«Anne» var 16 år og fersk i AUF. Da opplevde hun å bli utsatt for sexpress fra pågående menn i 20-årene.

- AUF var en skole i å håndtere pågående menn, fortalte «Anne» i Adresseavisen torsdag.

Kvinnen har i de 20 årene som har gått etter AUF-tiden sin, skammet seg for at hun ikke sa nei. Hun har tenkt mye på hvorfor hun godtok å ha seksuelle forhold med menn som var fem-ti år eldre enn henne.

LES BAKGRUNN: HUN VAR 16 ÅR, FERSK I AUF OG HADDE ET SEKSUELT FORHOLD TIL EN VOKSEN LEDER

- Det er ingen grunn til at hun skal skamme seg, sier stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt.

Huitfeldt var leder i AUF fra 1996 til 2000. Da innførte hun reglene mot å tafse nedover. Reglene ble utsatt for latterliggjøring, men hun mener det mest var fra andre utenfor AUF.

- Innad mener jeg at reglene ble forstått, men jeg kan ikke garantere at alle fulgte dem.

Mange slike historier

- Vi kunne snakke om at mannlige tillitsvalgte hadde sjans på yngre jenter, sier Anniken Huitfeldt.

Hun har også hørt unnskyldningene og forklaringene om at jenta jo var med på det. At hun ikke sa nei.

- Det holder ikke. Ansvaret ligger på den med mest makt, understreker den tidligere AUF-lederen.

- Veldig mange har opplevd det samme. Jentene blir fascinert av gutter som er eldre og har posisjoner. Derfor er det vanskelig å si nei. Det må guttene gjøre selv.

- Han misbrukte makten

- Det er den gamle historien, som i sangen om hun som er femten år og blir forelska i læreren. Men læreren i sangen er klok og ber henne komme tilbake når hun blir eldre, det er ikke jenta på femten som skal skamme seg for at hun blir forelska av en hun ser opp til, sier Huitfelt.

- Historien om «Anne» forteller noe om et maktforhold jenta opplevde da hun var 16. Som voksen ser hun at han misbrukte makten sin.

- Jenter kan bli fascinert av deg fordi du har makt. Du må sette grensene selv, var beskjeden AUF-leder Anniken Huitfeldt måtte gi til guttene og mennene med lederverv i organisasjonen.

- Må være bevisst makt og innflytelse

Hun er opptatt av hvor mye makt og autoritet gutter og menn med lederposisjoner får i organisasjonslivet.

- De blir beundret av yngre jenter. Det samme gjelder idretten også der 22-åringer er trenere for yngre jenter. Du må være bevisst din makt og innflytelse og sette grenser for deg selv. Derfor innførte vi tafse-nedover-reglene. Noe annet var dersom folk forelsket seg.

Huitfeldt slår fast at en 24-åring med lederposisjon, som fylkesleder eller i sentralstyret, har makt og virker attraktive for unge jenter. Dette ville hun at guttene skulle forstå.

- En fylkesleder på 22 har stor autoritet over jenter på 16. Det må de være seg bevisst. Det er stor forskjell en gutt du ser opp til, sammenlignet med en tilfeldig voksen mann. Den siste er det lett å avvise, sier hun.

Fikk ikke dra på helgekurs

Selv hadde Anniken Huitfeldt en streng mor som nektet henne å dra på helgekurs i AUF da hun var 15.

- Det kom to eldre gutter for å hente meg. Da sa mora mi nei, forteller hun og ler av historien i dag.

Senere måtte hun og andre jenter sette grenser for jevnaldrende gutter for å hindre at de var for pågående mot unge jenter. Hun trekker også fram alkoholforbudet som viktig for å hindre slike hendelser.

- Men så kunne det skje noe på puben etterpå, sier den tidligere AUF-lederen. Hun var opptatt av at hun var ungdomsleder hele tiden, også på puben etterpå.

Anniken Huitfeldt mener det har skjedd en endring på de 20 årene som har gått siden hun var leder.

- Metoo har gjort det legitimt å snakke om slike erfaringer. Nå er det ikke bare vi voksne som snakker om det. Nå snakker jentene sjøl.

Tidligere AUF-leder: Anniken Huitfeldt innførte reglene mot å tafse nedover da hun var leder i AUF. Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix