Onsdag ettermiddag ble elev ved Malvik videregående skole, Mali Støwer Bergmann, møtt av billettkontrollører da hun gikk av bussen for å dra på jobb på Solsiden.

- Jeg bruker alltid å ha elevbeviset i sekken, men denne gangen hadde jeg glemt det fordi jeg hadde kun med treningsbagen, sier Støwer Bergmann til Adresseavisen.

Hun fortalte kontrollørene at hun ikke hadde med elevbeviset og spurte om kunne vise frem It's learning, som er en nettportal for skoleelever.

LES OGSÅ: Bussbilletten ned fra 101 til 37 kroner

- Urettferdig

- Jeg forsøkte å vise frem nettsiden fordi der sto både oppmøte og karakterer fra siste uke. Jeg trodde det kunne være like gyldig som et elevbevis, men de sa at det ikke var gyldig, sier hun videre.

I stedet fikk hun beskjed om at hun ville få ei bot på 750 kroner.

- Jeg synes det var ganske urettferdig. 750 kroner er en ganske heftig sum for en skoleelev, sier hun.

Mamma Ingunn Therese Støwer forstår at AtB har regelverket på sin side, men mener likevel at saken er flau for AtB.

- Hun hadde et t-kort som var betalt frem til 1. april. Da hun kom hjem senere på kvelden var hun lei seg og oppløst i tårer. Hun hadde blottlagt seg med karakterer og oppmøte, og så blitt avvist. Hun skrev under på en lapp hvor hun godtok forelegget, sier mamma Støwer.

LES OGSÅ: Slik blir det nye rutekartet for buss i Trondheim fra 2019

- Klare retningslinjer

Begge er enige om at det er viktig å ta bussnikere, men at det må være et regelverk som er likt for alle.

- Man kunne gitt advarsler i stedet for å gå rett på lommeboka til kundene som ikke har så mye å rutte med, mener Støwer Bergmann.

Grethe Opsal, direktør for kommunikasjon og drift i AtB, understreker at det er likebehandlingsprinsippet som gjelder ved billettkontroll.

- Vi må ha klare retningslinjer knyttet til hva som er gyldig billett og rabattbevis. Dette fremgår også av våre transportvedtekter og informasjon om billettering. Vi kan ha forståelse for at dette kan virke urettferdig i enkelte sammenhenger, men vi er nødt til å ha et regelverk som ligger i bunn. Dersom kunder får gebyr som de mener er uberettiget kan de klage til AtB, sier hun.

AtB har nye transportvedtekter inne for godkjenning til Samferdselsdepartementet.

- Der har vi foreslått et punkt knyttet til gebyr på manglende legitimering av student/honnør, hvor det vil være mulig å innen en viss frist kunne legge frem gyldig legitimasjon og få ettergitt store deler av gebyret. Inntil nye vedtekter er godkjent fra departementet er det dagens transportvedtekter som gjelder, fastslår Opsal.

Direktør for kommunikasjon og drift i AtB, Grethe Opsal,

LES OGSÅ: Snørydding av metrobusstasjonene dobbelt så dyrt med ny standard

- Vær et medmenneske

Mamma Støwer mener saken kunne fått to andre utfall. Kontrollørene kunne sagt at dokumentasjonen som Mali viste frem, var god nok, eller så kunne de bedt henne dra innom et AtB-kontor med elevbeviset i etterkant. Støwer la ut historien på AtB sin Facebook-side, og der kom det frem at flere studenter hadde vist frem studentsiden sin, og dermed sluppet unna bot.

- Det må da gå an å utvise litt skjønn, spesielt når hun hadde betalt for tjenesten på forhånd. Det må da være mulig å være et medmenneske. Mali er ei pliktoppfyllende jente, og hun var sint og frustrert da hun kom hjem, sier hun.

- Hva tror du dette kan gjøre med omdømmet til AtB?

- Det er vanskelig å si. De er eneste aktør, og vi har ikke noe alternativ. Mali har tatt lappen nå, det er ikke sikkert det frister å være kunde hos AtB så lenge, sier hun.

LES MER: Mulig å betale med t:kort også etter innføring av nytt rutesystem

- Velg annen kategori

Samtidig etterlyser hun et bedre og mer moderne system.

- Det er rart at man ikke har funnet en digital løsning. Det må da finnes andre måter å dokumentere dette på, sier hun oppgitt.

Opsal i AtB sier at alle høyskoler og universitet har nå digitale studentbevis, som har gjort det mye enklere for studentene å kunne legitimere seg. Videregående skoler har papirbevis. Utviklingen knyttet til digitale løsninger på bevis er ikke knyttet til AtB, poengterer hun.

- Før digitale bevis ble innført på alle høyskoler og universitet var det en overgangsordning i august ved studieoppstart, hvor kontrollørene godtok kvittering på betalt semesteravgift som legitimasjon. Denne ordningen har man gått borti ifra, siden digital legitimasjon blir tilgjengelig med en gang, sier Opsal.

- Vi oppfordrer ungdom mellom 16–19 år å velge kategori ungdom når de kjøper billett. Denne kategorien krever gyldig aldersbevis og ikke studentbevis. I tillegg kan man med en periodebillett for ungdom reise med offentlig kollektivtransport i hele Trøndelag på samme billett, sier hun.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.