Flere kilder i regjeringspartiene sier nå til Adresseavisen at de tror stortingspresidenten selv kommer til å trekke seg.

LES KOMMENTAR: Nå er det nok, Thommessen

Byggeskandalen på Stortinget har vokst og vokst. Onsdag skal Thommessen orientere finanskomiteen, der blant annet Sivert Bjørnstad (Frp) sitter. Sørtrønderen er lite imponert over det som så langt har kommet frem rundt byggesaken. Kostnadene har vokst til 2,3 milliarder kroner etter den siste oppdatering på nye 500 millioner kroner. For to uker siden gikk stortingsdirektør Ida Børresen av. Olemic Thommessen har tilsynelatende ikke lignende planer:

- Man tar også ansvar ved å bli, sa Thommessen til NTB etter et krisemøte mandag kveld.

Lite imponert: Sivert Bjørnstad (Frp) er lite imponert over den historiske kostnadssmellen på Stortinget.

Må få fakta

Rødt, SV, MDG og Sp er allerede klare til å erstatte Thommessen dersom det skulle komme til ny votering om presidentskapets sammensetning. En ny votering krever støtte fra minst 34 representanter. De som sitter i regjering med partiet til presidenten, farer i alle fall foreløpig noe stillere i dørene. Bjørnstad kommenterer:

- Jeg håper saken løser seg før Stortinget må avgjøre om han har tillit eller ikke, sier Bjørnstad noe kryptisk.

- Det betyr vel i praksis at du mener han bør trekke seg?

- Ikke nødvendigvis. Nå blir det avgjørende å finne ut hvem som visste hva og når og så får vi konkludere etter det, sier Bjørnstad.

Det ventet at Thommessen blir grillet både av opposisjon og posisjon onsdag.

- Sivert Bjørnstad prøver han å godblunke til velgerne, samtidig som han ikke går så langt som å utfordre statsministeren, sier Bjørnar Moxnes om Bjørnstads uttalelser.

Dobbeltkommunikasjon

Bjørnar Moxnes (Rødt) sier dette om Bjørnstads noe kryptiske uttalelse:

- Et halvveis vellykket forsøk på dobbeltkommunikasjon. Bjørnstad skjønner at tilliten til Thommessen er på et historisk lavmål ute i befolkningen av gode grunner. Samtidig sitter hans eget parti i regjering med Høyre, som under Erna Solberg holder sin hånden sin over nettopp den samme Thommessen, sier Rødt-lederen.

- Så her prøver han å godblunke til velgerne, samtidig som han ikke går så langt som å utfordre statsministeren. Det var jo Solberg personlig som sørget for at Thommessen ble gjenvalgt etter den første runden med skandaler, påpeker Moxnes.

Moxnes sitter sammen med Bjørstad i finanskomiteen og kvesser nå pennen for å komme med kritiske spørsmål. Også Høyres Guro Angell Gimse sier onsdagen blir viktig:

- Foreløpig har jeg tillit til Thommessen, men vi må gå gjennom hvem som visste hva når og hva overskridelsene beror på. Vi får høre hva som kommer ut av møtet onsdag, sier Guro Angell Gimse.

- Foreløpig har jeg tillit til Thommessen, men vi må gå gjennom hvem som visste hva når og hva overskridelsene beror på, sier Guro Angell Gimse.

Trakk tilbake uttalelse

Tidligere direktør Børresen trakk tirsdag tilbake deler av uttalelsen hun sendte ut i forbindelse med at hun gikk av, skriver Aftenposten. Børresen skrev opprinnelig at administrasjonen varslet presidentskapet før jul om at det lå an til nye kostnadsoverskridelser. Men i en epost hun sendte til presidentskapet tirsdag, skal hun ifølge avisen ha trukket de uttalelsene som tegner et bilde av at presidentskapet ble informert allerede i fjor.

Etter at den siste budsjettsprekken på 500 millioner kroner ble kjent 15. februar, har mange stilt spørsmål knyttet til stortingspresident Olemic Thommessens redegjørelse for Stortinget 20. desember. Da sa han at byggeprosjektet lå an til å holde seg innenfor budsjettrammene.

Flere stortingsrepresentanter har reagert på at en betydelig kostnadssprekk ble kjent bare få uker etterpå. Hvem som visste hva, og når, blir noen av de viktigste spørsmålene å få avklart onsdag.