– Herlig!

Sindre Øwre Haugan suser nedover en bakke noen hundre meter ut i lysløypa som går fra parkeringsplassen ved Abrahallen i Malvik. Like bak kommer en entusiastisk Malvik-ordfører Ingrid Aune (Ap). Straks ser vi Stavsjøen og bare i februar passerte over 19 000 ferdselstelleren som er satt opp. Til sammenligning var samme månedstall i 2015 på cirka 13 000 passeringer.

– Hadde det ikke vært for den sterke kulda de siste dagene hadde vi nok passert 20 000. Dette viser at folk setter pris på tilretteleggingen vi gjør for friluftsliv og folkehelse i Malvik, sier Aune.

Rekorddagen ved Stavsjøen var søndag 18. februar, med 2145 passerende. Snittet i februar var 683 passerende per dag.

– Og vi vet at mange har andre utgangspunkt enn Abrahallen, sier Aune.

I skogen: Det er lenge siden de har opplevd en så stabil snøvinter i Malvikmarka. Malvik-ordfører Ingrid Aune og skiløper Sindre Øwre Haugan fra Hommelvik IL gleder seg over gode forhold.

– Drømmevinter

Både hun og Haugan opplever at både trondhjemmere og stjørdalinger tar i bruk Malvikmarka i stadig større grad. For folk som bor på østsida av Trondheim er det gjerne like raskt å kjøre opp til Abrahallen som opp i Bymarka. Og ved idrettshallen er det godt med gratisparkering – selv om det også der kan bli fullt i helgene.

– Jeg har skiene klare i bilen, og det er lettvint å komme seg opp hit, sier Aune.

Haugan er vokst opp i et sterkt langrennsmiljø i Hommelvik og kan ikke huske å ha opplevd en bedre og mer stabil vinter.

– Det har vært en drømmevinter – helt er fantastisk. De som kjører løypene er veldig ivrige og er ute i 6-7-tida om morran.

Han har deltidsjobb ved en sportsforretning på Stjørdal og merker også der at folk er i skimodus.

– Spesielt på felleski har det vært stort trykk, sier Haugan.

Selv sverger han til smøreski, og fredag formiddag var valget enkelt:

– Blå Extra! Jeg har spikerfeste med det i dag, sier 22-åringen.

Skiløper: Sindre Øwre Haugan er vokst opp på Sveberg og er både aktiv skiløper og student, i tillegg til at han jobber i sportsbutikk. Han merker at skiinteressen er stor, både ute i løypene og i butikken.

Flere turtips: Se reportasjeserien fra åtte hytter i Bymarka og Estenstadmarka

Turforslag

Vulusjøhytta er et populært turmål i Malvikmarka. Foto: Privat

Han anbefaler gjerne en tur inn til Vulusjøhytta, hvor de selger kaffe og vafler i helgene. Det er 6,6 kilometer fra Abrahallen. Det går også an å gå over til skiarenaen på Jervskogen. Det er 8,3 kilometer fra hallen. Aune foreslår følgende for småbarnsforeldre som vil ha en slå to fluer i en smekk:

– Hvis en vil ha seg en tur går det an å sette av mor eller far her, også kjøre med bil opp til Jervskogen, og møtes der. Da blir det både trim på én og en fin utedag på alle, sier hun.

Kort og langt: Ulike turmuligheter med utgangspunkt fra Abrahallen.

Aune er i strålende humør der hun tar loser Adresseavisens utsendte ut i løypa for en liten skitur fredag formiddag.

– Da det var valgkamp og jeg jobbet i Trønderenergi på Lerkendal hendte det ofte at jeg innimellom møter og jobbgaver heiv meg i bilen og kjørte opp til Stavsjøen for en rask dukkert. Da er du et nytt menneske etterpå, sier Aune og ler.

P-plass: Parkeringsplassen ved Abrahallen er et mye brukt utgangspunkt for skiturer.

Men enn så lenge handler det om vinteraktiviteter i det populære utfartsområdet:

– Vi har gode snøforhold, godt preparerte løyper og Vulusjøhytta og Fjellstuggu lokker i helgene. Kanskje er det også mange som blir inspirert av store OL-prestasjoner til å komme seg ut, sier Aune.

Ordføreren venter storinnrykk i marka denne helga. Det er meldt litt stigende temperatur og både Fjellstuggu og Vulusjøhytta er åpne. Lørdag er det barnas skidag på Jervskogen og søndag arrangeres Jervfjellrennet.

Ingrid Aune og Sindre Øwre Haugan blir passert av hund og eier forbi Stavsjøen.