I tillegg til de rødgrønne partiene stemte også en utbryter fra Frp mot Acer i fylkestinget torsdag.

Kort fortalt handler saken om at regjeringen vil ha Norge inn i Acer, som et ledd i Norges tilslutning til EUs energiunion. Spørsmålet mange stiller seg, er om dette er å overføre for mye makt og myndighet fra Norge til EU.

Les her: Sp vil utsette behandlingen av omstridt energipakke

Frp-er hardt ut

Det mener fylkespolitiker Stein Arve Torgnesøy (Frp), som stemte mot egen regjering.

- Når man går inn i Acer, så er det ingen muligheter senere for å trekke seg ut igjen. Dette er et pågående arbeid, så vi vet ikke hva det vil bli av energiunionen etter hvert, sier Torgnesøy.

- Så derfor er jeg redd for at dette kan bli en teknisk vellykket kastrering med murstein: Det er ingen vei tilbake. Jeg greide ikke å overbevise gruppa mi, de stemte for regjeringslinja. Men jeg vet det er flere fylkeslag i Frp som har samme holdning som meg, og det er sterke krefter på grasrota som ikke ønsker dette, sier Torgnesøy.

Ap stemte mot Acer

Ap på Stortinget har ikke konkludert ennå, men de har varslet at de er grunnleggende positive til Acer. Med torsdagens vedtak er Trøndelag det femte fylkestinget som ber Stortinget si nei, skriver Klassekampen lørdag. Tidligere har man også i Nordland, Telemark, Oppland og Sogn og Fjordane vedtatt uttalelser mot Acer, alle steder med støtte fra Ap, ifølge avisa. Dermed fortsetter motstanden mot Acer å vokse internt i Ap.

- For oss handler dette om mye usikkerhet rundt hva konsekvensene vil bli, sier Tore O. Sandvik (Ap), fylkesordfører i Trøndelag til Klassekampen lørdag.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

- Når energi skal flyte fritt som en vare i Europa, prisene skal utjevnes og reguleringen av dette markedet ligger utenfor nasjonal og folkevalgt kontroll, er det en risiko for at Norge mister nasjonal kontroll med energipolitikken, sier Sandvik til avisa.

Positivt overrasket

Det var SV og Rakel Trondal (SV) som tok opp saken gjennom en interpellasjon.

- Jeg er positivt overrasket over at vi fikk med oss Ap, og jeg tror nok at fylkesordføreren her går langt. De er i utakt med Ap sentralt. Nå håper jeg de faktisk følger opp vedtaket og legger press på Ap nasjonalt, at de ikke bare gjør dette for å tilfredsstille Ap-grasrota og fagbevegelsen lokalt, sier Trondal til Adresseavisen.

Det var Trønder-Avisa som var først ute med å skrive om SV-forslaget. Her kan du lese hele vedtaket som fylkestinget gjorde.

Rakel Trondal (t.h.) tok opp temaet. Til venstre sitter Jan Bojer Vindheim (MDG).

Uenige om fakta

Overføringen av myndighet til EU i forbindelse med Norges tilslutning til EUs energiunion er ikke så inngripende at den er grunnlovsstridig, konkluderte en juridisk vurdering gjort av lovavdelingen i Justisdepartementet nylig.

I svaret heter det at en myndighetsoverføring slik regjeringen legger opp til, er «lite inngripende», og at en avtale med EU om tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke derfor kan inngås uten grunnlovsbehandling av spørsmålet.

Svarbrevet ble sendt til Stortinget tirsdag og kunngjort på Olje- og energidepartementets hjemmesider onsdag denne uken.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter