I løpet av de 28 dagene i februar har Stjørdal lensmannskontor utstedt 808 pass ved én eneste biometrisk passautomat. Til sammenligning har de tre passautomatene ved Sentrum politistasjon i Trondheim fått ut 1009 pass i samme tidsrom.

- Vi har aldri hatt så stor produksjon av pass i februar. Nå er det nesten like mange som i høysesong, som vanligvis er i mai og juni, sier funksjonsleder Toril Sandvik ved Stjørdal lensmannskontor.

- Folk fikk panikk

Passkaoset som har rådet i Trondheim har man også fått merke i Stjørdal.

- Over halvparten av passene som skrives ut er til trondhjemmere. Vi forsøker å avlaste Sentrum som har hatt noen utfordringer, og derfor bretter vi opp ermene, sier hun.

Etter at Adresseavisen skrev om de lange passkøene var det mange som ble bekymret.  Sentrum politistasjon fikk passet sitt påskrevet av en justispolitiker som mente ventetiden var uholdbar.

- Folk fikk panikk og ringte ned Sentrum politistasjon. Da satte de en god del kunder over til oss, sier hun.

Vanligvis er det satt av ti minutter til behandling av en passkunde, men de rutinerte saksbehandlerne i Stjørdal bruker ofte kortere tid.

- Dette systemet gir rom for å smette inn noen, og dermed kan vi sette opp kunder som ringer oss på de samme tidspunktene, selv om det i bookingsystemet ser ut som det er fullt, forklarer Sandvik.

LES MER: De trodde de var ute i god tid, men de fikk seg litt av en overraskelse

Gikk aktivt ut i lokalmiljø

Stjørdal lensmannskontor er glad for at mange skaffer seg pass i god tid før sommerferien, og forteller at de gikk aktivt ut i lokalmiljøet for å få folk til å forstå at det gjelder å være tidlig ute.

- Vi ba skoleklasser og idrettslag om å sende ut informasjon. Det er en god del arrangører som ønsker at barna skal ha med seg pass på fotballcup eller andre lignende arrangement. Det er bedre å komme nå, enn i mai og juni når det er størst trøkk.

Noen er også ut i tidligste laget, og Sandvik ber disse om å vente til etter høysesongen er ferdig. Fra september blir det nemlig veldig rolig igjen.

- Skal du reise på tur til høsten, så er det ingen grunn til panikk. Du trenger ikke å skaffe pass nå, understreker hun.

LES MER: Folk dobbeltbooker passtimer i Trøndelag: – Innfør gebyr!

- Skikkelig dugnad

Sandvik er overbevist om at de aller fleste som trenger pass til sommerferien, skal få det. Hun ønsker å skryte av de ansatte som er svært fleksible for å få hjulene til å gå rundt. Hver torsdag har man åpent til 17.30 for å kunne ta unna passbestillinger, mens tidligere har man også hatt åpent på lørdager.

- De ansatte fortjener all mulig honnør for å være så serviceinnstilt. Det er en skikkelig dugnad hvor hele avdelingen står på, og de viser motivasjon og glød for å ta i et tak. Å utstede pass er ikke noe venstrehåndsarbeid. Dette er billetten til det norske velferdssamfunnet, og da må det kontrolleres at passet utstedes til riktig person og at vedkommende har rett på dette, sier Sandvik.

Husker du denne fra i fjor: Politiet vil holde kveldsåpent for å fjerne passkøene

Nye pass kraftig forsinket

Nasjonale ID-kort og pass i ny design skulle etter planen tas i bruk fra 1. april 2018. Men det kommer ikke til å skje ifølge Politidirektoratet.

- Vi kan ikke gi et konkret svar på når nye pass og nasjonale ID-kort vil komme. Det vi kan si er at det er betydelige forsinkelser i prosjektet, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.

- De nye passene og ID-kortene vil bidra til å forebygge og bekjempe misbruk av falsk ID og ID-tyveri, og vil sikre borgernes ID-dokument på en unik måte. For at de nye passene og ID-kortene skal bli sikre, stilles det svært strenge krav til utstedelse, blant annet for identitetskontroll, etterkontroll og sikring av informasjon. Inntil dette er på plass, vil alle få utstedt pass på samme måte som det skjer i dag, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter