktet som 27-åringen hadde nedskrevet på lappen.

14. juni i fjor ble fire litauere fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Politiadvokat Bente Bøklepp ved Trøndelag politidistrikt fikk medhold i at mennene kunne fengsles i én uke - selv om politiet på dette tidspunktet ikke hadde gjort noe narkobeslag som kunne knyttes til mennene. Dommerfulmektig Eli Husjord administrerte fengslingsmøtet.

«Åge» oppsøkte litauerne på nytt rundt midnatt 22. juni, og fortalte at han hadde funnet stoffet, og tilbød seg å overlevere penger. Like etter ble litauerne pågrepet av politiet og har sittet varetektsfengslet siden.

Mennene var tiltalt for å ha ervervet de nær to kiloene med amfetamin fra 26- og 29-åringen på rasteplassen og for å ha oppbevart stoffet i skogen på Frosta. Begge nektet straffskyld.

Mennenes forsvarere problematiserte under straffesaken bruken av undercover-agenten og mente at klientene måtte frifinnes på grunn av dette.

Advokat Torfinn Svanem er forsvareren til den ene dømte litaueren. Han opplyser at saken er anket.

- Vi mener at dette var en ulovlig politiprovokasjon. Det var ikke de siktede som tok initiativet til samtalene, sier advokat Torfinn Svanem, som forsvarer 48-åringen.

Flere års fengsel

Retten viser imidlertid til at litauerne ikke var tiltalt for å ha solgt partiet til «Åge», men for erverv og oppbevaring. Det påpekes også i dommen at opplysningene i saken viser at 48-åringen hadde kontakt med andre enn «Åge» når det gjaldt mulige leveranser av narkotika.

Dommerne mener 48-åringen har vært en tilrettelegger, og dømmer ham til fire års fengsel for de to forholdene i tiltalen. 27-åringen dømmes til to års fengsel. Begge har anket dommen.

Statsadvokat Strandjord opplyser at 26- og 29-åringen som forlot landet etter varetektsperioden også vil bli etterlyst internasjonalt.