Politiet mistenker at flere av klubbene over lang tid har betalt beskyttelsespenger til kriminelle gjengmiljøer, skriver Aftenposten.no.

Pokerspillet var i full gang på de fem pokerklubbene da rundt 100 politifolk gikk til aksjon flere steder i Oslo torsdag ved 22.30-tiden. Sivile spanere gikk inn på klubbene og ble ved flere av pokerklubbene etterfulgt av bevæpnet politi.

Torsdagskveldens politiaksjon er det største tilslaget mot de ulovlige pokerklubbene noensinne. Mannskaper fra beredskapstroppen og brannvesenet sto også klare til å bistå.

Hundepatruljen var med inn da politiet entret én av klubbene. Der deltok rundt femti spillere i en turnering.

- Rene trønderbataljonen

På en klubb gikk 14-15 spanere inn hoveddøren og slo inn en bakdør med brekkjern. Den første som kom ut, var en 26 år gammel spiller fra Trøndelag.

– Det var rene trønderbataljonen som kom inn, sier han oppgitt etter at kveldens pokerlag var over. Han vil ikke svare på om han spilte turnering eller cashgames, og bedyrer at han ikke har sett noe pengespill på klubben. Han forteller at alt gikk rolig for seg da politiet kom.

En annen spiller sier:

– Det er ufattelig trist at politet bruker så masse ressurser på dette når de i stedet kunne brukt tiden på mer alvorlig kriminalitet.

Langvarig etterforskning

Oslo-politiet har i lengre tid etterforsket klubbene som tilbyr ulovlig pengespill på poker.

Aksjonen skjedde i samarbeid med Lotteritilsynet. I første omgang er det bestemmelser i Lotteriloven om forbud mot organisert pengespill som benyttes for å slå til mot klubbene.

– Det er straffbart å drive disse pokerklubbene. Denne kriminaliteten strekker seg i tillegg mye lenger enn bruddene på lotteriloven, forklarer politiinspektør og leder av Oslo-politiets enhet sentrum, Tore Soldal.

Gjenger krever beskyttelsespenger

Deler av aksjonen er ledd i Oslo-politiets arbeid for svekke kriminelle gjengmiljøer, blant annet beryktede Young Bloods på Holmlia, opplyser politikilder til Aftenposten.

Målet er å stenge virksomheten ved pokerklubbene og for noen av stedene å strupe inntektsstrømmen til gjengene.

Young Bloods har i den senere tid preget nyhetsbildet med blodige oppgjør med skyting, trusler og narkotikakriminalitet. Gjengen skal ha forbindelser til albansk mafia i Norge og Sverige.

– Vi ser at tyngre kriminelle grupper tvinger eller tilbyr noen klubber å betale beskyttelsespenger. Men vi mener også at noen av disse kriminelle gjengene har tilknytninger opp mot eiersiden av klubbene, opplyser Stig Vasbø, leder av etterretningsseksjonen ved enhet sentrum.

Han vil ikke gå nærmere inn på hvilke kriminelle nettverk politiet knytter opp mot gamblingmiljøet, og ved hvilke klubber de er involvert.

«Operasjon gambling»

Aftenpostens avsløring av Norges største ulovlige pokerklubb, Oslo Poker, i oktober i fjor, førte til økt oppmerksomhet fra Lotteritilsynet og politiet mot pokermiljøet.

Det skal ha blitt oppfattet som særlig provoserende at den store pokerklubben med 18 pokerbord og ulovlig servering av mat og alkohol, bare ligger 200 meter fra Sentrum politistasjon.

Noe senere opprettet Oslo-politiet det de omtaler som «Operasjon Gambling», med omfattende etterforskning mot flere pokerklubber og deres bakmenn.

Poker døgnet rundt

Politiet slo til samtidig mot de fem klubbene og jobbet torsdag kveld med å sikre bevis på stedene. De fem stedene politiet aksjonerte mot torsdag kveld, har i lang tid tilbudt både turneringer og såkalte cashgames for hundrevis av pokerspillere.

Flere av pokerklubbene har til tider holdt åpent 24 timer i døgnet med ulovlig pokerspill om penger, og de har dessuten servert alkohol og mat uten lovlig skjenke- eller serveringsbevilling.

Næringsetaten i Oslo kommune har ikke registrert noen bevilling på disse adressene som samsvarer med navnene på pokerklubbene eller organisasjonene som driver dem.

Norsk Pokerforbund synes det er beklagelig at det ikke finnes noe lovlig sted der man kan spille poker, melder forbundet på twitter.

Mistanke om narkotikaomsetning og svart arbeid

Politiet har også mistanke om andre kriminelle forhold ved enkelte av stedene, blant annet narkotikaomsetning og utstrakt bruk av svart arbeid.

– Noen av klubbene har åpent døgnet rundt hele året, så vi antar at det er betydelige summer som det blir spilt for, sier Tore Soldal i Oslo politidistrikt. Han beskriver omfanget av ulovlig pokerspilling i Oslo slik:

– Det er omfattende når vi mer eller mindre kan velge og vrake når vi skal lage en aksjonsplan. Da er det et stort problem.

Politiets enhet sentrum har initiert og ledet denne aksjonen, men samarbeider med de andre enhetene i Oslo-politiet, spesialseksjoner og Øst politidistrikt.

Brann- og redningsetaten i Oslo er også med på torsdagskveldens aksjon.