Økokrims opplysninger om kontakten mellom Geir Waage og Rune Olsø i grønn strek-saken har vekket sterke reaksjoner - også internt i Arbeiderpartiet.

Partiet må nå finne ut hvordan dette skal håndteres. Etter det Adresseavisen forstår var det allerede på Aps gruppestyremøte mandag morgen sterke reaksjoner på saken. Internt i Ap har mange til nå forsvart Rune Olsø. Dette er i ferd med å snu. Ifølge avisens kilder skal flere i partiet føle seg lurt – og det skal være uttrykt både sinne og skuffelse. Ordfører Rita Ottervik skal være blant dem som har reagert skarpest på den nye informasjonen, men også personer som før har vært sterke støttespillere, har nå snudd.

Les mer: Her er SMS-ene og e-postene mellom Waage og Olsø

- Aps gruppe avgjør tilliten

Gjennom hele mandagen må Aps gruppeleder, Geir Waage, forklare seg om sin egen rolle i saken. Klokken 12.30 møttes samarbeidspartiene til Ap for første gang etter Økokrims nye opplysninger. Deretter blir møtene flyttet til Folkets Hus: Først møtes styret i Trondheim Ap klokken 16, deretter skal hele bystyregruppa samles klokken 18. Ordinære politiske saker skal også opp, men spørsmålet om Ap-politikernes egen tillit til Waage blir det mest presserende å få avklart.

Mandag ettermiddag ble det imidlertid klart at Aps samarbeidspartier fremdeles har tillit til Geir Waage. Etter et møte på ordførerens kontor uttalte Sp-topp Marte Løvik at det var «veldig ok å få snakket med Geir».

- Han forklarte seg i møtet, og jeg sa til han: Jeg har ingen grunn til ikke å ha tillit til det du forteller. Økokrim legger til grunn at Waage ikke hadde kjennskap til Kystadsaken, og da kan ikke jeg gjøre noe annet heller.

- Men han videresendte e-posten om grønn strek til Olsø selv om han visste at han var inhabil?

- Ja, og Geir innrømmer at han har gjort feil i saken. Alt dette har han beklaget for oss, og jeg har en grunnleggende tro på at alle mennesker skal få en ny sjanse. Uansett, det er opp til Ap om de har tillit til Geir eller ikke. Men som samarbeidspartner har jeg ikke noe problem med å samarbeide videre med Geir. Men det kan ikke komme noen nye ting. Han har gjort dumme ting, og når legger seg flat, må man få lov til å starte på nytt.

Rita Ottervik: - Waage og Olsø opptrådte uheldig

Venstres Erling Moe var ordknapp etter møtet.

- Jeg ønsket å høre Geir versjon, og den fikk vi. Jeg synes Geir forklarte seg på en bra måte.

- Du har fortsatt tillit til Waage?

- Ja. Så er det klart at når det gjelder tilliten til Waage, er det primært Aps gruppe som avgjør det spørsmålet.

Les kommentaren: - Det er vanskelig å forstå at Ap kan ha tillit til gruppeleder Geir Waage etter Økokrims avsløringer.

- La seg flat

Også KrFs kommunalråd Geirmund Lykke hadde tillit til Waages forklaring.

- Rita og Geir ga en ærlig, tror jeg, fremstilling av det som har skjedd. Det synes jeg var et godt grunnlag for at vi kan fortsette et godt samarbeid, sier Geirmund Lykke.

- Hva sa Waage?

- Han sa ikke noe nytt fra det som allerede er kommet frem. Men det var mer personlige opplevelser og følelser rundt det som har skjedd, og det skal ikke jeg gjengi.

- Beklaget han?

- Ja, han la seg flat, og mener han burde vært mer aktsom.

Les mer: - Det er forferdelig skuffende at Rune Olsø og Geir Waage har løyet om dette

Forklarte seg om styreverv

Det første møtet Waage måtte forklare seg i, var Aps gruppestyremøte mandag morgen. Der forklarte han seg om kontakten med Rune Olsø kvelden før det viktige bygningsrådsmøtet, der det viser seg at det var Rune Olsø selv som hadde formulert forslag til merknad, selv om han var inhabil. Waage har også forklart seg om sin rolle i styret til Rune Olsøs eget selskap, Rokap, som skulle få 400 000 kroner etter at avtalepunkt to i avtalen var innfridd – å få Kystad vekk fra grønn strek. Forslaget Geir Waage leverte videre til Ap-gruppa som sitt eget, fikk altså direkte betydning for inntektene i selskapet han selv satt i styret i. Faktisk var det hele driftsinntekten det året. Ifølge sentrale kilder er de 400 000 som står oppført som driftsinntekter i Rokap 2015, nettopp knyttet til dette. I en kommentar til Adressa sa Geir Waage torsdag at han i årsskiftet 2014/15 ba om å bli byttet ut som vara til styret, etter å ha vært det i et halvt år uten å delta på noen møter eller motta noen sakspapirer. I en kommentar torsdag sa Olsø nå at disse pengene var en del av Staurs ordinære kompensasjonsordning, og tilfalt selskapet under forutsetning av at hele Kystad-avtalen ble gjennomført.

Les også kommentaren: Tillitskrise i Arbeiderpartiet

Rask avklaring

Mandag ettermiddag og kveld må Waage igjen forklare seg overfor sitt eget parti. Etter det Adresseavisen forstår vil han også der legge seg flat og innse at han har opptrådt dumt. Spørsmålet er om dette er tilstrekkelig til å berolige partiet. Det er bystyregruppa som må avgjøre om de har tillit til sin gruppeleder, og utfallet av gruppemøtet mandag kveld på Folkets Hus vil derfor avgjøre om Waage vil fortsette som gruppas leder. Oppfatningen i Ap er at det Rune Olsø har gjort, er langt utenfor det som kan aksepteres. Geir Waages situasjon er mer uavklart.

- Mange er indignerte. Waage må nå ha en annen strategi enn å være lojal til sin venn, Olsø, sier en sentral kilde.

Etter det Adresseavisen forstår, er man innstilt på en rask avklaring.

Les mer: - Henleggelsen var som forventet