Rita Ottervik (Ap) slår fast at partiets egne vedtekter er brutt i saken om grønn strek.

Økokrims nye opplysninger om kontakten mellom Ap's gruppeleder Geir Waage og hans nære venn, Rune Olsø, førte til at Waage mandag i tre intense Ap-møter måtte forklare seg om sin egen rolle – og om hva han har visst og ikke om Olsøs økonomiske interesser i Kystad-saken.

Begge de to Ap-toppene har i lang tid fremholdt at de ikke hadde noen kontakt om saken, men SMS'er og e-poster viste at Waage lot Olsø formulere forslaget til merknad som ville utløse 400 000 kroner til Olsøs eget selskap Rokap AS. Olsø avviser at Rokap mottok honorar som en følge av at Kystad ble tatt ut av grønn strek (se hans svar nederst i saken).

I forrige uke kunne Adresseavisen også fortelle at nettopp Geir Waage var varamedlem i Rokaps styre.

Les også: Waage i møter hele dagen - kjemper for partiets tillit

- Svært alvorlig

Nå kommer ordfører Rita Ottervik med ytterligere nye opplysninger i saken. Hun er en av flere politikerne som ble avhørt av Økokrim, og det er i forbindelse med disse avhørene den nye informasjonen har kommet frem.

- Økokrims etterforskning og andre opplysninger som har kommet frem, har vist oss at Rune Olsøs kontakt med bystyrerepresentantene har hatt et større omfang enn vi var kjent med. Det har vært grunnlag for betydelige diskusjoner fordi vi ser svært alvorlig på det. Partiets vedtekter er brutt, og dette er virksomhet som vi tar sterkt avstand fra, sier ordføreren.

- Hvor mange representanter snakker vi om?

- Jeg har ikke eksakt tall, men det er mer enn fem andre enn Waage. Jeg har sett noen få henvendelser som politiet viste meg under etterforskningen. Noen andre har fortalt om sms-er de har mottatt. Noe ble kjent på møtet mandag, sier Ottervik. Det var på dette møtet mandag kveld i Ap's bystyregruppe at Geir Waage fikk fornyet tillit av sin egen partigruppe, etter at han hadde forklart seg om sin egen rolle i Kystad-saken.

Vil ikke navngi

Ottervik vil ikke navngi hvilke representanter Olsø har kontaktet.

- Dette er en adferd som vi vil ta sterkt avstand fra, sier hun.

- Hva har skjedd?

- Rune Olsø har ikke bare vært i kontakt med Geir Waage, men også sendt meldinger av ulike slag til flere andre i Aps bystyregruppe. I vedtektene til Ap står det at har du personlige, økonomiske eller forretningsmessige interesser, skal du avstå fra å delta i behandlingen av saker, sier Ottervik.

- Hva har Olsø drevet med?

- Han har prøvd å påvirke én og én representant, og det ser vi svært alvorlig på. Jeg har ikke selv sett alle meldingene, men han har sendt sms-er og eposter med innspill innenfor saksområder hvor han er inhabil. Det handler om saker vedrørende grønn strek, sier Ottervik.

Hun vet ikke om det konkret gjelder Kystad.

- Erklærte meg inhabil

I et intervju med Adresseavisen mandag kveld uttalte Ottervik følgende om Olsøs fremtid i partiet:

- Han har ingen verv i Ap og har fritak fra bystyret. Det som har skjedd, er et så betydelig tillitsbrudd at det er vanskelig å se for seg at han kan komme tilbake i noen fremtredende posisjoner i Ap igjen.

Tidligere Ap-topp Rune Olsø sier han var åpen om at han og hans arbeidsgiver hadde interesser i grønn strek-saken. - Det var jobben min å fremme disse interessene, og jeg erklærte meg derfor inhabil fra å delta i behandlingen i partiets organer.

Adresseavisen har sendt Rune Olsø flere spørsmål på e-post, blant annet hvordan han ser for seg sin egen fremtid i partiet. Olsø har ikke ønsket å svare på dette, men sender følgende kommentar til saken via e-post:

- Det er flere forhold jeg kunne ha håndtert klokere, for å unngå misforståelser i ettertid. Uavhengig av det har den grundige undersøkelsen som myndighetene har gjennomført har konkludert med at verken habilitetsreglene eller loven er brutt, og saken er henlagt. Henleggelsen slår fast at « … det forhold at Olsø ikke ga nærmere opplysninger om sine interesser spesifikt knyttet til Kystad-området, [kan] ikke isolert sett sies å være klart klanderverdig», skriver Olsø og fortsetter:

- I Trondheim Aps vedtekter står det «De som ifølge kommuneloven er inhabile ved behandling av en sak kan ikke ta del i avstemminger i saken i bystyregruppa eller representantskapet.» De nasjonale vedtektene sier «Den som har personlige eller familiære interesser … i en sak som behandles i partiets organer eller i kommunestyregruppe … er å anse som inhabile og kan således ikke ta del i behandlingen av saken.» Jeg var derfor åpen om at jeg og min arbeidsgiver hadde interesser i grønn strek-saken, allerede i mars 2015. Det var jobben min å fremme disse interessene, og jeg erklærte meg derfor inhabil fra å delta i behandlingen i partiets organer. Jeg har altså kun kommet med innspill og synspunkter etter å ha erklært meg inhabil, slik partiets vedtekter krever.

Olsø sier følgende om Økokrims opplysning om at merknaden ville utløse 400 000 kroner til hans eget selskap Rokap:

- Jeg vet ikke hvor mange ganger dette må gjentas, men det er altså feil at mitt selskap mottok honorar som en følge av at Kystad ble tatt ut av grønn strek. Disse pengene var en del av Staurs ordinære kompensasjonsordning, og tilfalt selskapet kun under forutsetning av at hele Kystad-avtalen ble gjennomført. Selv om milepælen knyttet til grønn strek allerede var betalt til Staur, falt altså honoraret mitt bort da avtalen ble hevet.

Ap-topp Geir Waage (t.v) måtte forklare seg om sin rolle i Kystad-saken på et Ap-møte på Folkets Hus mandag kveld. Han gjentok at han ikke kjente til at vennen Rune Olsø hadde økonomiske interesser i Kystad. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte