Virtuelle, private pokerklubber drevet av norske bakmenn har det siste halvåret skapt en helt ny, svart spill-økonomi, skriver Aftenposten.

Den første appklubben av dette slaget dukket opp i fjor sommer. Siden anslås det at det har vært eller eksisterer mellom 400 og 500 slike klubber i Norge.Les også: Frps kommunikasjonssjef var klubbmester i ulovlig pokerklubb

– Det er store summer som skifter eiere på disse online-klubbene. Jeg har observert bord med seks spillere der det ligger over millionen i potten, forteller en Oslo-mann i 30-årene som har spilt på 10–11 av de mest populære online-klubbene.Les også: 100 politifolk i væpnet razzia mot pokerklubber i Oslo

De første av disse klubbene dukket opp med base i Grenland-området i Telemark. Noen etablerte klubbene bare som møteplass for kompiser, for andre har hensikten vært å tjene penger - og sikre seg flest mulig spillere rundt de virtuelle bordene.

Spillere har tapt 100.000 kroner på en kveld

En mann fra Fylllingsdalen i Bergen har lagt ut en video på Youtube hvor han presenterer sin appklubb. Han har også en nettside. Overfor Aftenposten anslår han at 30–40 spiller aktiv på tjenesten.

Les også: Han spilte bort 350 000 kroner på 14 timer – nå får «Kristian» og andre spillavhengige et nytt hjelpetilbud

– Men beløpene det spilles om er små sammenlignet med andre online-klubber. Vi er bare en gruppe familiefedre som ikke har tid til å gå på pokerklubber, sier han.

Få minutter etter at Aftenposten snakket med ham, er hele nettsiden fjernet, skriver Aftenposten.

Slik ble Online Poker Norge markedsført på nettsiden pokr.no. Pokerbordene åpner kl. 9.30 om formiddagen, heter det. Nettsiden ble søndag stengt ned få minutter etter at Aftenposten kontaktet Bergens-mannen som har fremstått som eier og driver. Foto: pokr.no

Pokerspiller: – Denne galskapen må stoppes

Aftenposten har siden november vært i kontakt med en rekke kilder som i detalj har beskrevet hvordan fenomenet har herjet i poker-Norge. Flere sier app-pokeren har ført til uansvarlig spill, høy gjeld og store personlige tragedier.

– Denne galskapen må stoppes. Vær så snill å skrive om det som skjer. På appene går alt mye fortere, og det er mange som mister hodet fullstendig i spillingen sin, sier en kvinne som har tatt kontakt med Aftenpostens journalister.

Les også: Barn spiller på gamblingsider knyttet til kjent skytespill

Hun vil ikke identifiseres med navn av frykt for represalier fra miljøet.

Det er ikke uvanlig at pokerspillere taper 100.000 kroner på en kveld. En mann fra Vestlandet sier:

– Du kan vinne 80.000 kroner én kveld, og tape 120.000 neste kveld. Jeg har hørt om personer som har fått lov til å spille for mer enn de har råd til, og dermed fått problemer med å gjøre opp for seg i ettertid.

Slik tjener bakmennene penger

Vinnerne er driverne av klubbene, som tar gebyrer fra turneringer og en prosentvis andel fra hver pott.

Hvis et cashgame-bord har minst seks spillere sitter de igjen med mellom 1500 og 3000 kroner per bord - for hver time det spilles, opplyser to kilder, uavhengige av hverandre, til Aftenposten. Begge har solid kjennskap til drift av pokerklubb.

Det spilles i snitt rundt 60 hender i timen på appene. Ved hver pott innkasserer klubben 60 til 100 kroner. Ved noen bord pågår det spill i 20 timer i ett strekk, og de største klubbene kan ha opptil 5–6 aktive bord samtidig.

På slike dager kan en klubb sitte igjen med mellom 100.000 og 200.000 kroner i svarte inntekter.

Slik ser pokerbordet ut inne i appen Pokerrrr2. Skjermbildet viser spillernes kallenavn og hvor mange kroner de har tatt med seg inn på det virtuelle pokerrommet. Summene på bordet er det hver spiller så langt i spillet har lagt i potten. Klubbene tar normalt tre til fem prosent av hver cashgamespott i såkalt rake, men maksimalt melom 60 og 100 kroner. Foto: Privat

Mange av appklubbene er avleggere av illegale pokerklubber rundt omkring i landet.

Inviterer til spill, benekter at de har noen rollle

Aftenposten kjenner til driverne av mange av de største virtuelle klubbene. Ingen vil kommentere sine roller. De fleste benekter at de har noen posisjon – selv om navnene deres figurer på SMS-invitasjoner og Facebook-grupper.

En virtuell pokerklubb i Bergen reklamerer med raske utbetalinger, og forteller at alle inn- og utbetalinger skjer via Vipps. Foto: Pokr.no

– Jeg vil ikke kalle meg driver. Jeg er bare innom den app-klubben for å spille, sier en av dem som har signert meldinger fra en klubb.

Slik fungerer de private online-klubbene

Det finnes flere plattformer som tilbyr såkalte «home games». Noen av de etablerte, utenlandske spillselskapene har denne tjenesten, men da er det selskapene som sitter igjen med den største gevinsten. De fleste privatdrevne online-klubber etableres via en av flere apper som er spesialutviklet for dette – og som kan lastes ned av hvem som helst via Appstore.

Den mest populære er Pokerrrr2, utviklet av selskapet PT Farm med adresse på Taiwan.

Les også: 110.000 nordmenn i risikosonen for spilleavhengighet

Å etablere en online-klubb er både enklere, billigere og raskere enn å gjøre det i et fysisk rom. Kort fortalt er oppskriften som følger: Du laster ned appen, åpner din egen «poker-lobby», hvor du som vert legger inn egne bord og turneringer.

Deretter er det bare å invitere dine venner og venners venner til å bli med å spille. De som blir invitert til å delta, får en egen kode til vertens «poker-lobby». Verten sender ut informasjon om tidspunkt for når spillene starter. Det spilles både turneringer og kontantspill på appane. Verten setter betingelsene.

Enkelte app-klubber er åpne for spill opp mot 20 timer i døgnet. - Jeg har spilt mye selv på disse appene, men online-klubbene har vært ødeleggende for pokermiljøet, sier en Oslo-mann i 30-årene. Foto: Arnfinn Mauren/AFTENPOSTEN

Offisielt spilles det ikke for penger på appene, men de virtuelle sjetongene i spillet konverteres til kroner, får Aftenposten opplyst av en rekke kilder.

Etter at spillet er ferdig – eller på faste dager – gjør spillerne oftest opp med hverandre via Vipps.

Vipps: Gir varsel om ulovlig virksomhet

Kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps sier dette er en kjent risiko, og at de har rutiner som sørger for kontinuerlig overvåkning for å identifisere ulovlig virksomhet.

– Vi støtter politiet i etterforskning av svindelsaker, og de får innsyn dersom vi mottar en utleveringsbegjæring som tillater datautveksling, opplyser Kjærnes.

Mye av betalingen skjer også kontant, direkte mellom spillerne.

En kilde har også fortalt Aftenposten at en stor pokergevinst på godt over 50.000 ble levert med et pengebud som oppsøkte vinneren.

Dette trekløveret i Lotteritilsynet har vært sentral i søkelyset som tilsynet har hatt mot pokerklubber de siste månedene. Fra venstre rådgiver Trygve Hermansen, Frank H. Hana og tidligere avdelingsdirektør Linda Vøllestad Westbye. Foto: Arnfinn Mauren/AFTENPOSTEN

Ekspert: Fremstår som næringsvirksomhet

Lotteritilsynet ser på utviklingen med bekymring. Det har vist seg vanskelig å avdekke fysiske pokerklubber. Nå flyttes de over på en plattform hvor tilsyn og kontroll blir enda mer utfordrende.

– Vi er i en kartleggingsfase når det gjelder dette. Her må vi tenke oss om, hvordan vi skal reagere, sier konstituert avdelingsdirektør Frank H. Hana i Lotteritilsynet.

Samtidig genererer disse klubbene en svart økonomi som trolig er langt større enn pengestrømmen gjennom de fysiske klubbene. Driftsutgiftene er lavere og de potensielle inntektene er langt større, blant annet fordi flere bord kan settes opp ved behov.

Advokat Arild Haaland i Advokatfirmaet PwC sier at terskelen er lav for når denne virksomheten må regnes for næringsvirksomhet.

Advokat Arild Haaland. Foto: PwC

– Mens terskelen er høy for når selve pokerspillet kan ansees for næring, er det annerledes for dem som arrangerer spill. For disse er veien til næringsvirksomhet kort, og de som står bak mange av disse appklubbene fremstår for meg som næringsdrivende, sier Haaland til Aftenposten.