Historien til 18 år gamle Mali Støwer Bergmann fikk mange til å reagere. Hun endte opp med bot i en billettkontroll etter å ha glemt elevbeviset hjemme. Selv om hun er elev ved Malvik videregående skole og kunne bevise det, hjalp det ikke.

Denne saken fikk Leder i transportutvalget i Trøndelag fylkeskommune, Per Olav Hopsø (Ap), til å umiddelbart sende en epost til fylkesrådmann Odd Inge Mjøen.

- Jeg kan forstå at ei bot på 750 kroner for avglemt elevbevis føles tungt, spesielt når man hører at andre har sluppet unna» med å vise frem annen type dokumentasjon, sier han.

Leder i transportutvalget i Trøndelag fylkeskommune, Per Olav Hopsø (Ap), var ikke klar over at elever og lærlinger må ha med seg fysiske bevis for å få rabatt på bussen.

- Var ikke klar over det

Han ønsker å ta opp problemstillingen i fylkesutvalget, og forhøre seg om hvorfor fylkeskommunens elev-/lærlingbevis ikke er gjort tilgjengelig digitalt slik høyskoler og universitet har gjort med studentbevisene.

- Når høyskoler og universitet har fått studentbevisene over på digitale løsninger så må vi i fylkeskommunen greie det også. Det er helt ko-ko at vi i 2018 kun har fysiske elev- og lærlingbevis, sier han.

- Hva tror du er grunnen til at man ikke har digitalisert elevbevisene slik man har gjort med studentbevis?

- Jeg aner ikke. Jeg var ikke oppmerksom på at det var slik før jeg leste saken om Mali. Derfor har jeg spurt fylkesrådmannen om hva som gjøres eller vil bli gjort, forklarer han.

Helst håper Hopsø at det allerede til høsten kan være digitale elevbevis på plass.

- Fra skoleåret 2018/2019 er det naturlig at dette er i orden, sier han.

Dette er et eksempel på appen som viser at denne studenten har krav på studentrabatt dersom hun bruker AtB sine tjenester.

Fikk du med deg denne glade buss-historien? Da Åsmund (6) ikke ville reise fra pappa, tok bussjåfør Niels saken i egne hender

Tilbake til steinalderen?

I debattfeltet er det flere som reagerer på at ungdommene må ha med et fysisk elevbevis hver gang de tar bussen. «Dette illustrerer ganske greit hvor langt tilbake i steinalderen elevbeviset er. I 2018 burde det selvsagt vært mulig å ha en digital utgave av dette på telefonen sin. De fleste elever har hudkontakt med mobiltelefonen sin 99.99 % av tiden de er våken», skriver en av debattantene.

Grethe Opsal, direktør for kommunikasjon og drift i AtB, argumenterte med at de må ha klare retningslinjer knyttet til hva som er gyldig billett og rabattbevis.

- Dette fremgår også av våre transportvedtekter og informasjon om billettering. Vi kan ha forståelse for at dette kan virke urettferdig i enkelte sammenhenger, men vi er nødt til å ha et regelverk som ligger i bunn, sa hun i forrige uke. Opsal kunne også opplyse om at de har nye transportvedtekter inne for godkjenning til Samferdselsdepartementet.

- Der har vi foreslått et punkt knyttet til gebyr på manglende legitimering av student/honnør, hvor det vil være mulig å legge frem gyldig legitimasjon og få ettergitt store deler av gebyret. Inntil nye vedtekter er godkjent fra departementet er det dagens transportvedtekter som gjelder, sa Opsal.

Busselskap mener kraftige Monica Cesilie Pedersen bør kjøpe en setebelteforlenger selv. Busspassasjeren sliter med at hun ikke får på seg sikkerhetsbeltet.

Har jobbet med digitale elevbevis

Fylkesordfører Odd Inge Mjøen i Trøndelag fylkeskommune bekrefter at han har fått en formell forespørsel fra Hopsø.

- Dette skal vi svare på i fylkesutvalget som er på tirsdag. Vi har jobbet med digitale elevbevis siden i fjor, opplyser han.

Mjøen forteller at det finnes et vedtak som ble fattet i gamle Sør-Trøndelag fylkeskommune hvor det ble bevilget penger til et slikt prosjekt.

- Det ble en stillstand i dette prosjektet rundt årsskiftet på grunn av fusjonen mellom fylkene. Vi måtte prioritere å få på plass systemer for å få hele virksomheten til å fungere, sier Mjøen.

Målsettingen er å ha det på plass førstkommende skoleår, altså fra august i 2018. Da er det 16 500 elever samt lærlinger som får nytte av beviset.

- Vi tenker at dette skal være en mobilapp, men vi har også lurt på om det skal legges inn annen funksjonalitet i appen, som for eksempel utskrift fra printere eller utlån fra bibliotek. Derfor har det tatt lengre tid enn planlagt, forklarer Mjøen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.