Målingen Respons Analyse har utført for Adresseavisen og NRK er egnet til å skape rystelser i kjernen av en av landets sterkeste Ap-bastioner. 27,2 prosent av velgerne ville stemt på Ap dersom det det var kommunevalg i morgen. Ved forrige kommunevalg, i 2015, fikk Ap 41,5 prosent av stemmene. Høyre er nå byens største parti med knapp margin; med 28 prosent av velgerne i ryggen. Til sammenligning fikk partiet 20 prosent av stemmene ved forrige kommunevalg.

LES KOMMENTAR: Høyre bør ikke juble for tidlig

- Bedre enn 24

I Otterviks sykmeldingsfravær er det kommunalråd Sissel Trønsdal som svarer på målingen.

- Ap har en oppslutning på 27,2 prosent. Hva tenker du om det?

- Det er bedre enn 24. Vi må ta det positive, sier Trønsdal og ler.

- …Og Høyre er størst med 28 prosent.

- Avstanden er krympet. Det synes jeg er bra, sier Trønsdal, og viser til en Høyre-måling fra forrige uke hvor avstanden mellom partiene var større.

- Men hadde vi sagt disse tallene til deg for ett år siden hadde du ikke ledd, men grått?

- Ja.

Sissel Trønsdal (Ap) Foto: Frank Cadamarteri

- Dramatisk for Ap

Daglig leder i Respons Analyse, Thore Gaard Olaussen, påpeker at Trondheim har vært en av Aps viktigste bastioner i en årrekke.

- Dette er dramatisk for Arbeiderpartiet i Trondheim. Partiet har ligget rundt 40 prosent og nå ligger de godt under 30. Målingen viser også at kun 60 prosent av de som stemte Ap ved stortingsvalget i 2017 nå sier at de fremdeles ville stemt på partiet. Det er veldig lavt til Ap å være. Til sammenligning sier over 80 prosent av Høyres velgere ved forrige stortingsvalg at de fremdeles ville stemt Høyre. Dette forklarer skiftet av hvilket parti som nå er byens største, påpeker Olaussen.

- I hvilken grad kan nedgangen forklares av vanskelige lokale saker?

- Disse tallene tyder på at for eksempel Kystad-saken har påvirket velgerne. Ap har vært så sterke lokalt i mange år, og Høyre så svake, og da er det sannsynlig at dette skyldes lokale saker. Sakene omhandler jo tilliten til sentrale partifolk i Ap, sier Olaussen.

Bygge tillit

Trønsdal er ikke uenig i Olaussens analyse.

- Det handler om at vi har vært gjennom en del vanskelige saker, både lokalt og nasjonalt. Det er klart mange har satt seg på gjerdet grunnet disse sakene.

Siden kommunevalget i 2015, hvor Ap i Trondheim hadde 41,5 prosents oppslutning, har det bare gått en vei; nedover. Og der Ap i Trondheim har hatt et godt tak på velgerne, er det ikke lenger så stor forskjell på de nasjonale og lokale tallene.

- Er det realistisk at Ap når 40-tallet igjen i Trondheim?

- Klart det er det. Vi må bare brette opp ermene, og vise oss tilliten verdig. Får vi folket til å tro på vår politikk er det ikke urealistisk, mener Trønsdal.

- Spretter ikke sjampis

Rett over gangen i Rådhuset sitter Høyres gruppeleder Ingrid Skjøtskift. Hun smiler, men tar ikke av selv om partiet nå er størst i byen.

Gruppeleder for Høyre, Ingrid Skjøtskift. Foto: Morten Antonsen

- Det er ingen grunn til å sprette sjampisen. Måling er måling, valg er valg. Men det er klart det er hyggelige tall, og det forplikter. Målingen er et nytt uttrykk for at velgerne ønsker et skifte. Høyre gjør det bra i regjering, og det er klart det er positivt for oss. Men vi håper jo at det arbeidet vi gjør i byen, og vårt ønske om ny politisk kurs betyr noe. Det er ikke god politikk å utestenge de private fra barnehagene i byen. Jeg tror mange reagerer på den arrogansen vi ser fra Ap. Vi trenger fornyelse og nye ideer, og det vil innbyggerne, sier hun.

- Hvor mye av tallene handler om konfliktene i Ap, og hvor mye handler om Høyres politikk?

- Det er vanskelig å si. Men husk på at det nesten ikke har skjedd et vedtak i bystyret i Trondheim de siste 14 årene uten at Ap har vært en del av det. De har hatt totalt makt, og det er klart det usunt. Å ha total makt i så lang tid gjør noe med politikken og måten å arbeide med. Velgerne er ikke dumme, og det er noe gammeldags og gammelmodig over politikken som føres i Trondheim, sier Skjøtskift.

Må ha hjelp

Arbeiderpartiet har imidlertid fremdeles flertall i bystyret, dersom SV, Rødt, MDG – og enten Sp, KrF eller Pensjonistpartiet fremdeles stiller seg bak Rita Ottervik.

Et fersk politisk utspill skaper imidlertid ytterligere spenning i den politiske situasjonen i Trondheim. Nylig uttalte Venstre-topp Erling Moe at 16 år med Rita var nok, og lanserte deretter seg selv som ordførerkandidat i en ny sentrum-høyre-allianse. Han fortalte at han nå tar sikte på å få med seg de andre Ap-partnerne – KrF, Sp, MDG og Pensjonistpartiet – ut av storkoalisjonen.

- Katastrofale tall

På målingen får Venstre 4,8 prosent oppslutning. Etter å ha hørt tallene konstaterer partitopp Erling Moe:

- Dette er katastrofale tall for Ap, og det viser at mitt utspill om et politisk maktskifte i byen absolutt er mulig å få til. SV og Rødt vil garantert gi Rita fire nye år, men de andre partiene har ikke gitt like klart uttrykk for dette. Jeg tror for eksempel det er fullt mulig å få med seg Sp, KrF og Pensjonistpartiet i en ny allianse, og denne målingen gir et slikt samarbeid flertall, sier Moe.

Erling Moe (V) Foto: Mariann Dybdahl

- Tror du Høyre vil være villig til å gi dere ordføreren?

- Dette vil i så fall bli en forhandling, men Venstre og undertegnede er klare for å ta den kampen. Det er like sannsynlig at ordføreren kommer fra Venstre som fra Høyre i et fremtidig sentrum-høyre-samarbeid, sier Moe.

Akkurat det vil ikke Skjøtskift svare på, og hun vil heller ikke si om det er henne som blir Høyres kandidat.

- Det svaret skal nominasjonskomiteen få først, sier hun.

- Veldig oppsiktsvekkende

KrF og Geirmund Lykke får 2,7 prosent på målingen.

Geirmund Lykke (Krf) Foto: Mariann Dybdahl

- Ap i Trondheim ligger på samme nivå som Ap nasjonalt. Det er veldig oppsiktsvekkende. Det betyr at det må ha en lokal årsak, sier KrFs Geirmund Lykke.

- Er det tenkelig at KrF bytter side i Trondheim?

- Vi er et sentrumsparti og kan gå begge veier. Det kommer an på hva vi får gjennomslag for. Men vi kommer til å ha samtaler med dem som er våre samarbeidspartier i dag først. Jeg utelukker ingenting.

Sp på vippen

Sp går frem: fra 2,7 prosent ved forrige kommunevalg til 6,6 nå. Sp-topp Marte Løvik er godt fornøyd, og sier de samarbeider like godt med Høyre som med Ap.

Marte Løvik (Sp) Foto: Christine Schefte.

- Dette er hyggelige tall for Senterpartiet, og det viser at vi har vært synlige og utgjør en forskjell. På målingen har vi også en interessant vippeposisjon, og når det gjelder fremtidig samarbeid er det ene og alene én ting som gjelder: Vi går dit vi får størst gjennomslag for våre kjerneområder. Vi har tidligere hatt et godt samarbeid med Høyre, og vi har et godt samarbeid med Ap nå.

- Har den siste tidens saker i kjølvannet av Økokrims henleggelse betydning for deres tillit til Ap-ledelsen?

- Dersom det hadde vært valg nå, ville det helt klart hatt betydning. Men nå får Waage muligheten til å bygge opp tilliten igjen, det er ennå en stund til valget. Uansett, det viktigste er om velgerne og partiet plasserer ham der han ønsker.

- Utelukket med Ap

Pensjonistpartiet ender på samme opplsutning som forrige valg, 3,4 prosent. Partiets gruppeleder, Svein Otto Nilsen, er helt tydelig på egne vegne:

- Det er helt utelukket å samarbeide med Ap etter neste valg. Det er min mening. Hva partiet velger å gjøre, vet jeg ikke, men blir jeg nominert kommer det ikke til å skje igjen.

Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen. Foto: Frank Cadamarteri

På spørsmål om det kan være tenkelig å forlate den koalisjonen de har vært med i siden starten, svarer varaordfører Ola Lund Renolen (MDG):

- Ikke en koalisjon med Frp. Det er helt utenkelig! Et sentrum-høyre samarbeid er ikke umulig. Vi har vært misfornøyd med Ap i flere saker. På den andre siden: I de sakene vi har vært misfornøyd, har de jo gått til Høyre, så det ville jo ikke hjulpet et dugg. Terskelen for å skifte side er høy, sier han.

Ola Lund Renolen (MDG)

Les også: - Konfliktene med Ap er en stor belastning