Høyre, Sp, Frp og Venstre får i dagens måling 30 av de 59 mandatene som fylkestinget skal få etter 2019.

I forrige uke presenterte Adresseavisen en meget god måling for høyresiden i Trondheim. Nå følger fylket etter.

Høyre får 22,6 prosent, frem hele 6 prosentpoeng sammenlignet med 2015-valget (samlede tall for datidens nord- og sørfylke). Det er en ekstremt god måling for Høyre – bedre enn hva de har gjort ved fylkestingsvalg i Trøndelag på over 40 år.

LES KOMMENTAREN: Høyt spill om trøndermakta

Høyre-topp og opposisjonsleder Pål Sæther Eiden smiler bredt.

- Ja, ja! Vi gjør noe rett her, og så får vi nok drahjelp fra en dyktig statsminister, sier Eiden.

Ap er fremdeles Trøndelags største parti med 30,2 prosent i målingen. Men det er 10 prosentpoeng ned fra 2015-valget.

Fordeler ikke posisjoner

For fire uker siden gikk dagens fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem (Sp) ut og lanserte seg selv som ordførerkandidat. Det ble tolket som en klar flørt med høyresiden. Høyre-Eiden sier at han ikke har snakket med Sp-Hallem om dette.

- Å fordele posisjoner ett og et halvt år før valget, er helt uaktuelt. Men jeg hører at Hallem ønsker et borgerlig samarbeid. Det er veldig spennende, sier Eiden.

Om egne ambisjoner, sier han:

- Hvis partiet ønsker meg, stiller jeg meg til rådighet som ordførerkandidat. Men nominasjonsprosessen avgjør, sier Eiden.

Opp, opp: Pål Sæther Eiden (H) har akkurat ankommet Trondheim med Hurtigruta fra Rørvik. Her er han i samtale med partikollega Jan Grønningen mandag morgen.

Sp-Hallem oppover

Sp får 16,7 prosent i målingen, og også Frp går opp. Dermed kan det bli et politisk sceneskifte, men det er vanskelig å få Hallem til å snakke om dette.

- Dette er inspirerende tall, men det er langt frem til 2019, sier Hallem.

Joker: Fylkestopp Tomas Iver Hallem (Sp) kan ifølge en måling vippe flertallet i Trøndelag i borgerlig retning.

Hallem vil ikke stille opp på et felles bilde sammen med Høyre-Eiden, fordi han mener det vil gi leserne et «feil inntrykk» av hva han har kommunisert.

- Eiden sier han hører at du ønsker et borgerlig flertall?

- Ja, det er jo interessant å høre hva han tenker. Men nå skal partiene gjennom en nominasjonsprosess, og så er det valgresultatet som avgjør. Det er altfor tidlig å spekulere i samarbeid nå. Vi skal være et selvstendig alternativ, sier Hallem.

- Det er du selv som har begynt å spekulere, mener mange?

- Alle partier har førstekandidater, så vidt jeg husker.

- Så du avviser at du flørter med høyresiden?

- Nei, det har jeg ikke sagt. Historisk har vi forhandlet både med høyre- og venstresiden, sier Hallem.

Sp samarbeider med Høyre blant annet i Steinkjer og i Stjørdal i dag. Også Indre Fosen og Ørland er eksempler på borgerlig Sp-samarbeid.

Ap sterkt ned

Ap sliter, både i Trondheim, i fylket og nasjonalt. Ser man på fylkestingsvalg i Trøndelag tilbake til 1975, har Ap aldri ligget så lavt. Bare det elendige stortingsvalget i 2001 gir dårligere tall enn dagens måling på 30,2 prosent.

- Det er jo en effekt av landsmålingene og av uroen i Trondheim. Det er ikke der vi skal være, sier fylkesordfører Sandvik.

- Hvordan tolker du Hallems utspill?

- Jeg er helt sikker på at Sp er mer opptatt av hvordan vi utvikler Trøndelag, enn av hvem som blir ordfører. Jeg tror også Sp's velgere vil reagere veldig sterkt dersom Sp gir bort politikken til Høyre og Frp mot ordførerkjedet. Jeg vil bli svært overrasket dersom Sp velger Høyre/Frp fremfor rødgrønt flertall etter valget, sier Sandvik.

Les også: - 16 år med Rita Ottervik og Ap er nok

Utfordres: Tore O. Sandvik har sittet snart 16 år som fylkesordfører. Nå utfordres han. - Det er ikke der vi skal være, sier fylkesordføreren om krisetallene for Ap. Foto: Kim Nygård

- Hvordan skal du snu skuta nå?

- Vi må snakke politikk og rydde opp i tillitskrisa, sier Sandvik.

- I så måte, var det en god idé av Trondheim Ap å foreslå Trond Giske inn i styret til Trøndelag Ap?

- Jeg oppfatter ikke forslaget som viktig for Trondheim Ap. Giske møter allerede tiltredende fylkesstyret og han har møterett i landsstyret. Det er et overflødig forslag, i så fall, sier Sandvik.

Ap's trofaste partner SV løfter seg stort fra 5,3 i 2015-valget til 8,1 på denne målingen.

- Oi, det er jo veldig bra, helt nydelig. Vi er tydelige, står stødig på venstresiden og er opptatt av rettferdighet og miljø, sier Rakel Trondal (SV).

Også Rødt går kraftig opp fra 1,6 til 3,4 prosent, mens MDG, KrF og Venstre ser ut til å slite.

Ap taper til Sp

På bakgrunnstallene for dagens måling kan det se ut som om Ap taper velgere særlig til Sp, men også til Høyre. Høyre sanker også stemmer hos Frp og blant hjemmesittere.

De to trøndelagsfylkene slo seg sammen på nyåret, så 2019-valget blir det første med et samlet Trøndelag. Det betyr at det kan være vanskelig å sammenligne den målingen Respons har gjort nå direkte med resultatet fra 2015-valget. De sammenslåtte 2015-tallene som vi bruker i denne saken, er beregnet av Poll of polls, et nettsted som publiserer målinger og valgresultater. Det er også Poll of polls som har beregnet tallene tilbake til 1975.

Målingen er gjort av Respons for Adresseavisen og NRK. Barometeret er basert på 600 intervjuer, og 72 prosent har svart på partipreferanse. Målingen ble gjort 26.–28. februar, og feilmarginen er på 2 til 4 prosentpoeng, med størst feilmargin på de største partiene.

Les mer: Sjokkmåling i Otterviks Ap

PS:

Høyres Pål Sæther Eiden er fra Rørvik, og ikke så kjent for folk sør i Trøndelag. I nord har han blant annet vært fylkesordfører frem til 2017, og kommunepolitiker i Vikna.

- Jeg er en verdikonservativ politiker, med sterk tro på at enkeltindividet skal få lov til å ta egne valg. Først dersom noen ikke klarer å ta egne valg, skal samfunnet hjelpe, sier Eiden.

Les kommentar: Høyre bør ikke juble for tidlig