Er det så vanskelig å si nei, da? Når er det passende å si nei?

Slike spørsmål strever samtaleforsker Marit Olave Riis-Johansen med i sin forskning ved NTNUs institutt for språk og litteratur. Hun slår fast at det er ikke bare bare å si nei til en invitasjon om det er til lunsj eller kino. Enda verre er det når det er snakk om sex.

- Du må ikke si nei for tidlig. Dersom du tidlig i en date sier at du ikke vil ha sex, har du også antatt at den andre vil ha sex med deg, sier samtaleforskeren og fortsetter med at det er risikosport å anta noe slikt. Den andre kan komme til å si at det absolutt ikke var tanken og underforstått: hvem er du som tror noe slikt?

- Det er risikofullt å avvise noe som ikke er en tilnærming. Det blir pinlig å ha misforstått.

- Vanskeligere å si nei enn ja

Hun innfører det faglige begrepet «ansiktsbevaring». Det er vanskelig å si nei fordi vi risikerer at den andre mister ansikt.

- Det å si nei, er vanskeligere enn å si ja. Når du får en lunsjinvitasjon, er det lett å si ja. Et nei, derimot, må begrunnes. Det krever en unnskyldning eller forklaring. Vi presenterer alltid en begrunnelse når vi sier nei til en invitasjon. Dersom vi ikke gjør det, har vi ikke bare avvist invitasjonen, men også relasjonen, sier Marit Olave Riis-Johansen.

- Når det gjelder sex er invitasjonen ofte mer utydelig, og det er mye vanskeligere å finne den rette timingen til å si nei. Når passer det å si nei? Enda vanskeligere blir det når du har alders- og maktdimensjonen som i AUF og Unge Høyre.

Les også: – Jeg er ikke en taus og dekorativ potteplante

Tilgang til politiske arenaer

Riis-Johansen slår fast at det her dreier seg om unge som er interessert i politikk og vil framstå som voksne og interessante.

- Mye står på spill ved å si nei. Du risikerer å miste tilgang på politisk interessante arenaer, sier Riis-Johansen.

- Det handler egentlig ikke bare om at det er vanskelig å si nei på sosialt aksepterte måter, men at det er vanskelig å fortolke situasjonen. Ungdommer er generelt i kontinuerlig prøving og feiling når det kommer til forhold, seksualitet og egne grenser. Når de i tillegg er nye i en organisasjon, kan spillereglene være uklare for dem. Hva er vanlig her? Er jeg prippen som ikke vil dette? spør samtaleforskeren.

- Rent maktmisbruk

- Rent maktmisbruk, sier kjønnsforsker Wencke Mühleisen ved Universitetet i Oslo. Hun mener det er viktig og nødvendig å snakke om skammen jentene føler på og som «Anne» forteller om.

Kjønnsforsker Wencke Mühleisen

- Det er tydeligvis svært vanskelig å stå fram og legge ansvaret og skammen dit den hører hjemme. Når unge jenter med ambisjoner om å engasjere seg politisk i et parti, blir utsatt for seksuell trakassering og utnyttet av menn som er eldre enn dem og har større status, er det snakk om rent maktmisbruk, sier Mühleisen. Hun mener skammen blir ekstra stor når den unge jenta blir utnyttet og utsatt for misbruk av personer hun ser opp til og som har som oppgave å støtte, veilede og vise vei.

- Det er uhyre viktig at skammen blir omgjort til sunt sinne og utpeking av hvem som hadde ansvaret. Skammen må flyttes fra offeret til utøveren, sier kjønnsforsker Wencke Mühleisen.

Tidligere AUF-leder: - Flere var for ivrige på sjekker´n

Tok det opp: Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen var leder i AUF fra 2000 til 2002. Hun tok opp med flere gutter at de oppførte seg på en måte som ikke var greit, dersom de var for ivrige på sjekker’n mot yngre jenter.

- Jeg har tatt opp med flere gutter at de oppførte seg på en måte som ikke var greit, dersom de var for ivrige på sjekker’n mot yngre jenter. For noen betydde det slutten på den politiske karrieren. Det var personer vi ikke kunne ha i AUF, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Eva Kristin Hansen.

I dag er Eva Kristin Hansen første visepresident i Stortinget. Hun var leder for AUF fra 2000 til 2002.

Hun forteller det var noen gutter i de fleste fylkeslagene som var svært aktive på sjekkefronten.

Eva Kristin Hansen sier at hun aldri mottok varsel om upassende oppførsel, men sier også at de ikke hadde noe formelt varslingssystem den gangen. Derimot forteller hun at mange jenter var opptatt av å hindre at yngre jenter ble utsatt for et utilbørlig sexpress fra eldre gutter. De var opptatt av å bevisstgjøre både gutter og jenter i hva som er greit og hva som ikke er greit.